Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Mistreţii, “victime” colaterale!

Publicat: 23 august 2012 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Realitatea zilelor noastre bate legenda

Click pe poza pentru galerie!

“Mistreţul cu colţi de argint”, până mai deunăzi prădător de seamă în lanul de cucuruz, acum stă şi se uită-n gol la marginea tarlalei. Şi fluieră a pagubă. Iar omul îi spune: întoarce-te, sălbăticiune, de pe unde ai venit, că e uscat şi pământul şi porumbul la noi, şi nu e rost de pagubă anul ăsta!

E drept că fraţii lui grohăitori au dat iama, prin alte locuri, spulberând singurii ştiuleţi mai de Doamne-ajută.

Doar că, în aceste din urmă fărădelegi ale porcilor, legenda bate totul. Şi, după cum spune legenda, mistreţul rămâne întotdeauna cu recolta şi omul cu paguba. Iar despăgubirile, mai spune legenda, sunt doar nişte chestiuni de manual. Acolo şi rămân, pe hârtie...

Pe lângă secetă, devenită şi ea tradiţia ultimilor ani, Mistreţiada e o altă poveste cu final nefericit, care se repetă obsesiv. E trist totuşi să vezi că, după o zi de muncă pe câmpurile crăpate de arşiţă, stau bieţii oameni nopţi în şir să-şi apere porumbul cu talăngi şi focuri la marginea hotarului.

Cât despre asigurările pe culturi... se pare că nimeni nu se încumetă să-şi asume riscul în caz de atac de mistreţ. Ce-i rămâne omului? Ironia sorţii. Adică un an secetos ca acesta, când nu e rost de boabe la recoltă... adică n-au mistreţii ce mânca şi ce distruge. Şi uite-aşa, devin grohăitorii victime colaterale ale secetei!

Iar Soarele, de altfel bun la toate cele în dozele recomandate, bate şi omul, şi mistreţul, şi legenda! Şi dă de pământ cu toate speranţele agricultorilor ce şi-au pus baza în porumb şi floare, atunci când, la începutul verii, şi-au dat seama că grâul nu e deloc aşa cum ar trebui să fie.

Spunea cineva zilele acestea când, evident, toată lumea se pricepe la agricultură şi la secetă deopotrivă, că ar fi cazul să căutăm soluţii aici, la nivelul solului şi nu să aşteptăm cu ochii ţintuiţi spre cer să ne pice de-o ploaie. Corect, soluţii şi măsuri ne sunt la îndemână şi ne-ar veni ele cu presiune mare pe instalaţia de irigat.

Doar că un robinet sau un buton cu on/off ne lipseşte. Măsurile ANTI-secetă se iau ANTE-secetă. Nu când nu mai avem pe ce aplica măsurile. Adică preventiv, nicidecum la spartu’ târgului, când combina se plimbă degeaba printre rânduri şi porcul urlă de foame şi scurmă pământul de ciudă că n-are pe ce să-şi ascută colţii!

Desigur, nu toată lumea se plânge şi nu peste tot. Însă anul acesta seceta nu a iertat pe nimeni. Iar pagubele sunt pe măsura investiţiilor cu înfiinţarea şi întreţinerea culturilor. Cu cât a cheltuit omul mai mult, cu atât pierderea e mai mare.

Şi nu vorbim doar de recolta compromisă, ci de faptul că socoteala din primăvară n-a ţinut până în toamnă. Adică rate neachitate la bancă, contracte neonorate, zero fonduri pentru un nou sezon...

Şi mistreţul, nesătul şi egoist cum e, se mai plânge că n-are ce mânca?! Păi, să-şi ia liber tura asta, că până la anu’ cine ştie câte lucruri minunate se vor mai întâmpla...

Vizualizat: 472 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere!
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?