Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

La Naşterea Domnului, sămânţa aşezată sub brazdă e pruncul Iisus!

Publicat: 07 decembrie 2012 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Sărbătorile de iarnă ne bat în suflet

Click pe poza pentru galerie!

Sub clinchet de colind, în câmp, mirabila sămânţă visează sub plapuma brazdei arhitectura viitoarei recolte. Rănit de-atâta secetă, pământul îşi reface forţa de creaţie, de zămislire. Puţinele ploi din ultima vreme au dat binecuvântare dumnezeiască firavelor plante de cultură.

În primăvară, am putea avea culturi frumoase. Încă o dată - dacă mai era necesar - s-a dovedit că fără sisteme de irigaţii nu se poate performa în agricultură. Şi nici fără sacrificii. De fapt, nimic trainic, peren nu se face fără sacrificiul de sine!

Seceta - cu tot evantaiul de efecte - şi fondurile europene blocate şi neabsorbite şi-au pus amprenta asupra acestui ciclu agricol.

Încă o dată, producătorii agricoli au ieşit învinşi din obositoarea luptă pentru marile recolte. În multe zone ale ţării, pământul n-a mai dat roadă, cu toate că a fost udat din plin cu sudoarea muncii. A unei munci istovitoare.

Nu s-au realizat producţiile prefigurate, hambarele sătenilor au rămas pe jumătate goale. Cei mai mulţi dintre fermieri au sărăcit. Spectrul ameninţător al falimentului planează asupra multor exploataţii agricole, asupra fermelor de subzistenţă.

Guvernul nu a reuşit să acopere prin schema ajutorului de minimis decât o mică parte din efectele secetei. Infimă. O sută de lei pe hectar, dar numai până la o suprafaţă de maximum 10 hectare, este răspunsul neputincios de ajutor al economiei unei ţări aflate în vecinătatea... Botswanei! (În paranteză fie spus, până şi această ţară africană are o monedă naţională - care defineşte „ploaia” - mult mai... puternică decât a noastră!)

Dar nici pentru acest ajutor de minimis nu s-au găsit suficienţi bani. Numai jumătate dintre fermieri vor primi, în acest an, simbolica despăgubire. Restul, la anul, din viitorul buget naţional!
Din cauza crizei şi a sărăciei, o parte a producătorilor agricultori au ieşit în stradă. Probabil că o vor mai face şi în anul viitor, aşa cum au promis.

Din bani europeni nu se despăgubesc fermierii. Speranţa poate veni din 2014, când producătorii agricoli români ar putea primi fonduri europene pentru plăţile asiguratorii în caz de calamitate a culturilor şi pentru finanţarea conectării la structura de irigaţii.

Subvenţiile acordate de Uniunea Europeană şi de statul român nu sunt tocmai satisfăcătoare. Fermierii comunitari primesc mult mai mult. Dar, pentru că nu am reuşit să absorbim fondurile, Europa ne-a închis uşa şi ne-a întors spatele. Aşa se comportă cu economiile din... lumea a treia!

Bugetul pentru politicile agricole comune pentru perioada următoare va fi unul auster. În timp de criză economică, fără investiţii fertile, fără accesarea banilor europeni, nu se poate progresa, nu se poate performa. Recesiunea economică şi politicile de austeritate au fost coordonatele recentului summit european.

Între performanţă şi potenţialul semnificativ al agriculturii româneşti - prăpastia!

... Sărbătorile de iarnă ne bat în pragul sufletului cu miros de cetină de brad. Sub refrenul „Leru-i ler”, pământul viseză la marile recolte.

De Crăciun, la Naşterea Domnului, sămânţa de sub brazdă e pruncul Iisus!

Vizualizat: 615 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?