Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

În legea lu’ Păşunel

Publicat: 24 martie 2011 - 16:00
4 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Ne-am gândit la un serial de articole de fond inspirate din stupida pasiune a oficialilor autohtoni de a pune piedică oricărei iniţiative pe care o au crescătorii de animale, cultivatorii de teren agricol şi cei care-i reprezintă. Sub protecţia legii sau pe lângă ea, de câţiva ani încoace una dintre principalele preocupări ale celor care controlează tot ce mişcă în domeniu e de a le arăta fermierilor români cine e răul răilor şi muşcă cel mai tare... De ce Păşunel? Pentru că sună mai bine decât peştişor, căluţel sau bouleţ. Şi e şi de inspiraţie mioritică.

Click pe poza pentru galerie!

Primul episod: MIELUL ŞI CERCELUL

În scurt timp, mielul va fi unul dintre cele mai căutate şi ofertate produse agro-alimentare, perioadă în care şi crescătorii de ovine se aşteaptă să obţină grosul agoniselii cuvenite pentru un an întreg. Doar că, de anul acesta, din suma veniturilor vor fi nevoiţi să scadă şi costul identificării animalelor. Asta cel puţin teoretic, dacă nu cumva, după practica devenită deja tradiţională, va vinde direct din fermă intermediarilor cu crotaliile la purtător, fiind scutit atunci de toată bătaia de cap cu crotalierea care zguduie în prezent zootehnia mioritică. Iar de formalităţi se ocupă alţii...

Miei pe piaţă se vor găsi, pentru că crescătorii şi-au făcut treaba, şi ca să nu fi muncit degeaba, sunt nevoiţi acum să vândă. La ce preţuri? Poate că nu la cele care să le acopere costurile de producţie, cu atât mai mult cu cât preţul pentru consumatorul final nu-l face producătorul, ci mai degrabă, ca să cităm nişte fermieri păţiţi ani la rând, „omul cu crotaliile în pungă”, altul decât medicul veterinar, funcţionarul DSV sau fermierul, categorii pentru care crotaliile au fost mereu insuficiente. Altfel cum se explică faptul că mieluţele de prăsilă din 2010, cele care intră la subvenţie în 2011 şi care ar fi trebuit să stea la baza determinării originii, ameliorării genetice şi a COP-ului în ferme, cu alte cuvinte a progresului zootehniei cu care se mândresc oficialii, se crotaliază abia acum, la preţuri ce ajung şi la 10 lei/cap de animal, când TOTUL ar fi trebuit să fie GRATUIT??!!!

Fără a avea un preţ accesibil consumatorilor, comerciantul rămâne cu carnea nevândută. Deci cineva e constrâns să lase la preţ. Cine va suporta pierderile din tot acest circuit şi costul identificării? Ne îndoim că acestea se vor răsfrânge în preţul/kg la piaţă, ci mai degrabă în cel de achiziţie a mieilor din ferme. Şi uite aşa, tot la crescător ajungem. Dar să lăsăm piaţa să-şi facă treaba, iar noi să ne întoarcem la oaia noastră, identificarea.

Furnizorii primari sunt şapte la nivel naţional, însă cei secundari apar pe site-ul ANSVSA precum ciupercile după ploaie.  Semn că, spre deosebire de anii trecuţi, de cercei nu va duce nimeni lipsă. Toată lumea cumpără şi vinde crotalii! Însă prea puţini vorbesc pe şleau despre cât costă „cerceii” şi cât costă identificarea. Unii vorbesc despre „preţul corect”, alţii despre cel care să nu depăşească limita bunului simţ. Pesemne, concurenţa e destul de strânsă şi negocierile la sânge. Noi am spune că preţul trebuie să fie reciproc avantajos, că doar toţi trăim din ce muncim.

