Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

La vremuri bune... înainte!

Publicat: 07 februarie 2012 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

După cum lesne se observă cu ochiul liber de orice (pre)judecată, vremea bună de agricultură nu se prea înghesuie pe la noi

Click pe poza pentru galerie!

Omătul s-a lăsat aşteptat iar când a venit totuşi, s-a aşternut preferenţial prin ţară, lăsând la cheremul gerului multe tarlale de grâu plăpând, suferind deja după o toamnă secetoasă. Cât despre rapiţă... colacul de salvare s-a spart demult, în ciuda insistenţelor celor care s-au mai încăpăţânat să scape de la întors culturile.

Aşadar, cu un grâu nu prea promiţător, fără rapiţă şi cu o grămadă mare de investiţii ratate, anul calendaristic a debutat cu mari speranţe pentru sezonul agricol de primăvară. Măcar ăsta de-ar fi aşa cum trebuie! După cum se anunţă vremurile, pare-se că porumbul va fi cap de afiş în 2012. E oarecum firesc, în condiţiile date.

Firmele producătoare şi dealerii naţionali au anunţat deja o posibilă criză în ceea ce priveşte sămânţa de porumb. Cantităţi însemnate au fost contractate încă de anul trecut iar ceea ce a mai rămas se va vinde foarte repede. Cu toate acestea, nu se întrevăd creşteri de preţuri. Dimpotrivă, multe companii şi-au asigurat deja clienţii fideli că nu-i vor lăsa fără „marfă” şi că nu vor modifica... tarifele.

Dacă ţinem cont şi de presiunea, din ce în ce mai mare, a industriei de biocombustibil şi a cerinţelor de hrană pentru animale, putem spune că 2012 va fi cu siguranţă anului porumbului. Inclusiv în România. Perspective bune sunt prognozate şi pentru floarea soarelui, care anul trecut a adus cei mai mulţi bani din exporturi.

Vremea din ultimele luni, plină de nazuri şi capricii, nu se lasă mai prejos nici în perioada ce urmează. Poate tocmai de aceea, cuvântul la ordinea zilei în agricultură este ADAPTAREA. La condiţiile meteo, la ger, la uscăciunea din sol. Arsenalul este pe măsură: soiuri şi hibrizi noi de seminţe, testate la noi pentru astfel de vremuri grele, pachete 2 şi 3 în 1 pentru protecţia plantelor, utilaje performante care nu lasă nimic la voia întâmplării.

Una peste alta, fiecare cu posibilităţile şi cu optimisul lui. Agricultura profi, făcută cu cap şi nu trasă de coadă, are cele mai mari şanse să răzbească în acest an agricol. Pentru ceilalţi, va fi după vrerea lui Celsius. Exclusiv. Se ştie că n-ai cum să scoţi bani din pământ doar rugându-te la brazdă să... se dea pe brazdă!

Vizualizat: 485 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?