Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Fermieri, ştiţi ce vi se pregăteşte?

Publicat: 23 februarie 2010 - 16:00
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de animale au ajuns să facă săptămânal naveta, din ferme la Bucureşti, la uşa ministrului Agriculturii. Nu că asta le-ar aduce ceva bun. Sau ceva nou. Problema păşunilor încă nu este rezolvată, deşi se apropie cu paşi repezi debutul sezonului de depunere a dosarelor pentru plăţile directe pe suprafaţă.

Click pe poza pentru galerie!

Toate ca toate, dar mesajele transmise în teren tocmai de oficialii de la agricultură sunt contradictorii şi atunci cine să mai şi înţeleagă ceva? De pildă, am participat recent la o întâlnire a crescătorilor de ovine şi de taurine de la două asociaţii din judeţul Timiş, unde reprezentantul APIA a precizat foarte clar că primăriile nu mai au dreptul din acest an să depună dosarele pentru subvenţie. Fericire mare în rândurile crescătorilor...

Numai că asta nu prea rezolvă problemele. Marea durere este că nimeni nu poate obliga consiliile locale să încheie cu crescătorii de animale contracte de concesionare pentru pajiştile permanente pe care unii le au în administrare, iar ceilalţi le păstoresc.

Conform legii în vigoare, utilizatorul primeşte banii, adică agricultorul, dar nimeni nu-i acceptă dosarul la APIA dacă nu are contract pe păşune. Şi uite-aşa, vechile probleme rămân la fel de noi.

La aceeaşi întâlnire de la Timişoara am aflat că ordinul prin care se reglementează toate aceste probleme e în aşteptarea semnăturii finale a ministrului Mihail Dumitru şi că nu va mai dura mult...

Prezenţi zilele trecute la Minister, reprezentanţii crescătorilor de ovine au aflat cu stupoare că Ministrul refuză să semneze Proiectul de modificare a Ordinului 246/2008, pe motiv că nu e constituţional să-l oblige pe proprietar, în speţă primăria, să concesioneze proprietatea publică, adică păşunea comunală.

Treaba este cu mult mai complicată decât atât. Pentru că, deşi prevederile legale erau foarte clare şi anul trecut, multe consilii locale au încasat plăţile pe suprafaţă din 2009, fără să desfăşoare vreo activitate agricolă proprie!

Miroase de la o poştă a ilegalitate dar, culmea, nimeni nu e controlat sau tras la răspundere! Asta în timp ce sunt judeţe în care nici un consiliu local nu a fost acceptat de APIA să depună dosare pentru plată, culmea, în baza aceloraşi reglementări.

Şi atunci, ne întrebăm când s-o trezi din somnu-i profund corpul de control al APIA ca să ia la puricat consiliile locale care au luat banii pe suprafaţă? Au întreţinut păşunile? Respectă bunele practici agricole şi de mediu? Desfăşoară activităţi agricole proprii? S-ar putea să aveţi surprize multe şi neplăcute, domnilor! Nici nu mai are rost să vorbim despre taxele de păşunat pe care le încasează ilegal unele primării şi care de multe ori depăşesc cuantumul subvenţiei!

În ceea ce ne priveşte, începând cu numărul din martie vom încerca să desluşim (din nou) încurcatele drumuri pe care au luat-o plăţile directe pentru păşuni, cu exemplificările de rigoare. Dacă sunteţi crescători şi aţi păţit-o şi dumneavoastră, contactaţi-ne.

PS. În timp ce fermierii sunt ocupaţi cu drumurile pe la minister, fenomenul "camerele agricole" ia amploare politică. Din schema propusă de minister, adică aceeaşi Mărie cu altă pălărie (OJCA devine cameră agricolă), lipseşte pionul principal - fermierul. Vom reveni.

Vizualizat: 811 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
fermieri stitii ce vi se pregateste.....
|
02. 24, 2010. Wednesday 19:24
in primul rind buna ziua.domnilor care sinteti la putere si ne puteti lamuri si pe noi tarani cu niste fapte ,dar adevarate,si raspunsuri concrete,cind vom primi si noi bani -adica -plata subventiei pe suprafata,ca-ci dupa cum se vede de la an la an tot mai greu va miscati,cind este vorba sa primeasca si taranul ceva cam greu va miscati der cind este vb sa luati se poate face legea in 10 min si pusa in aplicare.trezitiva ca incepe campania ,promisiunii semanam ,promisiunii primiti pe raft in magazine,dar am uitat dupa salarele care le aveti puteti merge in paris sa luati prinzul. dar nu uitati ca-ci,noi taranii am ajuns sa traim din minciunile voastre,si sa credem orce bolon de al vostru care il scoateti voi cind auziti cuvintul taran.
2.
anonim
|
02. 24, 2010. Wednesday 13:26
Domnilor destepti! Cind veti observa ca se duc banii in miinile acelor zisi propritari care nu-si misca nici macar degetelul cel mic la capitolul intretinerea pisunilor si bine mersi primesc o gramada de bani pe care le cheltuie dupa bunul lor plac .Composesoratele sunt vizate de mine in acest caz la care cei de la conducere ar trebui aplicat cit mai urgent legea 18 ccaci vezi doamne de la revolutie incoace nici nu mai stiu ce au ,acesti bani de la uUE le-a mai lipsit saracilor .Deci DOMNII DESTEPTI nu mai carati nisipul pe munte caci e destul de inalt si asa ,faceti niste controale ca lumea fiindca miroase tare a bani furati .Dl HASKI in timp ce erati la M-ciuc mereu ati plans de rea activitate a celor de la Bucuresi acuma sa csoateti ideeile marete din mintea DVS si faceti altfel sa se simte ca s-a schimbat lupul dar cu lant cu tot ,va rugam frumos . Semnatari:(harghitenii,citva)
1.
Dar inspectorii apia judeteni nu au atributii in acest sens?
|
02. 24, 2010. Wednesday 04:54
sunt peste 5000 de angajati APIA in toata tara,unii cu atributii concrete de control,administrativ si pe teren,asteptam sa se greseasca,sa fie penalizat,cetateanul,institutia,tara,sa pierdem ajutoare europene si noi asteptam indrumare si control de la bucuresti.Cum e posibila o asemenea atitudine? -la fiecare Primarie din tara este incadrat un secretar care in fisa postului are atributii pentru legalitatea activitatilor in comunitate,de ce nu respecta actele normative in vigoare si fondurile de la suprafetele cu pasuni ajung in alte buzunare?
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

V-ați asigurat culturile? Daunele au fost nelipsite pe plantațiile de viță de vie portaltoi în județul Timiș! 
Branislav Giurici ne recomandă Agra Asigurări! Contactează-i! https://www.agraasigurari.ro/

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Zsolt Tamássy

Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6 Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?