În fond şi la urma urmei cui îi pasă, când animalul trebuie identificat şi legea spune că, din 2011, proprietarul este cel care plăteşte?! Mai exact, fermierul îşi cumpără crotalia direct de la comercianţii primari sau de la cei secundari, aici intrând, pe lângă medici, şi societăţi care deţin centre de colectare. Cât priveşte manopera, contravaloarea acesteia, respectiv 3,5 lei/2 crotalii şi 2,9 lei/crotalia simplă, i se decontează medicului de la bugetul de stat. Dacă asociaţia ar fi preluat identificarea de la DSV-uri, atunci statul n-ar fi subvenţionat manopera, din lipsă de... fonduri, vorba aceea, „pentru unii mumă, pentru alţii ciumă”. Este de la sine înţeles de ce asociaţiile au fost oarecum nevoite să renunţe la identificare. La fel de limpede e şi că MANOPERA ESTE GRATUIT|, orice taxă pentru aceasta intrând în sfera evaziunii fiscale.

Aşadar, avantajele sunt numai de partea crescătorului: prin medicii veterinari fermierii primesc o subvenţie indirectă şi, în plus, identificarea se face mult mai rapid, crescătorul nemaifiind nevoit să alerge după crotalii, ci doar să achite medicului zonal suma înscrisă pe chitanţă pentru serviciul prestat de la A la Z, mai puţin manopera. Dar de unde va şti cât e manopera, cât e crotalia, cât sunt serviciile sanitar-veterinare, cât e adaos şi până la urmă, ce plăteşte? Vor fi toate astea trecute în chitanţă? Dacă i se taie chitanţă... De mai vreţi detalii şi surprize neplăcute (aviz oierilor), citiţi continuarea în pagina 19.

Vizualizat: 552 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   
4.
individualizarea.
|
09. 16, 2011. Friday 10:28
Haos total intentionat.Doar asa se fura cat vor muschi lor.Solutia,achizitia crotaliilor de asociatiile profesionale,distribuirea la fermier,dotarea acestora si cu clestele de crotaliat.Astfel individualizarea va oferi munci de selectie informatii adevarate.Saptaminal fermieru preda liste cu produsii medicului si agentului agricol ,iar acestia sa vina sa controleze.Altfel discutam de geaba de selectie.
3.
pentru anonim
|
03. 30, 2011. Wednesday 14:21
anonimul bati cimpii!!!!!
2.
Grajduri, Ferme Agricole, Structuri Usoare
|
03. 30, 2011. Wednesday 11:22
Stimati domni, Va anuntam ca DIALUST SRL producator de PANOURI SANDWICH-TERMOIZOLANTE, PROFILE ZINCATE “U”; “L”; “Z”; “C” si OMEGA, TIGLA METALICA, TABLA CUTATA, produce si ofera FERME AGRICOLE, HALE AGRICOLE, STRUCTURI USOARE PENTRU HALE SI GRAJDURI. In asteptarea raspunsului dvs., Cu stima, Andrei Duda Director Vanzari DIALUST 2000 IMPEX SRL Mobil: 004-0731-306.490 Tel.: 004-021-351.00.02 Fax: 004-021-351.00.03 E-mail: andrei@dialust.ro andrei_duda@yahoo.com Site: www.dialust.ro
1.
Numai in Romania
|
03. 27, 2011. Sunday 21:44
Ce se intampla in prezent este o adevarata nebuloasa, nimeni nu stie ce are de facut, nimeni nu spune adevarul cu exeptia dv, de ce?,totul este o afacere si acest lucru se intampla din cauza unei conduceri a ANSVSA ce doreste cu orice pret sa incurce lucrurile,cum? 1.Au incercat sa sprijine medicii prin legi partinitoare 2.Majoritatea centrelor de colectare au actionari medici veterinari 3.Adevarul este, ca nu se doreste a cunoaste efectivul real de animale si nici deconturile facute de MV din bugetul de stat in perioada 2005-2010 4.Nici intr-o tara UE nu exista doua structuri(MADR,ANSVSA)separate, mai mult ANSVSA in subordinea premierului,de ce?. 5.In 2010 mieii nu au fost crotaliati sau foarte putini,nimanui nui pasa pentruca premierul are alte probleme iar medicii veterinari sunt protejati de Roatis Cand premierul se va trezi va fi prea tarziu,sper macar sa urgenteze intrarea in plen a Proiecyului de Lege privind identificare, pt a clarifica lucrurile in Romania.
Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!