Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Muncă cinstită sau la negru?!

Publicat: 03 aprilie 2019 - 13:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fiscalitatea le dă mereu bătăi de cap fermierilor, şi nu numai din cauza faptului că pur şi simplu trebuie să scoată bani din buzunar, ci şi din cauză că statul schimbă regulile de pe o zi pe alta şi contribuabilii din zona agricolă nu mai prea reuşesc să ţină ritmul cu aceste schimbări. Astfel, totul se transformă într-o istovitoare zăpăceală.

Cu toate acestea, fermierii responsabili se străduiesc să plătească birurile, dar constată, uneori cu revoltă, că destui colegi de-ai lor fentează rigorile Fiscului, fac ce fac şi reuşesc să ţină banii în buzunar. ”Se descurcă, bravo lor!”, sunteţi tentaţi să spuneţi, şi nu fără măcar o urmă de dreptate, ţinând cont de felul în care este cheltuit banul public, scurs pe tot felul de canale în conturile unor clienţi ai politicienilor şi administraţiilor locale. ”Se descurcă”, dar să nu uităm că şmecheriile unora ţin practic de concurenţa neloială, resimiţită cu nemulţumire sau chiar furie de fermierii corecţi, care respectă legile şi plătesc statului până la ultimul leu datorat.

DSCF3008m219_b

Evaziunea fiscală, concurenţă neloială
Nicolae Chilintan este un fermier cu experienţă dintr-o localitate din nord-estul ţării. Lucrează pământul şi creşte bovine, de mulţi ani. Şi-a construit şi consolidat afacerea cum s-a priceput mai bine, dar este revoltat de evazioniştii fiscali care activează în agricultură. ”Dacă pentru un SRL vânzarea de îngheţată la un aparat stradal se numeşte afacere şi trebuie să fie autorizat de Fisc, de DSVSA, de DSP, de primărie, atunci cred că şi creşterea animalelor sau cultivarea terenurilor ar trebui făcute într-un cadru legal. Nu se poate ca o persoană care lucrează 100 ha şi creşte 100 de vaci să o facă pe persoană fizică şi nu pe firmă, pentru că este o afacere şi nu un hobby. Acea persoană se bucură ca orice firmă de subvenţii, numai că la capitolul taxe este scutită. Asta nu este corect, e concurenţă neloială!”, mi-a semnalat fermierul, plin de năduf. Acesta dă şi câteva exemple de concurenţă neloială. Dacă o persoană fizică vinde lapte, banii încasaţi nu sunt fiscalizaţi, iar când moare o vacă, firma de ecarisare ridică animalul mort, iar serviciul respectiv este plătit de primărie, din banii publici. În schimb, o firmă care creşte vaci de lapte plăteşte la Fisc, dar achită şi serviciile firmei de ecarisaj, în cazul în care trebuie să ridice un animal mort.

Persoană fizică vs. persoană juridică
Totodată, Nicolae Chilintan semnalează că ”persoana fizică dacă primeşte subvenţii, nu plăteşte nimic, dar la firmă e considerat venit şi plăteşte 16% impozit pe venit, deci ia mai puţin din start subvenţie faţă de o persoană fizică”. Fermierul acuză că evaziunea fiscală este practicată ”cu complicitatea autorităţilor române”, iar efectul în mediul agricol ar putea fi ”punerea în pericol a afacerilor fermierilor care lucrează corect, împingându-i la faliment”, dar şi instigarea acestora la ”încălcarea legilor”.
Fermierul din Ardeal acuză că unii proprietari de teren agricol îşi declară terenurile la APIA şi primesc subvenţie, dar terenurile sunt lucrate de alţii, pe persoană fizică, aceştia încasând venituri din comercializarea producţiei, fără să plătească taxe şi impozite. ”În acest timp, o firmă care lucrează corect terenurile, cu contract de arendă, trebuie să ţină evidenţa contabilă cu stricteţe, inclusiv cu toate inputurile cumpărate, fără să poată depăşi limitele legale în ceea ce priveşte cantitatea de îngrăşământ distribuită pe hectar. Din păcate, se extinde foarte mult practicarea agriculturii pe persoană fizică, pământul este lucrat la negru, noi, ca firmă, nu putem face acest lucru, ne expunem la amenzi foarte mari sau poate chiar la condamnări penale. Statul român ce încurajează: munca cinstită sau munca la negru?”, se întreabă fermierul.

 

POST-SCRIPTUM:
Statul român, deocamdată, nu are capacitatea de a înregistra on line declaraţiile fiscale, din cauză că serverul ANAF, azi, 8 martie a.c., este căzut, iar situaţia durează de câteva săptămâni! Un simplu click pe anaf.ro şi descoperi: ”Error 400: EJCBD0006E: A eşuat rezoluţia unui URI. Consultaţi SystemOut.log pentru informaţii suplimentare mai detaliate”. Un posibil răspuns pentru fermier se află, printre altele, chiar în acest mesaj.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 5/232 (ediţia 15-31 martie 2019)

Vizualizat: 505 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?