Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

“Fie pâinea bună, rea, are evaziunea-n ea!”

Publicat: 11 februarie 2013 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Reducerea TVA la pâine de la 24 la sută la numai 9 procente a ajuns să fie una dintre principalele teme cuprinse în agenda publică a USL, cu mare impact politic, economic şi… emoţional!

Click pe poza pentru galerie!

Primul-ministru, Victor Ponta, şi-a anunţat intenţia de a diferenţia cota de TVA la alimentele de bază.

"Vreau să facem întâi un proiect-pilot, de exemplu, la pâine. Vreau să luăm pe tot lanţul de producţie să vedem ce înseamnă implicaţie bugetară; e ca şi cum, de la 24 la 9 procente, considerăm toţi cei 15 la sută neîncasări (…) Şi să vedem la sfârşitul anului dacă acest proiect-pilot ne arată că, de fapt, avem la pâine mai multe facturi emise, mai multe taxe plătite sau nu!”

În acelaşi ton, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că această măsură ar putea fi introdusă în mod experimental în semestrul al doilea din acest an. Iar dacă se va dovedi a fi un “proiect de succes”, atunci ar putea fi extins şi la alte produse agroalimentare.

Relaxarea fiscală ar creşte baza de impozitare?! Proiectul-pilot de reducere a TVA la pâine pare a fi un experiment unic în ştiinţa economică, nicicând implementat în anii de după Revoluţie. Paradoxal, în esenţă, filozofia acestei măsuri politico-economice are în structură următorul principiu: relaxarea fiscală va permite creşterea veniturilor bugetare! Astfel, se va reduce simţitor fenomenul evazionist, iar economia neagră se va decolora cromatic, spre gri şi alb…

Întrebarea este următoarea: măsura va avea sorţi de izbândă? Poate! Ea este seducătoare, provocatoare şi cred că merită a fi încercată, cu toate că premierul Ponta a declarat că finanţatorul extern - FMI - şi-a arătat o umbră de neîncredere: "Cine ne garantează că ceea ce spuneţi voi, ideea frumoasă, optimistă, că dacă aveţi TVA-ul mai mic, încasaţi? Arătaţi-ne un proiect care a reuşit pe această zonă!"

Reducerea TVA la pâine cu 15 procente ar fi numai un prim pas. Cu siguranţă că vor mai urma şi alţii, într-un complex de măsuri coerent, articulat şi atent controlat. Spre exemplu, intensificarea acţiunilor de verificare şi control operativ al actorilor din domeniu, acţiuni încheiate cu măsuri coercitive duse până la extrem pentru a descuraja practicile şi comportamentul evazionist.

Este îndeobşte cunoscut faptul că pe lanţul cereale-morărit-panificaţie, evaziunea fiscală a găsit un “pat germinativ” excelent pregătit. Din anumite estimări, aici ar rezulta aproximativ 1 miliard de euro evaziune fiscală.

Totuşi, persistă o întrebare la nivelul bunului simţ! Dacă oficial se recunoaşte fenomenul evazionist în diferite domenii, de ce nu s-a intervenit eficient până acum? O posibilă explicaţie să fie complicitatea între evazionişti, organele de control şi decidentul politic? Oare banii negri pentru ungerea şi funcţionarea unui sistem politic profund corupt în structura lui intimă nu provin şi din evaziunea fiscală?

În România, industria evaziunii fiscale funcţionează la foc continuu cu toate “cuptoarele”. Fiecare îmbucătură de pâine pe care o molfăim zilnic, anafura de fiecare zi, poartă în miez plămădeala evaziunii fiscale. Şi a corupţiei! De aceea, poate că programul-pilot de reducere a cotei de TVA la pâine ar trebui experimentat chiar de… ieri!

“Din punctul nostru de vedere, am vrea să fie implementat mai repede, începând chiar de la 1 februarie sau cu 1 martie”, ne-a declarat Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie.

Vizualizat: 593 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!