Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Lege şi dezordine

Publicat: 24 aprilie 2012 - 16:00
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Promulgată, amânată şi din nou în vigoare

Click pe poza pentru galerie!

Cam aşa s-ar descrie, pe scurt, traseul Legii 214 din noiembrie anul trecut şi până în zilele noastre, când încă nu se ştie clar care va fi soarta ei. Legea nr. 214/2011 pentru organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor a fost publicată în M. Of.

Partea I, în data de 21 noiembrie 2011, intrând în vigoare la trei zile după publicare, respectiv în data de 24 noiembrie 2011, iar Ministerul Agriculturii trebuia să elaboreze normele de aplicare a legii în maxim 90 de zile de la intrarea acesteia în vigoare. Ceea ce, cum bine ştim, nu s-a întâmplat.

La mai puţin de o săptămână înainte de expirarea termenului de 90 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial, normele metodologice pentru aplicarea Legii 214/2011, cunoscută ca „Legea pajiştilor”, încă dospeau pe undeva prin Ministerul agriculturii. Iar în cele din urmă, în loc de norme, a apărut peste noapte un proiect de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului (OUG), publicat de Ministerul Agriculturii în 16 februarie 2012, prin care se amâna aplicarea legii pajiştilor pentru 1 ianuarie 2013.

Motivele invocate în nota de fundamentare erau necesitatea alocării unei perioade de timp în care să se elaboreze modificările juridice care să elimine inadvertenţele din textul legii, precum şi pentru evitarea blocajului implementării schemelor de plăţi pe suprafaţă, de agromediu sau pentru zonele defavorizate, pentru anul 2012, şi afectării bugetelor consiliilor locale care au beneficiat de fonduri europene.

Ori, în Legea 214 tocmai asta era ideea... să se încheie odată pentru totdeauna cu banii aruncaţi de-a valma prin bugetele consiliilor locale pentru cu totul alte întrebuinţări decât întreţinerea pajiştilor, iar subvenţiile să ajungă, în sfârşit, la utilizatori, adică la crescătorii de animale care-şi păşunează animalele în condiţiile legii, fireşte.

Doar că socoteala Ministerului Agriculturii nu s-a potrivit întocmai cu ceea ce a urmat... Proiectul de OUG, nu se ştie din ce motive, nu a fost nici el aprobat, aşa că Legea pajiştilor a rămas în vigoare! Evident, tot fără norme, deci inaplicabilă.

Iată răspunsul primit de la Direcţia Generală pentru Politici în Zootehnie şi Industrie Alimentară, în data de 5 aprilie 2012: "Legea nr. 214/2011 pentru organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor este în vigoare, întrucât proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru suspendarea aplicării dispoziţiilor legii nu a fost aprobat. (...)

Pentru suprafeţele de pajişte permanentă utilizate de către consiliile locale (CL), condiţiile de eligibilitate sunt prevăzute în Ordinul nr. 37/2012 privind aprobarea formularului-tip de cerere unică de plată pe suprafaţă pentru anul 2012".

Culmea este că şi dacă luăm la citit formularul din Anexa Nr. 1 a Ordinului 37, consiliile locale nu prea au ce să caute la APIA după plata unică pe suprafaţă. În formular se precizează clar că pe suprafeţele de pajişti pentru care CL-urile solicită sprijin prin cererea unică de plată pe suprafaţă 2012, nu sunt încheiate contracte de arendă, concesiune, închiriere, nu se încasează taxe de păşunat şi, atenţie, nu sunt solicitate spre utilizare de către organizaţii şi asociaţii ale crescătorilor de animale, conform art. 15 din Legea nr. 214/2011.

Mai mult, consiliile locale trebuie să desfăşoare pe aceste pajişti propria activitate agricolă, cu propriile animale, în scop productiv şi nu li se permite nici măcar să ofere servicii de păşunat cu titlu gratuit crescătorilor de animale.

În realitate însă, unele centre judeţene APIA nu verifică buna credinţă a primarilor şi consilierilor locali şi nici nu iau în considerare faptul că asociaţiile fermierilor au depus cereri pentru concesionarea unor suprafeţe, ceea ce înseamnă că CL-urile respective sunt cam în afara prevederilor legale. Dar deh, trăim în România, ţara cu teoria la maxim şi practica la minim şi unde tocmeala e, de multe ori, lege-n toată regula. În rest, de păşunat, numai de bine...

Vizualizat: 686 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
214
|
01. 16, 2013. Wednesday 09:25
cind se da norme la 214 ca a trecut 1 ianuarie 2013
1.
LEGEA 214
|
05. 08, 2012. Tuesday 12:33
Olege ambigua.Stiu sigur ca s-au facut propuneri serioase dar fara rezultat.Aceasta lege trebuie sa rezolve problemele fermierilor ce produc pentru piata,nu clientela.Invidiosi trebuie sa stie ca acele suprafete se dau efectivelor si nu circotasilor.Ce fac primariile este furt.Nu faci asociatie cu animalele altora.Si inca ceva .Asociatie eligibila este doar asociatia ce a depus bilant si este acreditata.Asociatie locala este si asociatia organizata la nivel de judet.
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?