Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Marcoser, în calendarul evenimentelor europene

Publicat: 11 februarie 2019 - 13:07
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În anul recent încheiat, tânăra echipă a companiei Marcoser din Matca, judeţul Galaţi, a avut o agendă destul de încărcată cu evenimente şi traininguri de specialitate. Scopul declarat este cel al perfecţionării continue, pentru că Marcoser doreşte a ţine pasul cu toate noutăţile din domeniul legumiculturii, pe care să le transmită mai departe cultivatorilor. 

În timpul participării la unele evenimente din ţări cu tradiţie în cultivarea legumelor, au fost analizate tehnologiile de cultivare, hibrizii aleşi în funcţie de specificul zonelor, metode de fertilizare utilizate, precum şi modalităţi de comercializare a legumelor. Pentru a afla amănunte, am stat de vorbă cu Marius Petrache, managerul Marcoser. “În luna februarie anul trecut am organizat un curs teoretic atât pentru echipa noastră, cât şi pentru colaboratorii noştri, susţinut de Javier Navarro Valle, Business Development and Marketing Manager la compania Servalesa din Spania, şi a avut drept scop promovarea noii game de fitonutrienţi. O lună mai târziu, împreună cu partenerii noştri de la Compania Bioline Agrosciences am organizat un schimb de experienţă în oraşul Ierapetra, din Insula Creta”, ne-a declarat Marius Petrache.

Marius Petrache_b

Controlul integrat al bolilor şi dăunătorilor
Ferma: Este ştiut că Ierapetra are o suprafaţă de 3.000 hectare de sere construite atât pe structură metalică, dar şi pe schelet de lemn, unde se cultivă roşii, vinete, ardei şi castraveţi, climatul de aici permiţând cultivarea pe ciclu prelungit (pe timpul iernii). Ce a însemnat pentru dvs. schimbul de experinţă derulat în cel mai mare bazin legumicol grecesc?
Marius Petrache: În cadrul acestui schimb de experienţă au fost organizate atât sesiuni teoretice, în care am aflat toate informaţiile legate de insectele benefice din portofoliul Bioline Agrosciences, aplicate cu succes în culturile de acolo, dar şi vizite la serele din zonă. Am putut observa astfel asemănări, dar şi deosebiri faţă de tehnologiile utilizate în România, modul în care metodele integrate de combatere a bolilor şi dăunătorilor funcţionează, având în vedere că în luna martie culturile în Grecia se apropie de final.
În periplul grecesc am vizitat cooperativele producătorilor de legume, în care accentul a căzut pe modul de comercializare a recoltelor, dar şi serele pentru producţia de răsaduri altoite, practică foarte întâlnită pe acest teritoriu. Apoi, în luna octombrie 2018 ne-am întors în Creta pentru a cunoaşte tehnologia de control integrat al bolilor şi dăunătorilor, vizită urmată de o instruire teoretică şi practică privind combaterea biologică cu ajutorul insectelor benefice în culturile de legume.

România va găzdui Fito Week 2019
Ferma: Un eveniment de amploare a fost FitoWeek 2018!
Marius Petrache: Aşa este! În luna iulie am participat în Ungaria la cea de-a patra ediţie a FitoWeek 2018, eveniment organizat de partenerii noştri de la Semillas Fito. Au fost prezenţi colaboratorii din Balcani şi din estul Europei, alături de reprezentanţii distribuitorilor companiei din Serbia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Polonia, Ungaria şi România. În loturile demonstrative am putut vedea genetica Semillas Fito, special dezvoltată pentru acea zonă, îndeosebi hibrizii de tomate, ardei, pepeni, castraveţi, vinete, dovlecei şi porumb zaharat.
Ca o veste bună, partenerii noştri de la Semillas Fito vor organiza ediţia Fito Week 2019 în România, fapt ce demonstrează că legumicultura românească este luată în calcul, aflându-se în viziunea şi orizontul de aşteptare al companiei ungare.

