În zilele noastre, toată lumea vorbeşte despre energia verde, termen care se referă la surse de energie regenerabilă şi nepoluantă. Prin alegerea unor astfel de tehnologii, putem susţine dezvoltarea unor energii curate care vor reduce impactul asupra mediului, asociat generării energiei convenţionale, şi va creşte independenţa energetică.
Pornind de la această idee, SC HOERMANN SRL vă propune instalaţiile fotovoltaice atât pentru construcţii zootehnice, cât şi pentru hale industriale. Soarele emite anual de 10.000 de ori mai multă energie spre pământ decât ar avea nevoie populaţia globului. Energia solară poate fi captată utilizând diferite procedee, urmând a fi apoi transformată direct în curent continuu. Cu ajutorul unui invertor, curentul continuu se transformă în curent alternativ care, prin intermediul unui sistem de distribuţie, se introduce în reţeaua locală, respectiv naţională, de curent electric.
Elementul principal al unei instalaţii fotovoltaice bazată pe tehnologia cristalelor este celula solară. Materialul folosit la fabricarea celulelor este siliciul, obţinut din topirea nisipului cuarţos în cuptoare şi apoi turnarea lui sub formă de şaibe sau plăci. În momentul finalizării procesului de prelucrare a celulelor fotovoltaice, acestea sunt interconectate pentru realizarea unui modul fotovoltaic.
Tipuri de celule: În modul monocristalin, cristalele sunt extrase dintr-o masă topită de siliciu deosebit de pur şi se taie în şaibe. Principiul de fabricaţie al altui tip de modul, cel policristalin, este următorul: masa topită de siliciu se toarnă sub formă lichidă în blocuri şi apoi se taie în şaibe. La modulele fotovoltaice amorfe, stratul deosebit de subţire se va presa pe o placă de sticlă.
Independenţă energetică
Indiferent de tipul de celule pentru care optaţi, folosirea acestei tehnologii prezintă următoarele avantaje:
• minimizarea sau eliminarea costului facturilor de energie electrică, atât în cazul persoanelor fizice, cât şi a celor juridice;
• descentralizarea producţiei de energie electrică, permiţând persoanelor fizice şi firmelor producţia proprie de energie electrică prin intermediul resurselor curate;
• creşterea eficienţei energetice prin eliminarea distanţei dintre punctele de generare şi cele de consum. Se elimină pierderile de energie asociate liniilor ce conectează centralele de energie convenţională (termice, nucleare) cu punctele de consum (oraşe, sate);
• reducerea emisiilor de CO2 prin generarea energiei din surse regenerabile.
În următorul articol vă vom prezenta câteva sisteme de montaj inovative şi cum poate fi integrat sistemul de panouri fotovoltaice în construcţia dumneavoastră.
Text şi foto: SC HOERMANN SRL
Un articol publicat în revista Ferma nr. 16/221 (ediţia 15-30 septembrie 2019)