Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Legi ca ale noastre, nimeni n-are!

Publicat: 21 aprilie 2010 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Odată cu venirea primăverii, se simte prin pieţe miros îmbietor de ceapă şi usturoi verde... Mă apropii să iau câteva legături. Sunt cam pipernicite, ce-i drept, dar îmi spun că asta e marfă de-a noastră sută la sută, crescută în grădină de român.

Click pe poza pentru galerie!

E drept că de la masa vecină îmi face ispititor cu ochiul o ceapă verde de toată frumuseţea, bine făcută dar, ce-i drept, şi mai puţin mirositoare. Dar ea e venită de la străini, aşa că rămân la prima alegere, ca să încurajez producţia internă... Să ne-nţelegem, nu agreez povestea cu "ce e mic şi ofilit e românesc, ce e mare şi frumos colorat e de import", pentru că în foarte multe cazuri pe care le cunosc, nu e deloc aşa...

Din punct de vedere al consumatorului însă, sigur că mă bucură o ofertă cât mai variată de fructe şi legume, indiferent de provenienţa lor. O ofertă bogată înseamnă concurenţă, deci şi preţuri mai mici. Mai ales că faza cu "natural 100%" nu e tocmai credibilă în zilele noastre.

Însă din punct de vedere al jurnalistului de presă agricolă nu pot să nu remarc cât de absurdă poate fi decizia politică atunci când musteşte de interese mai mult sau mai puţin ascunse. De pildă, ultima idee măreaţă a celor doi membri ai Comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor - Valeriu Tabără, preşedintele comisiei şi Valeriu Steriu, de a închide supermarketurile duminica. Să nu credeţi că nu are tâlcul ei povestea asta.

Numai că efectele aplicării unei asemenea decizii vor fi taman invers faţă de ceea ce, să zicem, au previzionat cei doi. Logica e simplă. Închizi supermarketul în ideea că obligi orăşeanul să meargă la piaţă sau la magazinul de cartier şi astfel încurajezi comercializarea produselor româneşti? Nu e nici pe departe aşa!

Pentru că preţurile vor creşte, producătorii şi asociaţiile care livrează marilor magazine se vor duce în cap, procesarea internă va avea şi ea de suferit, consumatorul va fi nemulţumit şi uite-aşa, s-au dus naibii "bunele" intenţii.

La prima vedere, e greu de înţeles cum doi cunoscători de agricultură, implicaţi la un moment dat în funcţii înalte pe la minister (Tabără ex-ministru al agriculturii şi Steriu ex-secretar de stat) nu-şi dau seama că o asemenea treabă pur şi simplu nu merge la noi. Sau nu încă.

Mai degrabă şi-ar pune toţi oficialii de la agricultură materia cenuşie la contribuţie să găsească soluţii reale pentru sprijinirea sectorului horticol românesc şi pentru promovarea produselor autohtone! Pentru că o bucată de carton înfiptă cu o scobitoare într-un măr românesc, pe care scrie "Fără chimicale" nu înseamnă promovare...

Aaaa, nu sunt bani? Să fie aşa oare? Numai dacă stăm să ne gândim la cât de mulţi bani s-au dus pe deja celebrele caravane de informare cu efecte zero la populaţia agricolă şi ne dăm seama cam cât de ridicol sună câteodată "din lipsă de fonduri"...

Vizualizat: 489 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Maschio Gaspardo la Agromalim 2019 Cons DDA la Agromalim 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?