De la 1 februarie, consumatorii casnici vor plăti pentru energie electrică maximum 0,8 lei/kWh, cu tot cu taxe, în scădere de la plafonul actual de 1 leu/kWh. Valoarea compensaţiei rămâne la 0,29 lei/kWh, dar cresc pragurile de consum, astfel că vor primi această compensaţie toţi utilizatorii casnici care consumă până la 500 kWh/lunar, faţă de plafonul actual de 300 kWh. Preţul plătit de populaţie va fi de 0,68 lei/kWh după aceste măsuri, nivel sub care preţul nu poate coborî.
Pentru consumatorii non-casnici mici (IMM-uri, instituţii) şi pentru consumatorii mari, preţul energiei electrice va fi plafonat la 1 leu/kWh.
Pentru gaze naturale, clienţii casnici vor plăti maximum 0,31 lei/kWh, de la 0,37 lei/kWh, şi vor primi o compensare de 40% din preţul de furnizare fără tarife, pentru un consum maxim de 1.500 metri cubi în perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022. După compensare, preţul nu poate să scadă sub 0,221 lei/kWh.
IMM-urile, industria alimentară, şcolile, spitalele, bisericile vor plăti maximum 0,37 lei/kWh de gaz.
Premierul Nicolae Ciucă a precizat că noile măsuri, adotate prin Ordonanţă de Urgenţă, vor fi aplicate în perioada 1 februarie-31 martie, timp în care Guvernul va analiza ce să facă în continuare.
Ce se întâmplă cu cele un milion de facturi de curent şi gaze calculate greşit?