Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Familia TECZEŞIU face LEGUMICULTURĂ şi PISCICULTURĂ pe valea Someşului

Publicat: 10 aprilie 2017 - 14:10
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În localitatea Floreşti, limitrofă a Clujului, am făcut cunoştiinţă cu o familie de legumicultori cu o afacere înfloritoare. Asta chiar dacă nu au mers nici la bănci, nici la OJFIR. Toate investiţiile în cei aproape 5.000 mp de spaţiu protejat le-au făcut din surse propri.

Am ajuns aici însoţindu-l pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, care nu a scăpat ocazia de a vedea un legumicultor din zona clujului care a intrat în programul cu tomatele. Dacă tot a ajuns aici spre a participa la Agraria. Aşa am putut vedea cum o familie cu mâinile tăbăcite de muncă se străduieşte să facă profit din această activitate.
În plus, pe lângă legume în solarii şi pe câmp (cu aproape două săptămâni în urmă au prins o diminieaţă cu minus şapte grade care i-a afectat varza pusă în câmp) au o lagună tampon între Someş şi solariile foarte bine îngrijite, un bazin în care cresc şi peşte (crap).

familia-teczesiu-1_bClick pe poza pentru galerie!

Vor să facă chiar o cultură hidroponică cu salată şi cu o zi înainte de duminica Floriilor, familia Teczeşiu, a recoltat peştele. Doar la Florii este dezlegare la peşte, un moment prielnic pentru o vânzare cu succes. Ceea ce demonstrează că economia de piaţă se află în natura umană.
În schimb, tocmai la Cluj, unde dreapta politică e la cârma primăriei, a reînflorit mercurialul. Iar fermierii din zonă sunt nevoiţi să vândă roşiile după preţul acestor legume aduse din sudul României, când se ştie că diferenţa este cam de trei săptămâni între cele două zone legumicole. Fermierul din Floreşti are un contract cu Profi, dar mai vindea şi în pieţele din Cluj, dar de când cu aceste mercuriale a ales să-şi facă propria piaţă unde consumatorii care îi cunosc marfa şi vin să cumpere.

Cu un efort răsplătit prin faptul că aceşti cumpărători vin cu copiii care se bucură să rupă legumele direct de la sursă.
Iată cum economia de piaţă din piaţă se sufocă sub oblăduirea mercurialului. iar fermierii din zonă nu-şi mai găsesc loc tocmai acolo unde le era locul!

Vizualizat: 5034 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Imagini din cadrul expoziţiei şi târgului de ovine "BREAZA - Regina Ţurcanelor". Realizările, greutăţile şi dorinţele membrilor Asociaţiei Crescătorilor de Oi "Retezatul-Haţeg" ne-au fost expuse de către Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociației.

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?