Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

La 19 ani, Denis Caba vinde păsări în... Pakistan!

Publicat: 17 februarie 2023 - 16:08
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La numai 19 ani, a reuşit să adune în microferma sa din Ineu peste 700 de păsări de curte şi nu numai, unele dintre acestea fiind unicat în România.

Denis Caba nu este un simplu crescător, ci un ameliorator de rase în adevăratul sens al cuvântului, ceea ce l-a făcut cunoscut dincolo de graniţele ţării noastre, şi nu doar în Europa, ba chiar şi în Africa sau Pakistan, unde a vândut mai multe exemplare din impresionanta sa colecţie.

Caba Denis, tanar crescator de pasari din Ineu alaturi de pasarea Emu_b

La prima vedere, tânărul din judeţul Arad pare un colecţionar excentric, care a dezvoltat o adevărată obsesie pentru păsări mai mult sau mai puţin exotice. În realitate, el este nu doar un împătimit entuziast, ci şi un bun practician în domeniul avicol. Pentru a-şi valida performanţele, s-a înscris la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, fiind student în anul I la Facultatea de Zootehnie.

 

Cadoul care i-a schimbat definitiv viața

 

Pe când avea doar şase ani, acesta a primit în dar de la tatăl său, Mihai, el însuşi crescător de păsări la vremea respectivă, prima familie de găini - patru femele şi un cocoş din rasa Brahma, iar din acel moment viaţa i s-a schimbat definitiv. A ales să investească într-un domeniu care necesită de obicei multă răbdare şi experienţă pentru a obţine rezultate. În cazul său, acestea au venit chiar foarte repede. A început cu găini, dar a trecut apoi la porumbei, păuni, fazani, raţe şi alte specii de păsări, chiar şi papagali vorbitori. A ajuns să deţină astăzi peste 700 de exemplare şi nu dă semne că ar vrea să renunţe.

Gaste Tolouse_b

Din 2015 este membru al Asociaţiei Crescătorilor de Porumbei, Păsări de Curte şi Animale de Blană „Fauna Arădeană”, iar în 2021 s-a afiliat Clubului Crescătorilor de Wyandotte din România.

 

Campionii României

 

Ca orice colecţionar care se respectă, are câteva piese de rezistenţă. Este vorba în primul rând de un cocoş şi o găină din rasa Wyandotte Argintiu, varietatea alb-negru bordurat, care deţin titlul de campioni ai României. Sunt considerate cele mai frumoase exemplare din ţara noastră, după cum mândru ne-a informat Denis: „Găina este creaţia mea, iar cocoşul l-am achiziţionat ulterior de la proprietar. Concurenţa a fost destul de mare, în jur de 50 de exemplare participând la expoziţia naţională la această categorie. Ambele exemplare au obţinut 96 de puncte, din 100 posibile. Dar trebuie menţionat faptul că 97 este de obicei maximul ce se poate înregistra”. Principalele criterii de selecţie vizează penajul, culoarea, capul, creasta, ochii, conformaţia, coada, poziţia aripilor. Iar cei care fac aceste evaluări sunt arbitri calificaţi, cu patru ani de studii în domeniu.

Denis Caba, crescator de pasari din Ineu, jud Arad_b

Există un interes destul de mare pentru păsările de rasă şi clienţii sunt dispuşi să plătească pentru ele. Trebuie doar să ajungă să te cunoască şi să ai o carte de vizită cu rezultate bune.

DENIS CABA

Crescător şi ameliorator de păsări rare

Nu există găina perfectă!

 

Obiectivul său este de a îmbunătăţi în permanenţă genetica pentru a se apropia cât mai mult de standardul rasei. În practică, asta înseamnă încrucişări care să amelioreze anumite trăsături sau caracteristici ale păsărilor. Spre exemplu, la Wyandotte Argintiu, rasa lui preferată, din 50 de pui alege cinci-şase, pe care îi creşte până la maturitate şi cu care eventual participă la expoziţii. Restul produşilor îi vinde altor crescători. „Prin reproducţie se pot obţine produşi valoroşi chiar dacă, să zicem, găina nu are toate caracteristicile în standardul rasei. În acest caz, e nevoie de un cocoş care să o completeze. Creasta este de obicei un element foarte important la Wyandotte. Pentru că ea e oarecum aplatizată (nu ridicată şi zimţată ca la alte rase) şi trebuie să fie mai lată în faţă, cât mai îngustă în spate şi să urmeze forma capului. O pasăre care are dornul (partea din spate a crestei) ridicat e automat descalificată, oricât de bine ar arăta. Cel mai greu de ameliorat este penajul”, a ţinut să menţioneze Denis.

Australorp in ferma lui Denis Caba_b

 

Record mondial la ouat

 

O altă rasă pentru care a optat este Australorp Negru. Aceasta deţine recordul mondial la ouat - 364 de ouă pe an (în sistem de creştere intensiv). În ferma sa are câteva exemplare, ţinute pentru frumuseţe, nu pentru producţia de ouă. Docile şi uşor de întreţinut, acestea au un aspect deosebit, cu acel negru care, expus la lumină, prezintă reflexii de verde.

De asemenea, în ferma sa mai pot fi văzute găini pitice din rasa Chabo pe varietatea de culoare galben-alb bobat (este singurul crescător din ţară care deţine astfel de găini), Sanjak (cocoş cântăreţ din Kosovo), Araucana, o rasă originară din America de Sud, care face ouă verzi fără colesterol, şi Plymouth. Materialul genetic şi-l procură de regulă din afara ţării.

În 2020 a dat lovitura, reuşind să vândă nu mai puţin de 117 pui şi 47 de găini mature din rasa Australorp (varietate Negru şi Albastru), tocmai în Pakistan.

Vezi AICI cum Creşterea găinilor de rasă poate fi un business profitabil. Câţi bani câştigă Denis Caba?

 

un reportaj de

LIVIU GORDEA

Vizualizat: 1311 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?