Ferma: Compania Marcoser a fost prezentă şi la târgul “Seed meets Technology” din Olanda încă de la prima ediţie!Cum a decurs participarea?
Marius Petrache: În luna septembrie 2018, echipa noastră, alături de o parte dintre colaboratori, a participat la cea de-a V-a ediţie a târgului olandez, fiind o excelentă ocazie pentru a descoperi nouăţile în materie de hibrizi. Totodată, observaţiile din cadrul acestei vizite ne ajută să alegem şi hibrizii pe care să-i introducem în portofoliul nostru.
Evenimentul reuneşte producători de seminţe consacraţi şi cultivatori de legume din toată lumea. Pe lângă participarea la simpozioanele tematice din cadrul evenimentului, am avut posibilitatea de a vizita loturile demonstrative organizate în diverse puncte din “Seeds Valey” din Olanda de companiile Syngenta, Hazera Seeds, Clause, Sakata, Bejo Zaden, Takii. Cu acest prilej, s-a făcut un fructuos schimb de informaţii cu privire la tehnologiile de cultivare utilizate în bazinele legumicole din care proveneau, particularităţile specifice zonelor, precum şi referinţe cu privire la varietăţile de legume cultivate.

Tehnologii de cultură a legumelor în sistem hodroponic
Ferma: Sfârşitul de an v-a găsit tot în… acţiune!
Marius Petrache: Alături de partenerii noştri de la compania Syngenta, am organizat la Ferma Marcoser din Matca o sesiune de instruire practică şi teoretică dedicată fermierilor profesionişti. Prezentarea a avut ca temă bunele practici agricole în folosirea produselor de protecţie a plantelor (aplicare, importanţa şi necesitatea purtării echipamentului individual de protecţie, calibrarea echipamentului pentru stropit etc.).
Apoi, la invitaţia unuia dintre cei mai importanţi furnizori, am vizitat cel mai important bazin legumicol spaniol, în zona Almeria, unde se regăsesc peste 35.000 ha de solarii - de la cele pe structură de lemn, până la sere de ultimă generaţie. Am fost oaspeţii cooperativei “La Union”, care deţine unul dintre cele mai însemnate depozite de preluare a legumelor.
În decembrie, am participat la simpozionul organizat de furnizorul nostru de îngrăşăminte chimice de tip NPK, compania SQM, unde au fost prezentate produsele şi tehnologiile de cultură pentru ardei şi tomate în sistem hidroponic, cartofi, ceapă, morcov, măr şi căpşuni. În cadrul seminarului, am avut acces la noua aplicaţie dezvoltată de compania SQM pentru eficientizarea nutriţiei la culturile hidroponice, denumită “Hidroponica CalQ”.
La acest eveniment au fost prezenţi distribuitori SQM din ţări precum: Olanda, Grecia, Serbia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Lituania, Finlanda, Estonia, Cipru, Polonia şi România.
La toate evenimentele la care am participat am urmărit să culegem cele mai importante informaţii legate de tehnologiile de cultivare a legumelor, caracteristicile hibrizilor, de fertilizarea şi combaterea dăunătorilor şi să le transmitem mai departe către toţi clienţii noştri.
Vom continua şi în acest an să ne deplasăm în cele mai importante bazine legumicole din Europa şi să ne instruim atât specialiştii noştri, cât şi colaboratorii în folosirea celor mai noi produse şi tehnologii în legumicultură.


ÎNTÂLNIRI CU FERMIERII ÎN MARILE BAZINE LEGUMICOLE
Anul 2019 a debutat cu seria simpozioanelor organizate de Marcoser în patru mari bazine legumicole din ţară: Colibaşi, (judeţul Giurgiu), Balta Doamnei (Prahova), Băleni - Sârbi (Dâmboviţa) şi Matca, pe tema “Tehnologii novatoare pentru culturile de tomate, ardei si vinete”. La aceste întâlniri au răspuns invitaţiei aproximativ 1.000 de cultivatori interesaţi să afle cele mai noi produse şi soluţii tehnologice privind controlul biologic al dăunătorilor, (prădatori împotriva tripsului, păianjenului, musculiţei albe şi a tutei absoluta). Totodată, au fost prezentate cele mai noi tehnologii europene în cultivarea principalelor specii de legume.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 2/229 (ediţia 1-14 februarie 2019)

Vizualizat: 225 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?