Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Lauda de sine duhneşte bine!

Publicat: 28 mai 2010 - 15:00
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Campania de depunere a cererilor de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă, fără penalizări, s-a încheiat în 17 mai. Cu succes, după cum se laudă Ministerul Agriculturii. Au fost depuse 1.053.000 de cereri de plată, pentru o suprafaţă de 9 milioane de hectare.

Click pe poza pentru galerie!

Iar în ceea ce priveşte păşunile comunale, MADR spune că, prin modificarea legislaţiei, a scăzut semnificativ numărul cererilor depuse de Consiliile Locale, în favoarea fermierilor. Astfel, dacă în 2009, depuneau solicitări la APIA 1574 de consilii, în anul 2010 numărul acestora a fost doar de 48.

Bravo Ministerului! Doar că ar fi şi mai interesant dacă ne-ar spune oficialii de la agricultură câte din CL-urile care nu au depus cereri pentru SAPS au concesionat păşunile până la 17 mai beneficiarilor de drept, respectiv crescătorii de animale şi asociaţiile reprezentative? Ştiţi, domnule ministru, câte asociaţii noi au apărut în ultimele două luni, gestionate de primari şi formate din doar 2-3 crescători, restul fiind afacerişti, neamuri şi consilieri locali? E doar un alt exemplu care poate să explice diferenţa faţă de 2009!

Sau ştiţi câţi bani se vor pierde pentru că primarii se încăpăţânează să concesioneze, pe criteriul "nu luăm noi, nu luaţi nici voi?" Dacă nu ştiţi cazuri concrete, domnule ministru, aşa cum aţi declarat recent, vă recomandăm să citiţi presa de specialitate şi le veţi afla.

Şi nu vă mai lăudaţi, că nu prea aveţi cu ce! Plata restanţelor către fermieri nu e motiv de laudă. Şi nici alocarea banilor europeni nu vi-o mai asumaţi ca pe-o mare reuşită a ministerului. De ce nu vă lăudaţi cu credite avantajoase pentru fermieri sau cu o lege a păşunilor care să respecte cu adevărat normativele europene? De ce nu vă lăudaţi cu măsurile de protejare şi promovare a producătorilor agricoli autohtoni în faţa importurilor de produse agricole şi a traficului ilegal şi lipsit de orice control? De ce nu vă lăudaţi cu tinerii pe care i-aţi adus la sate să practice agricultura? Oare toate astea nu sunt priorităţi pentru un minister competent?

Vă mai aduceţi aminte domnule Rădulescu? În urmă cu un an aţi participat la o masă rotundă cu tema „Soluţii pentru scoaterea din criză a agriculturii româneşti şi absorbţia fondurilor europene”, prilej cu care aţi făcut o afirmaţie memorabilă: „toate strategiile anticriză, indiferent cine le propune, se potrivesc situaţiei următoare: pacientul operat, operaţie reuşită, pacientul mort”.

E drept că pe atunci vă aflaţi în tabăra agricultorilor, în calitate de preşedinte al LAPAR. Dar ce spuneţi acum, când bisturiul e în mâinile dumneavoastră?  Fermierii au răsuflat uşuraţi când au auzit că unul de-al lor a ajuns secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Şi-au pus speranţe, au început să facă naveta la Bucureşti, mizând pe o mai mare deschidere a oficialilor de la minister. Şi? Nimic...

Aţi promis public, răspicat şi tare ca să audă tot poporul, că vă veţi ocupa personal de problema păşunilor, de exemplu, de cazurile în care consiliile locale resping cererile de concesionare ale crescătorilor de animale. Când a fost să fie la concret însă, culmea, aţi realizat că problemele astea vă depăşesc atribuţiile...

Vizualizat: 682 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Felicitari!
|
05. 30, 2010. Sunday 22:56
Va felicit pentru poziția consecventa pe care o exprimați în legătură cu drepturile agricultorilor. Cosmin
1.
AFACERE PROFITABILA
|
05. 30, 2010. Sunday 14:30
PASUNILE-fie ele proprietate privata a statului sau proprietate privata ,in devalmasie ,este o sursa de bani nemunciti,de care profita :primarii,consilierii si un grup de crescatori sau necrescatori de animale.APIA,DG ADR nu verifica facturile de executare fertilizari,suprainsamantari,etc si practic impart banii. Nimeni nu se autosesizeaza :MPADR,CURTEA DE CONTURI,POLITIA,DEPARTAMENT ANTICORUPTIE,PROCURATURA,chiar daca au fost sesizati-CAZ COM.COTNARI
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!