Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Frontul de ploi a zădărnicit recoltarea păioaselor

Publicat: 17 iulie 2014 - 18:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Anul acesta capricios a făcut ca lucările agricole de vară să nu fie într-un flux continuu, aşa cum ar fi fost normal

Click pe poza pentru galerie!

În multe zone, cultivatorii s-au confruntat cu natura dezlănţuită. În judeţul Brăila, după cum ne-a declarat ing. Traian Cismaş, directorul DADR Brăila, s-a început recoltatul orzului, mai ales în Insula Mare a Brăilei.

Producţia a fost adunată de pe o suprafaţă de aproape 2.000 de hectare, după care ploile au zădărnicit lucrarea. Pe terasă, din cauza condiţiilor de lucru nefavorabile nu s-a putut intra la orz şi orzoaică. În cazul culturii de rapiţă, acolo unde se poate intra în lan, e recomandat să se combată fenomenul de dehiscenţă.

O campanie dificilă întâmpină şi specialiştii Agricost în Insula Mare a Brăilei. Aici, recoltarea orzului a ajuns la peste 70 la sută din întreaga suprafaţă cultivată. Iar până la începutul lunii iulie, exista speranţa ca lucrarea să fie aproape de final, astfel încât, începând cu prima zi a lunii iulie, să se poată intra, în paralel, la strângerea producţiei de rapiţă şi de grâu. „Este un an dificil, în care precipitaţiile căzute au culcat o parte din orz. Practic, timp de o săptămână, exact în perioada optimă de recoltare, nu s-a putut intra în câmp. Din discuţiile cu colegii mei, rezultă că producţia de orz este inferioară comparativ cu cea scontată”, ne-a declarat Lucian Buzdugan, preşedinte CA al Agricost. O treime din suprafaţa cultivată cu orz în zona irigată, adică aproape 4 mii de hectare, se vor însămânţa cu soia în cultură dublă.

În IMB, grâul este cultivat pe 12 mii de hectare. Capacitatea de recoltare este de 1.500 de hectare pe zi. Ca atare, în mai puţin de o decadă bună de lucru, se va finaliza secerişul. După cum ne-a declarat Lucian Buzdugan, au fost campanii în care „dosarul grâului” a fost închis şi după opt zile şi jumătate. Specialistul nutreşte speranţa că la rapiţă nu vor fi probleme, cultura este frumoasă, reuşită, numai că vântul şi precipitaţiile au culcat o parte din ea la pământ. „Plantele de rapiţă nu se aşează pe sol ca şi cele de orz, tot rămân la 20-30 de cm şi pot fi luate de combină, sper să nu fie probleme cu recoltatul”, spunea Buzdugan la sfârşitul lunii iunie.

 

Dificultăţi la seceriş

În cadrul Staţiunii de Cercetare - Dezvoltare Agricolă  Brăila a fost cultivată o suprafaţă totală de 289 ha cu orz pentru sămânţă, din categorii biologice superioare. Până la 25 iunie s-a recoltat 85% din total, cu o medie de 6.054 kg/ha, după cum ne-a informat Marcel Bularda, directorul unităţii de cercetare. Potrivit omului de ştiinţă, problemele din perioada recoltatului au fost generate de existenţa cadrului climatic caracterizat prin ploi frecvente de intensităţi diferite, care au indus umidităţi de împrumut plantei şi au condus astfel la decalarea momentului recoltării.

Din cauza vânturilor puternice şi a furtunilor, multe lanuri au fost culcate, ceea ce a dus la viteze mici de recoltare şi pierderi de recoltă. De asemenea, pe fondul întârzierii recoltatului, o parte din lanuri s-au îmburuienat. În plus, se pot menţiona şi unele greutăţi în desfacerea producţiei realizate.

 

O campanie agricolă densă

Campania agricolă de vară continuă cu recoltarea rapiţei, a grâului şi а orzoaicei de primavară. „În acest sens anticipăm o campanie densă, condiţionată de cadrul climatic instabil (precipitatii, vânt, furtuni), care va genera greutăţi prin necesitatea creşterii vitezei de recoltare, transport şi depozitare pentru evitarea supramaturării şi a pierderilor prin scuturare. De asemenea, vor fi greutăţi cauzate de lanurile culcate, situaţie generată de condiţiile propice de creştere şi dezvoltare abundentă а culturilor şi de ploile şi vânturile care duc la frângerea tulpinilor.

O dificultate majoră o poate reprezenta îmburuienarea excesivă а lanurilor, în special cu turiţă. Existenţa unor suprafeţe mari cu culturi de toamnă şi de primavără cu recoltare timpurie, concentrarea lucrărilor de seceriş într-un timp scurt şi existenţa unui anumit deficit de combine vor accentua problemele menţionate”, consideră Marcel Bularda.

În aceste condiţii, specialistul recomandă efectuarea lucrărilor în schimburi prelungite până la limita optimă de recoltare în bune condiţii а culturilor, armonizarea şi organizarea corespunzătoare а fluxurilor de recoltare, transport şi depozitare, utilizarea perioadelor nefavorabile recoltatului pentru întreţinerea şi repararea utilajelor. Orice depăşire а momentului optim de recoltare poate induce o calitate mai slabă a producţiei şi o diminuare а efectelor economice.

Vizualizat: 611 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?