Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Legea Camerelor agricole e după chipul și asemănarea guvernanților... lipsită de conținut!

Publicat: 16 aprilie 2015 - 11:00
4 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Ministrul Daniel Constantin s-a dovedit a fi un mare trădător al interesului celor pe care îi reprezintă la nivel guvernamental - producătorii agricoli. Dovada acestei trădări stă scrisă negru pe alb în OUG nr. 58 din 12.06.2013 - semnată de Daniel Constantin și Viorel Ponta - pentru modificarea și completarea Legii nr. 283/2010 privind Camerele pentru agricultură, industrie alimentară, piscicultură, silvicultură și dezvoltare rurală, dar și în Legea nr. 122 din 2012 pentru modificarea și completarea Legii nr. 283/2010, unde abrogă articolul II.

Click pe poza pentru galerie!

Acum am aflat și de ce partenerii occidentali, inclusiv Statele Unite, consideră atât de nocive Ordonanțele de guvern... Prin această Ordonanță de Urgență, Daniel Constantin și Victor Ponta suprimă practic foarte multe din drepturile pe care Camerele agricole și, implicit, producătorii agricoli le obținuseră prin Legea 283/2010 și prin Legea 122/2012, votate de Parlament.

Suprimarea drepturilor s-a realizat prin modificarea atribuțiilor Camerelor agricole județene și ale celei naționale. Astfel, ordonanța modifică, dar mai ales elimină cu totul, cele mai importante atribuții ale camerei agricole, dezgolindu-le, practic, de conținut și de obiectul muncii. În OUG 58 nu se mai regăsesc: reprezentarea fermierilor în relațiile cu consiliile locale și primăriile; certificarea calității de producător agricol; asigurarea de consultanță juridică de specialitate celor pe care îi reprezintă; avizarea scoaterii din circuitul agricol a terenurilor agricole; elaborarea documentațiilor pentru schimbarea categoriei de folosință a terenurilor și pentru înscrierea în cartea funciară a terenurilor agricole și forestiere; nominalizarea a câte unui consilier pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Administrației și Internelor și Ministerul Finanțelor Publice. Și multe altele... Numeric vorbind, de la 18 atrtibuții ale Camerelor agricole județene și 35 ale Camerei naționale prevăzute în Legea 283/2010, republicată, s-a ajuns la 7 atribuții ale Camerelor județene și 10 pentru Camera agricolă națională în Ordonanța de Urgență nr. 58/2013 a Guvernului României!

Prin Ordonanța de Urgență s-a distrus complet ideea de Cameră agricolă, așa cum era ea inițial gândită și așa cum bine funcționează în alte țări ale UE. Dincolo de atribuții, restructurarea multor instituții subordonate MADR s-a diluat și apoi s-a pierdut pe drum, din 2009 încoace, pe măsură ce o altă lege, prevedere sau ordonanță intervenea să mai modifice câte ceva în proiectul Camerelor agricole. 

În momentul de față, Legea camerelor agricole se zbate neputincioasă printre deputații României, în așteptarea unei forme finale. Răul însă a fost deja făcut prin OUG 58, care a pus frână oricăror drepturi și libertăți care să protejeze puterea decizională a fermierilor din cele 14 camere județene deja înființate și a celor ce vor urma...

Vorbeam de putere... Și da, atunci avem o explicație a schimbărilor radicale în materie de atribuții survenite prin OUG 58. Legea 283 oferea probabil o putere prea mare fermierilor în negocierile și reprezentarea la nivel local și în relația cu Ministerul agriculturii. Ori, să fim realiști, MADR-ul exact asta nu-și dorește... Ce dacă în celelalte state UE fermierii au un cuvânt răspicat (și legiferat!) de spus?

Deloc de ignorat e și aspectul pecuniar. Și aici a avut grijă ministrul Constantin să "rezolve" avantajele fermierilor, prin lichidarea atribuțiilor Camerei Agricole Naționale privind desfășurarea campaniei de promovare și diseminare a PNDR și a Programului operațional pentru pescuit, precum și definirea și aplicarea planului național de formare continuă, specializare și perfecționare a fermierilor. În consecință, MADR și-a asigurat cheltuirea, după bunul plac, a sutelor de milioane de euro din PNDR 2004-2013, prevăzuți pentru promovare, diseminare și formare, fără să îi sufle-n ceafă fermierii și Camera Agricolă! Iar fermierii, fără supărare, chiar nu mai știu care le sunt drepturile, nu au profesioniști care să le explice legea și, după cum am arătat, nici putere decizională nu mai au! 

 

Vom reveni...

Vizualizat: 1070 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   
4.
noile camere versus vechile camere
|
04. 24, 2015. Friday 11:14
In primul rand Camerele despre care vorbiti nu se numesca Camere agricole JUDETENE,introduceti denumirea intentionat pentru a face confuzia cu Camerele agricole judetene care exista inainte de infiintarea acestor noi camere. In al ilea rand daca sunteti atat de buni de suntenti numai 14 infiintate? In al treilea rand unde sunt profesionisti acestor noi camere,profesionisti care sa explice ferimierilor legea, sau "durerea lor" este aspectul pecuniar pe care l-ar putea obtine fara prea multa munca?
3.
nautate absoluta
|
04. 23, 2015. Thursday 19:10
Dacă faceţi lucrurile potrivite, în modul potrivit, veţi obţine rezultatele dorite. Asta scrie celebrul Brian Tracy în cartea ”Succesul în viață”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email:albastreala_75@yahoo.com
2.
job
|
04. 21, 2015. Tuesday 23:03
Vă puteţi depăşi frica de eşec, mergând cu încredere în direcţia visurilor voastre şi acţionând ca şi cum ar fi imposibil să eşuaţi. Asta scrie celebrul Brian Tracy în cartea ”Succesul în viață”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email : iulianastan92@yahoo.com
1.
Vinificatia
|
04. 21, 2015. Tuesday 00:26
http://www.plik.ro/vin/info/vinificatia.html
Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?