Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Fermierul Istrate a investit peste 3 milioane de euro în maşini şi utilaje

Publicat: 02 iunie 2021 - 22:50
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Dorel Istrate a pornit în această mare aventură imediat după Revoluţie, când a descoperit pentru prima dată calităţile sale antreprenoriale. Are deja 27 de ani de experienţă ca agricultor şi pentru că a dorit cumva să oficializeze această relaţie specială pe care consideră că o are cu pământul, şi-a luat şi diploma de inginer agronom.

Astăzi, lucrează 425 de hectare în Şăulia, judeţul Mureş, dar îşi aminteşte întotdeauna cu plăcere de perioada în care făcea prestări de servicii tocmai în Câmpia Bărăganului. A dus câteva campanii bune de recoltat cu cele două combine performante pe care le deţinea, iar banii câştigaţi atunci l-au ajutat să-şi dezvolte afacerea de acasă.

dorel istrate 02_b


Din cauza modificărilor climatice, nu mai putem face preconizări la lucrările agricole, numai spontan. Acum 20 de ani, timpul optim era o lună iar acum e de zece zile. Dacă în acest interval nu ai însămânţat o cultură, nu ai tratat-o sau nu ai recoltat-o, apar riscuri
DOREL ISTRATE
Fermier din jud. Mureş

Investiţii pentru o agricultură performantă

Adept al tehnologiilor moderne, dovadă că şi-a îndrumat băiatul să studieze mecatronica, în speranţa că pe viitor îl va putea convinge să preia acest business când agricultura va fi deja populată cu roboţi, Dorel Istrate estimează că a investit până acum peste 3 milioane de euro în maşini şi utilaje.

Manifestă o adevărată obsesie pentru tractoarele Fendt, pe care le consideră indispensabile. Este adeptul arăturii clasice iar recent şi-a achiziţionat o semănătoare Horsch, pornind de la premiza că lucrările trebuie făcute cât mai repede şi la timp. „Cu o singură trecere, pregătim terenul, semănăm şi fertilizăm. În ultimii ani se tot discută despre lucrări minime în agricultură. Totuşi, aici avem un teren argilos, greu. Făcând însă lucrările agrotehnice aşa cum trebuie, reuşim să păstrăm apa în sol astfel încât nu prea ne afectează seceta. În orice caz, pentru noi, irigaţiile nu sunt rentabile. Costurile pe suprafeţele în pantă sunt mult mai mari decât profitul”, mi-a explicat agronomul.

rapita istrate v1_b

Rapiţa „a rupt cântarul”

În toamnă a avut probleme cu rapiţa, pentru că după semănat nu a plouat o lună şi a întârziat răsărirea. „Am avut noroc de o iarnă nu foarte geroasă, astfel că am pierdut doar 15% din suprafaţa cu rapiţă. Nu arată perfect, dar la preţurile actuale, probabil ne situăm în zona de rentabilitate”, a ţinut să precizeze Dorel Istrate.
Anul trecut, în condiţii de secetă, cu rapiţa a ieşit cel mai bine. A recoltat atunci o medie de 4,6 tone la hectar, deşi este cumva novice la acest capitol. În schimb, la porumb a făcut 9 tone la hectar iar la grâu (de sămânţă) a încheiat cu o medie de 5,1 tone la hectar.

Vizualizat: 6124 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?