Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Legea zilierilor îngrijorează pomicultorii

Publicat: 25 iulie 2018 - 11:25
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Legea nr. 86/2018, care modifică modalitatea în care pot fi exercitate activităţile cu caracter ocazional desfăşurate de către zilieri, a stârnit îngrijorare în rândul multor fermieri şi organizaţii profesionale din domeniul pomicol şi legumicol. Motivul este dat de faptul că modificările la aşa-numita “Lege a zilierilor” prevăd ca aceştia să nu poată presta activităţi pentru acelaşi beneficiar pe o perioadă mai lungă de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic, cu unele excepţii.

Excepţiile se referă la: 1. zilierii care prestează activităţi în creşterea animalelor în sistem extensiv prin păşunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor; 2. activităţi sezoniere în cadrul grădinilor botanice din subordinea universităţilor acreditate; 3. activităţi sezoniere în domeniul viticol. Publicată în Monitorul Oficial din 10 aprilie 2018, Legea nr. 86/2018 menţionează faptul că în toate aceste trei situaţii, redate în mod expres de actul normativ, perioada nu poate depăşi 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.

ZilieriClick pe poza pentru galerie!

Agenţii de mediere a cererii şi ofertei de forţă de muncă
De asemenea, prin actualele modificări se introduc referiri la intermedierea între cererea şi oferta de muncă zilieră, care trebuie să fie realizată de către agenţii acreditate. În acest caz, zilierul poate presta activităţi pentru acelaşi beneficiar pe o perioadă de maximum 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic. ”Putem avea 7-8-10 angajaţi la o livadă de 30 ha. Însă, nu putem face faţă cu aceşti angajaţi la toate lucrările din plantaţia pomicolă. Ca urmare, trebuie să apelăm la lucrători zilieri şi nu pot să îi ţin doar 90 de zile, fiindcă lucrările sunt etapizate pe parcursul întregului an şi, adunate toate zilele de activitate, depăşesc trei luni.
Nu mai spun despre faptul că, dacă în anii din urmă, din comuna Cotnari adunam foarte uşor 200 de oameni în timpul recoltării, astăzi trebuie să apelez la zilieri din 3-4 comune alăturate şi cu greu îi adun, fără a mai atrage selectiv forţa de muncă. Deocamdată, aceasta este situaţia şi legea trebuie respectată aşa cum este acum, fiindcă vin inspectorii ITM şi o aplică în litera şi spiritul său, fără a avea alte posibilităţi de acţiune. Suntem preocupaţi de această problemă şi, poate, chiar mai mult decât atât, suntem îngrijoraţi de faptul că anumite domenii, care probabil nu au putut să îşi facă mai mult lobby, au fost omise dintre prevederile legale referitoare la utilizarea zilierilor”, atrăgea atenţia Dănuţ Băianu, conducătorul Organizaţiei de Producători ”Cerasus Grup Cotnari” Iaşi şi preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Fructe din Moldova.

Senatul României a corectat deja omisiunea
La solicitarea noastră, preşedintele Comisiei de Agricultură din Senatul României, Doina Silistru, a precizat faptul că pomicultorii care au semnalat acest neajuns legislativ au dreptate, iar Senatul României deja a aprobat alte modificări ale legii, prin care să se repare omisiunea. Pe lista excepţiilor de la Legea 86/2018 se aflau atât zilierii din pomicultură, cât şi cei din legumicultură. ”Practic, Legea 86/2018 care modifică şi completează Legea 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de către zilieri, a fost o propunere legislativă de modificare a modalităţii de lucru cu zilierii mai mult în domeniul turismului. {i, într-adevăr, la Comisii, a apărut şi modificarea art. 4, în care apare şi domeniul viticol. În momentul în care am văzut acest lucru, am făcut o propunere a membrilor Comisiilor de Agricultură din Senatul României şi din Camera Deputaţilor, prin care am introdus Domeniul Agricol şi, practic, fiecare ramură din domeniul agricol. Aceasta, deoarece nu ni se pare corect ca numai viticultura să apară ca ramură în care se pot folosi zilierii timp de 180 de zile anual, celelalte ramuri agricole, precum pomicultura - din aceeaşi familie horticolă precum viticultura -, rămânând la doar 90 de zile pe an, perioadă în care poate fi folosită forţă de muncă zilieră”, explică Doina Silistru.
Preşedintele Comisiei de Agricultură din Senatul României consideră că este esenţial ca zilierilor să li se poată asigura desfăşurarea activităţii în ramura respectivă pe toată perioada anuală impusă de ştiinţa şi tehnologia domeniului. “În plus, atunci când primeşti un zilier la lucru la începutul anului, într-un fel, el se specializează pe respectivul tip de activitate şi nu este deloc productiv, pentru nimeni, să îl schimbi după 3 luni cu un alt zilier, pe care, practic, trebuie să îl înveţi şi să tot roteşti aşa oamenii, până la finalul ciclului anual de producţie. Cred că este normal să se permită câte 180 de zile anual lucrul cu zilierii pentru toate ramurile agriculturii şi pentru toate instituţiile cu activitate agricolă”, a opinat Doina Silistru.

