Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Insecticid natural din venin de păianjen şi drojdie

Publicat: 08 noiembrie 2017 - 15:43
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În căutarea de noi soluţii pentru combaterea dăunătorilor din culturile agricole, oamenii de ştiinţă australieni au creat un insecticid complet natural pe bază de venin de păianjen, care este prietenos cu mediul înconjurător.

Invenţia aparţine companiei de biotehnologii Vestaron, creată de Glenn King, biolog molecular la Universitatea Queensland din Brisbane, care se ocupă cu crearea de insecticide naturale având ca materie primă veninul de păianjen. De asemenea, lucrează la modificarea genetică a culturilor, astfel încât plantele să producă propriile lor produse chimice de distrugere a insectelor.

paianjen-palnie_bDe curând, Vestaron a obţinut aprobarea din partea Agenţiei de Protecţie a Mediului din SUA pentru a scoate pe piaţă, la începutul anului 2018, două dintre produsele sale pe bază de venin de păianjen australian cu pânză-pâlnie (unul dintre cei mai periculoşi din lume), destinate agricultorilor care cultivă flori ornamentale sau legume în spaţii protejate, în special tomate şi castraveţi.

Pentru a realiza aceste produse, Spear-T şi Spear-O, cercetătorii de la Vestaron au extras peptidele din veninul colectat de la păianjeni şi le-au separat pe cele care provoacă paralizii la insecte (dar nu şi la oameni sau la animale), după care au izolat genele din păianjen care produc aceste peptide şi le-au introdus într-o drojdie. Iar această drojdie obţinută prin inginerie genetică poate produce substanţele care intră în componenţa insecticidelor, printr-un proces de fermentare, acelaşi prin care se obţine alcoolul.

Compania declară că aceste produsele sunt mai puţin toxice pentru producători şi consumatori decât pesticidele clasice. "Culturile stropite substanţele pe bază de venin de păianjen pot fi recoltate în aceeaşi zi, în timp ce pentru majoritatea altor pesticide trebuie aşteptat între 24 de ore şi două săptămâni, pentru a vă asigura că oamenii nu consumă în mod accidental substanţe chimice toxice", susţin reprezentanţii Vestaron.

Deşi majoritatea păianjenilor veninoşi nu sunt atât de periculoşi pentru oameni, cei din familia păianjenului australian cu pânză-pâlnie poartă un cocktail de otrăvuri care paralizează prada prin perturbarea sistemului nervoas, iar în anumite cazuri acest venin este atât de puternic încât poate ucide un om în doar 15 minute.

Vizualizat: 640 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?