Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Irigațiile, o rană mereu deschisă a agriculturii

Publicat: 21 iulie 2014 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Anul acesta, pare-se că bunul Dumnezeu s-a întors cu fața către agricultori!

Click pe poza pentru galerie!

A plouat suficient de mult pentru ca fermierii să nu mai fie nevoiți să pornească stațiile de punere sub presiune sau cele de pompare. Sigur, acolo unde terenurile se află în perimetrele amenajărilor hidrotehnice. Roadă s-a făcut la fel de mult, iar cheltuielile pe unitatea de suprafață au scăzut simțitor.

Apa din cer a făcut minuni!    
De mai bine de două decenii, irigațiile au fost o rană mereu deschisă pentru fermierii români. Dezvoltarea pe termen mediu și lung a sectorului agricol ar fi... apă de ploaie fără o strategie bine articulată, în care refacerea sistemului național de irigații trebuie să ocupe un loc central. Se știe, degeaba folosești o genetică performantă, degeaba pui în operă o agrotehnică conservativă dacă nu ai asigurată apa pentru irigații. Ori, țara noastră are un potențial hidrologic demn de luat în calcul.

Până la sfârșitul anului 2010, statul s-a implicat direct în subvenționarea energiei electrice utilizată la apa de irigat. Ei bine, de atunci încoace, de un cincinal, transferul de responsabilitate a revenit fermierilor, organizațiilor de utilizatori. Se știe, energia electrică este scumpă. Cumva s-au făcut pași spre reglementarea acestei chestiuni. Începând cu luna august 2013, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare a obținut licența de furnizare a energiei electrice, valabilă pe o perioadă de doi ani.

În această calitate, ANIF este autorizată să  cumpere energie electrică direct de la producători și să o furnizeze beneficiarilor - OUAI-uri, ceea ce ar putea conduce la o scădere semnificativă a tarifelor de livrare. Tot anul trecut, Ministerul Agriculturii a purces la prima umplere a canalelor de irigații - pentru probele tehnologice - a cărui cheltuială a fost suportată de la bugetul statului.

Totuși, mai este o problemă: destui fermieri nu dispun de echipamente de irigare ca să poată prelua apa din canal și s-o redistribuie la rădăcina plantelor. Pentru a face o agricultură modernă, performantă, avansată trebuie să ai acces la sursele de finanțare. Fără bani, nu se poate mișca nimic, banul reprezintă motorul dezvoltării. În exercițiul financiar 2007-2013, finanțarea infrastructurii secundare de irigații a beneficiat de 140 de milioane de euro, motiv pentru care au fost contractate 139 de proiecte ale Organizațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații, pe Măsura 125, submăsura 125-a1 pentru „Irigații și alte lucrări de îmbunătățiri funciare” și Măsura 121 pentru „Modernizarea exploatațiilor agricole”.

Potrivit noului PNDR, pentru 2014-2020, sumele alocate de organismele comunitare pentru sectorul de irigații vor fi de 2,5 ori mai mari, “ceea ce va permite ca și restul de 370 de organizații să poată primi sprijin”, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii. Așa cum aprecia titularul din fruntea MADR, suma este suficientă doar pentru reabilitarea infrastructurii secundare de irigații. Dar ce facem cu cea principală? Într-o strategie bine articulată a hidropoliticii guvernamentale una din soluții ar fi parteneriatul public privat. Deocamdată, actul normativ privitor la parteneriatul public privat este retrimis în Parlament pentru reexaminare.

Trebuie spus că încă din anul 2011, Canalul Siret-Bărăgan a fost inclus în orizontul de așteptare al proiectelor ce așteaptă să se deruleze potrivit acestui tip de parteneriat. De asemenea, tot prin parteneriatul public privat s-ar putea reabilita și complexul hidrotehnic Câmpia Covurlui, cu peste 75.000 de hectare, ori se va realiza alimentarea cu apă din Siret a unei suprafețe de peste 20 mii de hectare în zona Tecuci-Cudalbi din județul Galați. Sunt obiective care își așteaptă rândul la execuție. Până atunci, agricultura are nevoie de apă...
Bunul Dumnezeu s-a întors cu fața către fermieri! Când o vor face și guvernanții?!

Vizualizat: 574 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?