Legea interzice folosirea zilierilor de către Grupurile de Producători
Vestea este bună, acum, pentru fermierii neliniştiţi de condiţiile în care vor putea efectua activităţile din livadă după expirarea celor 90 de zile permise, deocamdată, prin lege. Dar până când modificarea se va vedea scrisă clar în actul normativ, aceştia rămân tot cu dezamăgirea determinată de faptul că pomicultorii nu au reuşit să îşi susţină cauza la fel de bine precum viticultorii. ”Încă de prin anii 2005-2006 se tot vorbeşte despre încurajarea asocierii şi chiar s-au obţinut unele rezultate. Noi, de exemplu, am reuşit să ne asociem în această Organizaţie de Producători şi valorificăm producţia a 27 de membri. Numai că nu ştiu ce fel de încurajare a asocierii poate fi aceasta în care noi nu avem voie să lucrăm cu zilieri”, menţiona Dănuţ Băianu.
Din nou, semnalele fermierilor sunt îndreptăţite, cu atât mai mult cu cât, cel puţin pe segmentul de horticultură, singurele producţii scoase de pe piaţa neagră sunt cele valorificate, cu facturare, prin grupuri şi organizaţii de producători, după cum spun specialiştii în domeniu. ”Din câte ştiu, în articolul 13 al Legii 86/2018 sunt cuprinse distinct, pe litere, domeniile şi tipurile de activităţi pentru care se poate utiliza forţa de muncă zilieră. Cred că aici va trebui introdusă o nouă literă în articol, astfel încât să li se ofere posibilitatea depozitelor cu activităţi de sortare/condiţionare a fructelor să utilizeze forţă de muncă zilieră şi, chiar, trecut efectiv codul CAEN 4631. Actul normativ fiind trecut deja de Senat, voi transmite aceste completări colegilor de la Camera Deputaţilor”, ne-a asigurat Doina Silistru.

 Danut Baianu_b

Dănuţ Băianu: “Nu înţeleg de ce modificările la Legea 86 prevăd distinct faptul că în viticultură se poate apela la zilieri pentru 180 de zile, în mod direct, şi în pomicultură acest lucru nu este posibil, în condiţiile în care şi în acest sector este nevoie de o anumită specializare, de muncă ocazională pentru o perioadă mai mare de 3 luni şi, mai ales, în ultimul timp, găsim foarte greu forţă de muncă, fie ea şi zilieră”.

Doina Silistru_b

Doina Silistru: “Cred că este normal să se permită câte 180 de zile anual lucrul cu zilierii pentru toate ramurile agriculturii şi pentru toate instituţiile cu activitate agricolă. Senatul României deja a adoptat această propunere legislativă de modificare şi completare. Acum, aşteptăm votul Camerei Deputaţilor. Sper ca până la finalul acestei sesiuni parlamentare, cel târziu, propunerea să fie adoptată şi de Camera Deputaţilor”.


INTERDICŢII CARE DESCURAJEAZĂ ASOCIEREA
Dezamăgirea fermierilor este sporită de faptul că, atât în zona pomicolă, cât şi în alte domenii în care activitatea de valorificare a producţiilor se realizează prin intermediul grupurilor de producători, en-gross, nici măcar noile modificări aflate pe traseul adoptării lor nu reglementează modul de lucru cu zilierii care desfăşoară activitatea de sortare/încărcare a fructelor.
“În codul CAEN privind valorificarea se arată că noi nu putem vinde cu kilogramul. Din păcate, potrivit actului normativ referitor la munca zilierilor, noi nu avem dreptul de a apela la ei. În aceste condiţii, cum ne vom descurca? Vom chema oameni de la fermele membrilor Organizaţiei? Dar când vor veni inspectorii ITM, vor întreba ce caută zilierii fermei la un beneficiar terţ? În plus, la sortare noi lucrăm mai mult cu femei. Pentru o activitate de aproximativ o lună, nu le pot angaja şi nici nu pot să le trimit şi la tăieri în livadă, unde ar trebui să urce în pomi cu înălţimi şi de 4-5 metri. {i-atunci?! Noi rugăm, măcar pentru Grupuri şi Organizaţii de Producători, să se permită utilizarea de zilieri la depozitele de fructe”, menţiona Dănuţ Băianu.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 10/215 (ediţia 1-14 iunie 2018)

 

Vizualizat: 151 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?