Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ingineria unei afaceri de succes

Publicat: 24 februarie 2020 - 11:45
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În anii ’90, Dorin Boboc pleca în America să-şi urmeze visul, acela de a deveni inginer în construcţii de avioane.

A făcut facultatea la New York şi în scurt timp s-a angajat la una dintre cele mai mari companii producătoare de avioane militare şi de submarine nucleare. Nu era o meserie uşoară, însă era pasionat de tehnica şi de arta construcţiei de aeronave, iar cei trei ani petrecuţi la compania aerospaţială Northrop Grumman au fost cea mai bună alegere pentru un început de carieră.

Ingineria unei afaceri de succes_b

În mai puţin de zece ani, Dorin Boboc a dat New York-ul pe Bucureşti, avioanele pe investiţii financiare, apoi a făcut o schimbare şi mai abruptă. A plecat din Bucureşti şi s-a mutat la Alexandria, în Teleorman, unde a pus umărul la conducerea afacerii de familie, respectiv ferma din localitatea Furculeşti, dezvoltată de tatăl său.

Echipa de comunicare a Titan Machinery a avut onoarea ca în decembrie 2019 să ajungă în ferma Boboc & Co şi să discute cu inginerul Dorin Boboc, directorul general al acesteia. "Încă de când eram adolescent, pasiunea mea era aviaţia. Am avut ocazia să merg în Statele Unite ale Americii să urmez o facultate în domeniu şi să mă fac astfel inginer proiectant de aeronave. După care, având un loc de muncă destul de bun în New York, s-a instalat o oarecare rutină, care nu-mi făcea bine. Sunt oameni care caută rutina, dar eu sunt omul care fuge de ea. Îi vedeam pe colegii din jurul meu care aveau circa 60 de ani, iar eu la nici 30 de ani nu aveam stare să stau nici pe scaun. După ce m-am angajat în domeniu, predam două seri pe săptămână la facultate - cursuri de proiectare, pentru că voiam să am şi mai multă activitate", povesteşte Dorin Boboc.

 

Reporter: De ce v-aţi întors în România?


Dorin Boboc: Au fost mai multe motive. Trebuia să luăm o hotărâre în familie, ori îi aduceam pe părinţii mei acolo în America, ori mă întorceam eu acasă. Iar acolo mă simţeam ca o rotiţă într-un angrenaj uriaş, indiferent de cât de bun aş fi fost şi cât de multe lucruri aş fi făcut, în marea schemă nu aveam cum să fac o mare diferenţă. Apoi îmi plăcea avântul pe care îl luaseră lucrurile în România şi îmi doream să contribui, să construiesc ceva în ţara mea.

 

Dorin Boboc_b


Reporter: Eraţi atras şi de alt domeniu de activitate?


Dorin Boboc: Visul meu din tinereţea timpurie a fost legat de bursă, de Wall Street, de piaţa financiară, aşa cum visul din adolescenţă se lega de aviaţie. Astfel, am decis să fac un MBA (n.r. Master of Business Administration). Această decizie a făcut parte dintr-un complex de factori, printre care şi revenirea treptată în afacerea familiei. Am avut ocazia să fac MBA-ul Româno-Canadian în 2003-2004, apoi mi s-a ivit oportunitatea să activez în domeniul de investiţii financiare.

 

Reporter: În acel moment aţi început să vă implicaţi şi în afacerea de familie...


Dorin Boboc: Eu nu eram implicat în mod direct în afacere, pentru că, având serviciul ‘full-time’ în Bucureşti, nu dispuneam de foarte mult timp. Bineînţeles că eram implicat în chestiunile de familie şi interveneau şi discuţiile despre firmă. Eu m-am implicat în operaţiunile de zi cu zi începând din vara anului 2010, când mi-am dat demisia de la compania de investiţii, am venit aici şi m-am apucat de treabă.

 

Ingineria unei afaceri de succes_b

Reporter: Care este povestea acestei ferme ?


Dorin Boboc: Povestea acestei ferme se leagă foarte mult de tatăl meu. Tata şi-a petrecut cea mai mare parte a anilor ’80 la Furculeşti, CAP şi complex taurine. Pe el l-a prins Revoluţia la conducerea Direcţiei Agricole Teleorman. În ultima perioadă a comunismului, ca urmare a restructurărilor de la acea vreme, a ocupat o funcţie în care responsabilităţile au crescut invers proporţional cu grila de salarizare. După Revoluţie a revenit acasă, la Furculeşti, unde şi-a făcut o mică societate cu care presta servicii şi lucra terenul de câteva hectare al familiei. A vândut autoturismul familiei, a luat un tractor în rate şi a început să lucreze terenul. Pe măsură ce industria agricolă se destrăma în această zonă, el prospera, făcând meseria pe care o iubeşte şi a iubit-o întotdeauna.

În prezent, ferma specializată pentru cultura mare are o mărime de 1425 ha. În acest an am avut grâu pe 750 ha. Rapiţa am pierdut-o pe toată din cauza secetei şi am semănat în primăvară 600 ha de floarea-soarelui, iar restul suprafeţei cu porumb. Porumbul este o cultură de importanţă mai mică, pentru că nu obţinem în mod constant rezultate bune din cauza secetei. Avem ani în care ne închidem pe 12 tone/ha şi ani în care obţinem 5 tone/ha, iar din cauza acestor fluctuaţii, este o cultură cu importanţă mai mică. Ca atare, culturile principale sunt grâul şi rapiţa semănate toamna şi floarea-soarelui cu porumbul (în măsură mai mică) semănate primăvara.

