Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Ne dorim un an mai bun, dar pare-se că mai avem de aşteptat!

Publicat: 07 februarie 2022 - 18:37
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Nu aduce anul, ce aduce criza! Până şi vremea a devenit previzibilă şi, în oarecare măsură, ciclică şi predictibilă, iar efectele ei mai pot fi controlate cu ajutorul tehnologiilor. Dar, ce te faci când tocmai tehnologiile salvatoare sunt lovite în plin?

În doar câteva luni, îngrăşămintele au ajuns marfă de lux, tranzacţionată la preţuri de sute de ori mai mari! Ori, cine să îşi mai permită acum luxul de a fertiliza "ca la carte"? Cel mai probabil sunt şi fermieri care, văzând încă de anul trecut tendinţa de creştere, şi-au făcut stocuri pentru campania de primăvară. Dar mai mult ca sigur că şi ei vor strânge bine gura sacilor. Soluţia de forţă majoră, dacă o putem numi aşa, va fi fertilizarea cu ţârâita, evident sub necesarul culturilor şi cu speranţa că măcar condiţiile meteo vor pune umărul la ducerea recoltelor spre un final acceptabil.

Dar, vorba ministrului Adrian Chesnoiu, marea problemă va fi la toamnă, mai ales dacă preţurile o vor lua razna în acelaşi ritm. Ordonanţa Guvernului va plafona temporar facturile la gaz şi la electricitate, dar nimeni nu poate garanta asta pe termen lung.

În zootehnie, aceeaşi bălărie! Costurile cu utilităţile sunt imense, mai ales în perioada asta în care trebuie asigurat confortul termic al animalelor în ferme. În sere şi solarii e plin sezon la pregătirea răsadurilor. Aceleaşi probleme. Şi, după cum ne-am obişnuit deja, consumatori fiind cu toţii, mâncarea cea de toate zilele ne va fi mai puţină şi mult mai scumpă. Bruxelles-ul a spus clar, prin vocea comisarului de la Agricultură, că nu are cum să intervină în stăvilirea preţurilor la energie, dar încurajează statele membre să ia decizii pentru susţinerea producătorilor agricoli... Mai garantează cineva securitatea alimentară?

A debutat un nou an calendaristic şi suntem cu un picior la startul campaniei de primăvară care, inevitabil, a intrat în zodia crizei îngrăşămintelor. Ministrul Agriculturii a promis soluţii, pachete legislative şi capitalizarea fermierilor şi a industriei alimentare. Aşteptăm "minunile" salvatoare. Până atunci, fiecare se descurcă aşa cum poate. S-a văzut şi la declanşarea pandemiei de Covid, agricultura nu se opreşte în loc şi de voie, de nevoie, mergem mai departe spre o normalitate de care tuturor ni s-a făcut dor. Până atunci facem ce ştim mai bine, fiecare dintre noi.

ingrasaminte fosfatice 03_b

Ce se întâmplă cu criza îngrăşămintelor în Europa? Dar în lume? Care este evoluţia preţurilor? Cum gestionează alţii această problemă majoră pentru agricultură şi cum răspund autorităţile din România?

Ce spun fermierii noştri? Ce spun specialiştii agronomi? Care sunt efectele asupra agriculturii şi alimentaţiei?

La toate aceste întrebări jurnaliştii FERMA MEDIA GRUP răspund prin instrumentele specifice pe care le avem la dispoziţie. Publicăm zilnic pe site-ul www.revista-ferma.ro informaţii actuale. Clicl AICI şi aveţi acces direct şi rapid la articole care dezbat tema momentului: Agricultura, sub asediul crizei îngrăşămintelor!

 

NICOLETA DRAGOMIR

Redactor-şef Ferma Clasic

Ferma Media Grup

nicoleta@revista-ferma.ro

Vizualizat: 761 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?