Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Italia, ţara cu cea mai ridicată arendă la terenurile arabile

Publicat: 13 mai 2022 - 09:54
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În urmă cu şase ani, România avea cele mai ieftine terenuri arabile din Uniunea Europeană, însă preţurile au crescut de peste cinci ori între timp, astfel că am depăşit Franţa şi Ungaria la acest capitol.

Când vine vorba de arendă, fermierii noştri plătesc încă un preţ cu mult sub media europeană. Potrivit celor mai recente date procesate de Biroul european de statistică (Eurostat), în anul 2020 Italia era ţara în care se plăteau cele mai mari sume pentru închirierea unui hectar de teren arabil, în medie de 1.195 de euro pe an.

Unde e arenda cea mai mare?

piata arendei_b

Cele mai ieftine arende se plăteau în Slovacia (o medie de numai 67 euro/ha) şi Malta (87 euro/ha). Cu 95 de euro la hectar, România avea a treia cea mai scăzută arendă la terenurile arabile dintre statele UE pentru care Eurostat a reuşit să colecteze informaţii.

Preţuri mult mai mari se plăteau în 2020 în Olanda (peste 800 de euro), Irlanda şi Grecia (circa 450 de euro în ambele state). De asemenea, preţurile anuale de închiriere a unui hectar de teren arabil variază puternic între regiuni din interiorul ţărilor. Astfel, în Insulele Canare din Spania pentru un hectar de teren arabil se plătea în 2020 o arendă medie de 2.595 de euro pe an! Aproape la fel de mult costa şi în regiunea italiană Fruili-Venezia Giulia, unde arenda medie era de 2.542 de euro. Pe de altă parte, în Východné Slovensko din Slovacia arenda medie era de numai 41 de euro/hectar.

 

Costul unui hectar în România


Conform datelor actualizate recent de Eurostat, în 2020 un hectar de pământ arabil era cotat la noi în medie cu 7.163 de euro, după ce în 2016 preţul era de numai 1.958 de euro. Chiar şi aşa, terenul era mai scump în ţara noastră decât în Franţa, unde hectarul se comercializa în medie cu 6.080 de euro.

Atât în Bulgaria, cât şi în Ungaria, fermierii plăteau mai puţin pentru arendarea terenurilor arabile. Astfel, la vecinii din vest hectarul se vindea cu 4.893 de euro în medie, în timp ce la sud de Dunăre preţul era 5.328 de euro. Cele mai scumpe terenuri se găseau în Olanda, unde preţul mediu se apropia de 70.000 de euro, iar cele mai ieftine în Croaţia, unde hectarul costa în medie 3.440 de euro.

 pret arenda 01_b

Conform Eurostat, în ceea ce priveşte vânzarea, România nu mai este ţara cu cele mai ieftine terenuri arabile din Uniunea Europeană!

INFLUENŢA ASUPRA PREŢULUI

Eurostat subliniază că preţul terenului arabil depinde de mai mulţi factori precum legislaţia naţională, climă, apropierea de reţelele de transport, calitatea solului, sistemele de irigaţii precum şi de cerere şi ofertă. În toate regiunile Uniunii Europene pentru care există date disponibile, terenul arabil era mai scump decât pajiştile!

 

un articol de

LIVIU GORDEA

Vizualizat: 2213 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?