Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Fiscul, cu ochii la sacul de grâu

Publicat: 08 octombrie 2012 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

„Domnule ministru, nu seceta este cea mai mare calamitate pentru Agricultură, ci fiscalitatea!”, i s-a adresat un fermier din Alexandria ministrului Agriculturii, Daniel Constantin

Click pe poza pentru galerie!

În agricultură, investeşti o dată pe an, ai noroc de ploaie, faci ceva; n-ai noroc de vreme favorabilă, nu faci nimic. Pe deasupra mai plăteşti şi taxe, şi impozite...

Numărul mare de taxe şi de impozite, încâlceala şi incoerenţa legislativă, inflaţia de acte normative, amenzile excesive, penalităţile, toate acestea îi aduc pe agricultorii români şi pe deţinătorii de terenuri într-o stare profundă de stres.

Însuşi secretarul de stat în MADR, Gheorghe Albu, spune că „în Codul Fiscal, sunt 0,12 cmp de legislaţie care face trimitere la Agricultură”. Potrivit acestuia, în ţară sunt 1,1 milioane de fermieri care pot interpreta un act normativ. Dar mai sunt şi alte 4 milioane de proprietari de teren care înţeleg cu greu obligaţiile ce le revin.

Mai ales că, în ultimii nouă ani, această lege a fiscalităţii a fost modificată de aproape o sută de ori!
Nicolae Sitaru, cunoscut fermier ialomiţean, a încercat să facă niţică lumină în „întunericimea... codrului fiscal”.

Degeaba! „Noi am încercat cu creionul în mână, cu specialiştii de la Finanţele Publice, să analizăm şi să înţelegem sensurile şi posibilele interpretări ale acestei legi şi am tras o sută de concluzii. Ne-am dus boi şi am venit vaci!”

Nici inspectori fiscali nu cunosc întotdeauna legea şi o interpretează cum vor ei! 
„Dacă apar legi noi, să fie simple şi aplicabile. Înainte de toate, noi suntem agricultori. Fiscul ne judecă nu numai după legile în vigoare, ci şi după nişte norme, uneori la alte legi, care se dau prin spate. Să ne lase pe noi să facem agricultură şi să oprească taxele cine trebuie!”, spune Sitaru, făcând referire la mult contestata reţinere la sursă a impozitului pe veniturile din arendă.

„Se opreşte taxă şi la TVA! Fiscul vrea să-i dau taxă şi pe grâul pe care îl opresc de la arendator să-l vând mai departe. Statul recuperează TVA la finalul lanţului. Pe de altă parte, mai vrea TVA şi la arenda în natură pe care o dau omului!”, remarcă Sitaru.

De ceva vreme, s-a mai introdus o taxă, un bir de 5,5% pentru asigurările de sănătate. Este inadmisibil ca arendatorii, fiind proprietari de teren, să-şi primească arenda în natură şi să dea impozit de aproape jumătate din sacul de grâu! Este un sistem de impozitare excesiv.

La plata în natură ar trebui să se plătească doar o taxă, eventual TVA, deoarece arendarea nu constituie o activitate comercială, ci mai degrabă transferul de proprietate al unui bun la o valoare de inventar, şi nu la o valoare de piaţă.

De asemenea, aducem în discuţie o altă problemă la temă - cea legată de deducerea cheltuielilor şi a taxelor pentru culturile calamitate. Până în 2010, legea care reglementa acest domeniu a fost abrogată. În lipsa unui act normativ, agricultorul nu-şi poate deduce cheltuielile şi nici taxele pentru aceste culturi. Este nedrept ca fermierul, după ce a fost bătut de Dumnezeu, să mai plătească şi 24% TVA.

Gheorghe Albu spune că MADR şi Ministerul de Finanţe au stabilit câteva măsuri de relaxare fiscală. Până la concretizarea lor, Fiscul stă cu ochii aţintiţi spre sacul de grâu - şi aşa gol - al ţăranului!

 

Vizualizat: 525 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?