 

Ingineria unei afaceri de succes_b


Reporter: Cu ce fel de utilaje aţi început dezvoltarea fermei?


Dorin Boboc: Am început, evident, cu un tractor românesc U 650. Apoi tata a mers în 1996 într-un schimb de experienţă în Câmpia de Vest, unde a văzut pentru prima dată tractoarele Steyr. Cred că erau primele astfel de tractoare aduse în România la momentul acela, cu un utilaj de pregătire a terenului foarte modern şi cu o semănătoare performantă. A spus: “Nu se poate?! După ce am văzut aşa ceva, nu am cum să mai fac agricultură cu tractorul românesc”. Un an mai târziu şi-a luat un Steyr de 170 CP cu semănătoare şi aşa începe istoria noastră cu Steyr şi apoi cu Case IH. Şi am continuat pe direcţia roşie, respectiv utilaje Case IH cu precădere. În timp, bineînţeles că, pe lângă capacitatea managerială bună a tatălui meu, au intervenit şi subvenţiile pe suprafaţă, care au sprijinit foarte mult investiţiile. Tata ştia să facă profit din agricultură şi fără subvenţii, dar subvenţiile îţi permit să faci un plan de investiţii. Ştiind că urmează să primeşti 160-170 de euro pe an pe hectar, îţi poţi permite astăzi să faci achiziţia unui utilaj cu avans relativ mic, ştii că vei plăti o sumă în rate pe următorii şapte ani şi acest lucru îţi oferă posibilitatea să finanţezi programul de investiţii din subvenţiile respective. Dacă nu ar fi existat aceste subvenţii, s-ar fi făcut agricultură, dar investiţiile ar fi fost mult mai mici, adică s-ar fi exploatat suprafeţele cu eficienţă mai mică şi cu utilaje mai reduse ca număr sau mai puţin performante.

 

Reporter: Aţi început colaborarea cu Titan Machinery având deja experienţă cu utilajele Case IH. Cum a fost?


Dorin Boboc: În primul an colaborarea a fost destul de tulbure. Am început cu achiziţionarea pieselor de schimb şi cu serviciile de mentenanţă. Apoi s-a dezvoltat bine, iar în prezent am achiziţionat o serie de utilaje Case IH şi Väderstad. Avem şase tractoare Case IH: două unităţi JX 95, Maxxum 125, MX 285, Magnum 225, Magnum 340, o semănătoare Väderstad Rapid 400C şi trei combine de recoltat Case IH: Axial-Flow 2388, Axial-Flow 2366, respectiv Axial-Flow 8240, care funcţionează excelent şi suntem foarte mulţumiţi de ele. Aceste utilaje au fost achiziţionate în perioada 1997 - 2019, practic putem spune că amploarea pe care a luat-o afacerea se identifică cu brand-ul Case IH.

Ingineria unei afaceri de succes_b

Ne-a convins în primul rând raportul preţ-calitate, care ni s-a părut întotdeauna foarte bun. Fiabilitatea a fost în general bună şi foarte bună. Apoi relaţia de colaborare cu service-ul, dar şi cu Titan Machinery, în general, este foarte bună. Sigur că întotdeauna este loc şi de mai bine, dar în general suntem mulţumiţi. Faptul că s-a deschis acest punct de lucru la Alexandria este foarte important atât pentru Titan Machinery, cât şi pentru ferma noastră, astfel încât mecanici buni şi pricepuţi, atât de valoroşi în ziua de azi, să nu mai stea pe drumul către noi şi înapoi.

Cu reprezentanţii Titan Machinery locali avem o relaţie foarte bună. Întodeauna când am avut nevoie de ceva, am sunat şi am primit un sfat onest şi calificat de la domnul Adrian Dinu (n.r. Manager de zonă Titan Machinery). Acesta are experienţă şi cunoştinţe solide şi apreciez foarte mult tot ceea ce ştie despre piaţă în ansamblu, nu doar despre utilajele vândute de Titan Machinery. În ceea ce priveşte automatizarea, avem din nou o colaborare bună cu domnul Octavian Matei (n.r. Manager GPS Titan Machinery).

 

Ingineria unei afaceri de succes_b


Reporter: Ce planuri de viitor aveţi?


Dorin Boboc: Direcţia pe care noi intenţionăm să mergem este de a exploata cât mai eficient terenul pe care îl avem în lucru în acest moment, dar şi utilajele, la potenţial maxim. În zona noastră oportunităţile de creştere a suprafeţei sunt limitate. Avem în plan să dezvoltam şi activităţi conexe, cum ar fi producţia de sămânţă certificată.

 

Reporter: Ce sfat aveţi pentru fermierii din România?


Dorin Boboc: Cel mai important lucru este să fie buni gospodari şi foarte atenţi la administrarea resurselor. Pentru că vedem în jurul nostru, odată cu afluxul de bani europeni, multe excese. Sunt fermieri care îşi achiziţioneaza utilaje mult supradimensionate faţă de capacitatea necesară propriei ferme. Trebuie mai multă prudenţă şi un plan de afaceri bine pus la punct.

 

Ingineria unei afaceri de succes_b

 

A consemnat Bogdan CONSTANTIN
PR & Communication Specialist
Titan Machinery România


Articol publicat în revista Ferma nr. 2/251 (ediţia 1-14 februarie 2020)

 

Vizualizat: 2670 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?