Nu aduce anul, ce aduce criza! Până şi vremea a devenit previzibilă şi, în oarecare măsură, ciclică şi predictibilă, iar efectele ei mai pot fi controlate cu ajutorul tehnologiilor. Dar, ce te faci când tocmai tehnologiile salvatoare sunt lovite în plin?
În doar câteva luni, îngrăşămintele au ajuns marfă de lux, tranzacţionată la preţuri de sute de ori mai mari! Ori, cine să îşi mai permită acum luxul de a fertiliza "ca la carte"? Cel mai probabil sunt şi fermieri care, văzând încă de anul trecut tendinţa de creştere, şi-au făcut stocuri pentru campania de primăvară. Dar mai mult ca sigur că şi ei vor strânge bine gura sacilor. Soluţia de forţă majoră, dacă o putem numi aşa, va fi fertilizarea cu ţârâita, evident sub necesarul culturilor şi cu speranţa că măcar condiţiile meteo vor pune umărul la ducerea recoltelor spre un final acceptabil.
Dar, vorba ministrului Adrian Chesnoiu, marea problemă va fi la toamnă, mai ales dacă preţurile o vor lua razna în acelaşi ritm. Ordonanţa Guvernului va plafona temporar facturile la gaz şi la electricitate, dar nimeni nu poate garanta asta pe termen lung.
În zootehnie, aceeaşi bălărie! Costurile cu utilităţile sunt imense, mai ales în perioada asta în care trebuie asigurat confortul termic al animalelor în ferme. În sere şi solarii e plin sezon la pregătirea răsadurilor. Aceleaşi probleme. Şi, după cum ne-am obişnuit deja, consumatori fiind cu toţii, mâncarea cea de toate zilele ne va fi mai puţină şi mult mai scumpă. Bruxelles-ul a spus clar, prin vocea comisarului de la Agricultură, că nu are cum să intervină în stăvilirea preţurilor la energie, dar încurajează statele membre să ia decizii pentru susţinerea producătorilor agricoli... Mai garantează cineva securitatea alimentară?
A debutat un nou an calendaristic şi suntem cu un picior la startul campaniei de primăvară care, inevitabil, a intrat în zodia crizei îngrăşămintelor. Ministrul Agriculturii a promis soluţii, pachete legislative şi capitalizarea fermierilor şi a industriei alimentare. Aşteptăm "minunile" salvatoare. Până atunci, fiecare se descurcă aşa cum poate. S-a văzut şi la declanşarea pandemiei de Covid, agricultura nu se opreşte în loc şi de voie, de nevoie, mergem mai departe spre o normalitate de care tuturor ni s-a făcut dor. Până atunci facem ce ştim mai bine, fiecare dintre noi.
Ce se întâmplă cu criza îngrăşămintelor în Europa? Dar în lume? Care este evoluţia preţurilor? Cum gestionează alţii această problemă majoră pentru agricultură şi cum răspund autorităţile din România?
Ce spun fermierii noştri? Ce spun specialiştii agronomi? Care sunt efectele asupra agriculturii şi alimentaţiei?
La toate aceste întrebări jurnaliştii FERMA MEDIA GRUP răspund prin instrumentele specifice pe care le avem la dispoziţie. Publicăm zilnic pe site-ul www.revista-ferma.ro informaţii actuale. Clicl AICI şi aveţi acces direct şi rapid la articole care dezbat tema momentului: Agricultura, sub asediul crizei îngrăşămintelor!
NICOLETA DRAGOMIR
Redactor-şef Ferma Clasic
Ferma Media Grup
nicoleta@revista-ferma.ro