Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ministerul agriculturii, un fel de “pierde vară” pe bani europeni...

Publicat: 03 august 2015 - 10:00
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Hotărât lucru, Daniel Constantin pare cel mai activ ministru în această vară caniculară. Străbate ţara în lung şi-n lat, pe cod roşu, portocaliu sau galben de caniculă, în vederea promovării RNDR (Reţeaua Naţională de Dezvoltare Rurală) şi pentru înregistrarea de noi membri.

Click pe poza pentru galerie!

Mulţi ziarişti de presă agricolă sunt indignaţi de aceste deplasări pentru că, spun ei, nu aduc nimic nou şi ministrul repetă de opt luni încoace aceeaşi placă a miliardelor de euro din noul PNDR. Iar dlui George Ostroveanu decizia ministrului de a se deplasa personal cu caravana PNDR i se pare "de-a dreptul aiuritoare". Daniel Constantin leagă deplasările de lipsa informaţiei (legislativă, financiară şi tehnologică) şi a inexistenţei unor servicii eficiente de consultanţă agricolă.

 

Să vedem însă ce este cu RNDR-ul, reţeaua pe care Constantin o promovează cu atâta patos şi sudoare... Regulamentul CE 1698/2005 prevede că "fiecare stat membru înfiinţează o reţea rurală naţională care grupează organizaţiile şi administraţiile active în domeniul dezvoltării rurale”. Iar suma prevăzută “structurilor necesare funcţionării reţelei” este de aproximativ 4,5 milioane de Euro (adică 4% din banii alocaţi măsurii de asistenţă tehnică din vechiul PNDR).

Ministerul lansează RNDR în data de 15 martie 2012, printr-un proiect de 108 milioane de lei (aproximativ 25 milioane Euro), implementarea acestui proiect fiind externalizată către o firmă din Spania.

Din măsura pe asistenţă tehnică a vechiului PNDR au fost aprobate, până în 2014, două contracte pentru RNDR, în valoare de aproximativ 40,5 milioane Euro. În traducere? Enorm de mulţi bani cheltuiţi fără o justificare în regulamentele europene pentru o structură necesară funcţionării reţelei şi care, ţineţi-vă bine, nici măcar NU MAI EXISTĂ!

 

Dar fiţi liniştiţi… Risipa continuă! Conform noului PNDR avem şi un calendar al procesului de activare şi de animare a noii Reţele de Dezvoltare Rurală iar suma estimată pentru această reînfiinţare este de 15 milioane de Euro. Lansarea este prevăzută pentru trimestrul III din 2015. Scopul principal al caravanei PNDR este, conform Regulamentului CE 1305/2013, "informarea publicului larg şi a potenţialilor beneficiari cu privire la politica de dezvoltare rurală şi oportunităţile de finanţare", ori acest obiectiv ministrul Constantin l-ar rezolva mult mai elegant (şi mai eficient!) prin prezenţa la câteva emisiuni TV la care se uită milioane de oameni şi nu o sută, două de fermieri câţi "bifează" la o deplasare.

Atunci, care sunt dedesubturile acestor deplasări? De ce insistă însuşi ministrul să fie prezent în teritoriu, pe o căldură de-ţi stă mintea-n loc? Răspunsul e după faptele ministeriale sau cum să îmbini utilul cu oportunitatea: se creează un eveniment mediatic legat de finanţările prin PNDR care, ulterior, este exploatat politic… în cazul de faţă, prin conferinţe de presă ţinute la sediile judeţene (din Timiş, Arad etc.) ale partidului nou înfiinţat ALDE. Deh, fiind atât de mulţi bani în joc, un politician neaoş de la noi nu poate sta departe de curgerea lor lină...

Revenind însă la justificarea oficială a deplasării ministeriale trebuie să spunem că înregistrarea de noi membri persoane fizice pentru RNDR este o mare ILEGALITATE! Niciunde în regulamentele europene, vechi şi noi, nu se regăseşte cooptarea de persoane fizice în structura reţelei! Fermierii trebuie să se regăsească în GAL-uri, organizaţiile profesionale şi în camerele agricole. Prin această cooptare, toate scopurile pentru care s-a înfiinţat RNDR sunt compromise, iar reţeaua în sine e complet golită de conţinut.

 

Şi-atunci, de ce e nevoie de această structură? Constantin declara la Arad că vrea două-trei persoane din fiecare localitate în noua reţea. Ar însemna peste 25 de mii de oameni adunaţi într-o structură pentru care nu există nici o bază legală! Scopurile ascunse ale unei organizaţii de asemenea dimensiuni, constituită ilegal, ar trebui să fie mult mai atent analizată de serviciile de securitate şi juridice ale ţării.

Mai mult, RNDR se limitează clar la a informa potenţialii beneficiari despre măsurile PNDR-ului. Însă pentru asistenţă tehnologică şi legislativă aceştia trebuie să se adreseze unei instituţii stabile, care să stea la dispoziţia fermierilor, nu unei caravane. Asta se putea realiza prin Camerele Agricole, instituţie pe care, în loc să o susţină, Ministrul Constantin o sabotează!

 

Dănuţ RADIŞ

FUNDAŢIA REVISTEI FERMA

www.fundatiaferma.ro

Vizualizat: 586 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
andrei
|
09. 03, 2015. Thursday 09:57
-Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata globala. -Proiectul este lansat de curand si are mari perspective. -NU este necesara niciun fel de experienta! -Asiguram suport si logistica in desfasurarea activitatii. -Lucrati intr-un mediu placut, proactiv. -Principala atributie este mentinerea unei evidente a ofertelor prospectante si actualizate zilnic. -Oferim sanse reale de avansare in cariera! -Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal, cu posibilitatea unor bonusuri substantiale. -Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. -Programul de lucru este flexibil. -Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. -Sunt suficiente studiile medii. -Cerem cunostinte minime de operare pe internet, de lucru cu fisiere word si pdf si navigare online. -Solicitati acum mai multe detalii la una dintre adresele noastre de email: yogaesoteric@outlook.com
1.
Ion
|
08. 06, 2015. Thursday 11:36
Castigati imediat, din prima luna! 100-285 de euro lunar! Avem nevoie urgent de persoane care sa colaboreze cu noi, pentru o activitate usoara, part-time sau full-time, la alegere, cu castiguri de 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), acum, din prima luna! Oferim si cerem cea mai mare seriozitate! Oferta valabila pentru capitala si provincie. Cand doriti mai multe informatii, contactati unul dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: locmunca.office@gmail.com
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

V-ați asigurat culturile? Daunele au fost nelipsite pe plantațiile de viță de vie portaltoi în județul Timiș! 
Branislav Giurici ne recomandă Agra Asigurări! Contactează-i! https://www.agraasigurari.ro/

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Zsolt Tamássy

Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6 Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?