Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Felix Mulţescu: Am fost amendat cu 3.000 de lei deşi, eu, practic am plantat o pădure…

Publicat: 21 octombrie 2021 - 18:31
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Felix Mulţescu a fost sancţionat de Garda de Mediu cu 3.000 lei pentru tot soiul de lucruri. Fermierul a fost amendat, în ciuda faptului că a plantat perdele forestiere pe aproape zece hectare de teren.

Felix Mulţescu,fermier din Răsmireşti, satul Ludăneasca, judeţul Teleorman, este un împătimit al naturii. El şi familia lui au un adevărat cult pentru mediul înconjurător. Privindu-i colţul său de rai, nu poţi să nu remarci fermecătoarea dorinţă de frumos, de armonie şi curat.

„Nici nu vă închipuiţi cât iubim noi copacii. Vă dau un singur exemplu: «Când un vecin a agăţat cu utilajele de prelucrat solul un copăcel într-o margine de solă şi l-a rupt, tatăl meu i-a pus atele şi l-a îngrijit cu multă atenţie până s-a prins la loc»”, mărturiseşte fermierul.

Din dorinţa de a trăi într-un mediu curat şi de a respira un aer ozonat, dar şi pentru a proteja culturile agricole de vânt şi de viscolul iernii, Felix Mulţescu a plantat circa 40.000 de salcâmi în patru parcele din terenurile sale.

 

Căutarea nodului în papură


Felix Mulţescu_b

De câţiva ani, recoltele au sporit cu cel puţin 10%. În plus, au stopat vânturile de vară care culcau plantele şi viscolele din timpul iernii. La ora asta vând lemne, pentru că salcâmii trebuie răriţi FELIX MULŢESCU, mic fermier din judeţul Teleorman

Teleormăneanul trăieşte cu o amărăciune în suflet. Comisarii Gărzii de Mediu au venit în control la ferma din Ludăneasca, lucru care nu s-a mai întâmplat de mai bine de 10 ani.

Neimpresionaţi de perdelele forestiere ale producătorului agricol, i-au căutat acestuia nod în papură, tipic unui soi de acţiune sancţionatorie şi nu preventivă: dacă e albă, de ce este albă; dacă e neagră, de ce e neagră!?

 

Amendat pentru „tot soiul de nimicuri”


Deşi nu i se spusese că s-ar fi găsit ceva în neregulă, Felix Mulţescu a fost sancţionat însă pentru „tot soiul de nimicuri”, spune acesta, potrivit principiului: “orice faptă bună trebuie pedepsită!”

Aşa că, după o săptămână, s-a trezit în poştă cu proces-verbal de amendă în sumă de 3.000 lei, pe motiv că: nu a întocmit evidenţa deşeurilor cu ambalajele produselor pentru protecţia plantelor, a uleiului uzat, deşeurilor metalice; că nu are aprobare de la Agenţia de Mediu pentru depozitul de motorină; că nu-s întocmite hârtii cu situaţia anvelopelor uzate, deşi acestea nu existau în fermă?!; că nu are amenajate spaţii de depozitare a ambalajelor pentru îngrăşăminte, care ar fi trebuit să fie ridicate de furnizor...

„Nu e atât de important că mi-au dat amendă 3.000 de lei, pe care am şi plătit-o, însă comisarii de mediu au făcut tot posibilul să o dea, deşi nu erau motive temeinice. Mi s-a părut anormal să nu le pese că eu, practic, am plantat o pădure…”,a declarat teleormăneanul.

perdele forestiere CANVA_b

 

Împăduririle au încremenit în proiect!


Felix Mulţescu a absolvit USAMV Bucureşti şi lucrează, împreună cu familia, o suprafaţă de 140 hectare de teren. De departe, cele patru trupuşoare de pădure sunt marea lui realizare de care-i mândru, făcută cu costuri nesemnificative în raport cu beneficiile enorme şi imediate.

„Iniţial am vrut să fac un proiect de împădurire, dar am văzut că procedura-i stufoasă. Pe zona de câmpie perdelele forestiere sunt utile, dar plantările, ca şi depunerea de proiecte, sunt aproape inexistente. Atunci, am cumpărat puieţi de salcâm de la Pepiniera Drăgăneşti Vlaşca şi i-am plantat, protejându-mi culturile agricole. De câţiva ani, recoltele au sporit cu cel puţin 10%. În plus, au stopat vânturile de vară care culcau plantele şi viscolele din timpul iernii. Exemplul meu a fost urmat şi de alţi săteni. La ora asta vând lemne pentru că salcâmii trebuie răriţi. Dacă puneam pădure de la Revoluţie încoace, noi, românii, eram mult mai câştigaţi!”,consideră Felix Mulţescu.

 proces vb amenda_b

ANVELOPA UZATĂ STRÂNSĂ ŞI PREDATĂ

În legătură cu anvelopele uzate, fermierul vine cu o întrebare justă: „De ce nu se reglementează situaţia ca şi la acumulatori? Nu poţi lua unul nou până ce nu-l predai pe cel vechi. Se poate extinde procedura şi la anvelopele uzate. În funcţie de cantitatea predată la un centru de recuperare, să se calculeze o reducere din preţul unei anvelope noi. Astfel nu s-ar mai vedea cauciucuri aruncate aiurea pe câmp”, consideră Felix Mulţescu.

un articol de

MARIAN MUŞAT

 

Vizualizat: 3535 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken a expus pentru prima dată în România semănătoarea Solitair DT!

Aceasta este de fapt o combinaţie de semănat şi oferă mai multe avantaje fermierilor. În partea din faţă a semănătorii se află o greblă de nivelare, care are rolul de a uniformiza suprafaţa înainte de a plasa sămânţa în pământ. Tăvălugul cu anvelope, montat opţional, asigură în plus o mărunţire a solului în faţa sistemului de discuri Heliodor, care are rolul de a pregăti patul germinativ pe adâncimea de 10-12 cm, sau mai puţin, dacă este cazul. Îngrăşământul este depus cu precizie între două rânduri de seminţe cu ajutorul brăzdarelor cu discuri duble, la adâncimea de aplicare dorită, pentru o pornire mai bună în vegetaţie. Apoi, rola de tăvălugire cu anvelope asigură o reconsolidare uşoară a segmentului de sol în care secţia de semănat va depune cu foarte mare precizie sămânţa. În final avem un set de greble cu dinţi, ce au rolul de a împiedica formarea crustei. Capacitatea buncărului porneşte de la 3.400 litri şi poate ajunge până la 5.100 litri, cu posibilitatea separării materialului (40:60). „În funcţie de varianta de echipare, avem opţiunea Single Shot sau Double Shot, ceea ce înseamnă că fermierii pot aplica chiar trei tipuri de sămânţă diferite sau sămânţă şi îngrăşământ”, ne-a explicat Marian Gheorghe, Manager de vânzări Lemken România.

Tractoare cu și fără cabină pentru specificul Transilvaniei de la NHR Agropartners! Dicor Land, pentru prima dată la AGRARIA! Sigma România, pentru al doilea an consecutiv la AGRARIA!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?