Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

În loc de irigaţii, acatiste!

Publicat: 14 august 2012 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În aceste zile caniculare, cu temperaturi ale solului care se apropie de 50 de grade Celsius, culturile de primăvară suferă de stres hidric. Şi termic

Click pe poza pentru galerie!

Rezerva de apă a solului este cu mult sub nivelul minim pentru o dezvoltare normală a plantelor. Irigarea culturilor pare a fi singura soluţie pentru a salva ceva din ceea ce se mai poate recupera. Dar, am aflat cu stupoare că sunt zone unde s-ar putea aplica udări, însă nu se face nimic! Motivele pentru care nu se irigă sunt greu de crezut!

În zona amenajării hidrotehnice Câmpia Covurlui, cu peste 75.000 de hectare, sunt destule OUAI-uri - din cele 18 care compun Federaţia Organizaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii - care, deşi au posibilitatea de a uda, preferă citirea acatistelor pentru venirea binecuvântatei ploi!

Documentând un material pe tema irigaţiilor, am constatat că acolo unde există preocupare şi unde se irigă, porumbul şi floarea-soarelui se dezvoltă frumos. Este cazul culturilor din perimetrul exploataţiei agricole Agrogal sau la Vânători (Galaţi).

Cu fonduri de la Banca Mondială şi de la statul român au fost reabilitate şi modernizate staţii de pompare şi de alimentare cu reţeaua de distribuţie care asigură apa din râurile Prut şi Siret. Unele organizaţii au primit în mod gratuit echipamentele de udare, numai să irige.

La ora la care scriem aceste rânduri, există în FOUAI Câmpia Covurlui o staţie de pompare modernizată prin programul Băncii Mondiale, cofinanţat de stat, care, deşi este în stare de funcţionare şi poate asigura apa pe o suprafaţă de câteva mii de hectare, nu a fost preluată de OUAI! Motivul, fermierul în cauză nu şi-a găsit timpul necesar pentru a semna actele de recepţie!

Un alt motiv invocat de fermierii care nu udă ar fi preţul de cost ridicat al normei de apă. La o analiză mai atentă, explicaţia pare a nu sta în picioare.

De ce unii irigă şi alţii nu? Şi unii, şi alţii se află la prima treaptă de pompare! Sporul de producţie obţinut prin aplicarea unei norme de udare pare a justifica efortul! Cel puţin, aşa susţin unii economişti.

Un alt motiv invocat este lipsa echipamentelor de irigare. În parte, justificat! Dar, printr-un efort investiţional serios, unele organizaţii au fost dotate cu instalaţii de udare prin programul Băncii Mondiale. Sau, nu cu mult timp în urmă, echipamentele de irigare au fost preluate de la ANIF fără a fi plătite, prin celebra Anexă 2. Numai să irige! Dar se pare că au preferat să le... vândă!

Cum e să ai apă la... botul calului, să stai cu utilajele în curte şi să nu uzi! Unii fermieri vor să rămână la mâna ploii! Aşa cum declara un înalt oficial din ministerul Agriculturii: „Cei care nu irigă sunt fiii ploii!” Ai ploii care nu mai vine odată!

Vizualizat: 650 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

V-ați asigurat culturile? Daunele au fost nelipsite pe plantațiile de viță de vie portaltoi în județul Timiș! 
Branislav Giurici ne recomandă Agra Asigurări! Contactează-i! https://www.agraasigurari.ro/

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Zsolt Tamássy

Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6 Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?