Kwizda
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Insecticid natural din venin de păianjen şi drojdie

Publicat: 08 noiembrie 2017 - 15:43
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În căutarea de noi soluţii pentru combaterea dăunătorilor din culturile agricole, oamenii de ştiinţă australieni au creat un insecticid complet natural pe bază de venin de păianjen, care este prietenos cu mediul înconjurător.

Invenţia aparţine companiei de biotehnologii Vestaron, creată de Glenn King, biolog molecular la Universitatea Queensland din Brisbane, care se ocupă cu crearea de insecticide naturale având ca materie primă veninul de păianjen. De asemenea, lucrează la modificarea genetică a culturilor, astfel încât plantele să producă propriile lor produse chimice de distrugere a insectelor.

paianjen-palnie_bDe curând, Vestaron a obţinut aprobarea din partea Agenţiei de Protecţie a Mediului din SUA pentru a scoate pe piaţă, la începutul anului 2018, două dintre produsele sale pe bază de venin de păianjen australian cu pânză-pâlnie (unul dintre cei mai periculoşi din lume), destinate agricultorilor care cultivă flori ornamentale sau legume în spaţii protejate, în special tomate şi castraveţi.

Pentru a realiza aceste produse, Spear-T şi Spear-O, cercetătorii de la Vestaron au extras peptidele din veninul colectat de la păianjeni şi le-au separat pe cele care provoacă paralizii la insecte (dar nu şi la oameni sau la animale), după care au izolat genele din păianjen care produc aceste peptide şi le-au introdus într-o drojdie. Iar această drojdie obţinută prin inginerie genetică poate produce substanţele care intră în componenţa insecticidelor, printr-un proces de fermentare, acelaşi prin care se obţine alcoolul.

Compania declară că aceste produsele sunt mai puţin toxice pentru producători şi consumatori decât pesticidele clasice. "Culturile stropite substanţele pe bază de venin de păianjen pot fi recoltate în aceeaşi zi, în timp ce pentru majoritatea altor pesticide trebuie aşteptat între 24 de ore şi două săptămâni, pentru a vă asigura că oamenii nu consumă în mod accidental substanţe chimice toxice", susţin reprezentanţii Vestaron.

Deşi majoritatea păianjenilor veninoşi nu sunt atât de periculoşi pentru oameni, cei din familia păianjenului australian cu pânză-pâlnie poartă un cocktail de otrăvuri care paralizează prada prin perturbarea sistemului nervoas, iar în anumite cazuri acest venin este atât de puternic încât poate ucide un om în doar 15 minute.

Vizualizat: 282 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Amazone - soluţii pentru prelucrarea solului şi semănat

Amazone - soluţii pentru prelucrarea solului şi semănat

Portofoliul de utilaje pentru prelucrarea solului şi semănat, prezentate de Amazone la Agriplanta 2018, a cuprins: plugul Hektor, discul Catros+ 5002-2TS; combinatorul Ceus 4002-2TX Super şi Cenius 4000, precum şi semănătoarea de prăşitoare ED 6000-2C Special şi semănătoarea pneumatică Cirrus 6003-2.

Interviu cu Liviu Zimcea - reprezentant Amazone în România

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Cons DDA - semănătorile Monosem şi combina pentru lavanda Noile tractoare Zetor Utilix şi Hortus
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?