Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Efectul T34 BIOCONTROL - productivitate crescută fără reziduuri

Publicat: 23 martie 2019 - 18:52
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii români sunt în căutarea unor metode cât mai curate şi mai naturale de susţinere a culturilor, în special a celor de legume. Cu atât mai mult cu cât, de cele mai multe ori, producătorii sunt primii consumatori ai propriilor produse. De aceea, vă reamintim beneficiile unei soluţii naturale de susţinere a dezvoltării culturilor, şi anume Biofungicidul T34 Biocontrol pe bază de Trichoderma asperellum tulpina T34, distribuit în exclusivitate de Kwizda Agro Romania.

T34 Biocontrol este recomandat pentru legumele cultivate în spaţii protejate (sere sau solarii) încă de la primele faze de dezvoltare. Biofungicidul poate fi amestecat în substratul de creştere înainte sau după transplantare şi poate fi utilizat la irigare. Prin acţiunea sa, T34 Biocontrol susţine dezvoltarea răsadurilor, foarte sensibile la factorii abiotici, cum ar fi temperatura şi umiditatea, dar şi la cei biotici, şi anume atacul ciupercilor dăunătoare. De altfel, există o corelare între condiţiile de mediu din sere şi apariţia microogranismelor dăunătoare. Vă amintim că Pythium spp, spre exemplu, se manifestă mai ales în spaţiile unde temperatura atmosferei sau a substratului, umiditatea relativă a aerului şi umiditatea substratului nu sunt controlate. Consecinţa acţiunii acestei ciuperci este căderea plăntuţelor. O altă ciupercă periculoasă este Fusarium, răsadurile atacate prezintă o încetinire evidentă a creşterii, frunzele bazale se îngălbenesc, se ofilesc şi se curbează, ulterior întreaga plăntuţă se ofileşte şi moare.

Efectul T34 BIOCONTROL - productivitate crescută fără reziduuri_b

Influenţă benefică asupra solului şi culturilor

T34 Biocontrol are în prezent omologare pentru Pythium spp la solanacee (roşii, ardei, vinete) şi pentru Fusarium la plantele ornamentale. Acest biofungicid protejează seminţele, la încolţire şi în primele faze de dezvoltare, de atacul ciupercilor patogene ce se pot instala în substrat, dar are şi efect de biostimulator şi de imunomodulator (vaccin) prin activarea mecanismului de apărare specific plantelor.

Conţinutul de Trichoderma asperellum tulpina T34 este foarte ridicat: 1x10¹² CFU/kg; această ciupercă se dezvoltă natural în mediul înconjurător pe o varietate de substraturi, iar tulpina utilizată în produsul T34 Biocontrol nu este modificată genetic. Acest produs nu poluează chimic şi nu generează reziduuri în plantă şi mediu, fiind sigur pentru sănătatea animalelor şi a oamenilor. În plus, permite restabilirea echilibrului microbian în agro-ecosisteme şi nu afectează organisme non-ţintă (artropode, albine, Daphnia, Lemma şi peşti).

Efectele produsului asupra ciupercilor patogene sunt complexe, putând fi încadrate în trei categorii majore:
• Competiţie directă cu patogenii pentru spaţiu şi nutrienţi. Trichoderma asperellum colonizează rădăcinile plantelor unde formează o barieră fizică împotriva agenţilor patogeni.
Efect direct: determină plantele să sintetizeze compuşi biostatici (ce frânează creşterea ciupercilor patogene). T34 Biocontrol stimulează dezvoltarea unui grup de proteine implicate direct în mecanismele de protecţie, crescând capacitatea defensivă a plantelor.
Hiperparazitism: Trichoderma asperellum infectează hifele fungice ale agenţilor patogeni. În cazul ciupercii Fusarium, s-a demonstrat că populaţia de Trichoderma asperellum, tulpina T34, este mai mare în prezenţa agentului patogen decât în absenţa acestuia.
Dar rolul produsului nu este doar de apărare, T34 Biocontrol având efect direct asupra dezvoltării răsadurilor:
Inducţia de rezistenţă: în cazul prezenţei agentului patogen, T34 Biocontrol stimulează producerea unor substanţe cu rol de apărare. În absenţa bolii, activează mecanismul de apărare al plantelor prin inducţia rezistenţei sistemice.
Stimulator de creştere: Aplicarea produsului facilitează absorbţia de nutrienţi minerali de către plante, ajută la producerea de auxine în plante şi mobilizează fosforul din sol. Trichoderma asperellum determină o mai bună dezvoltare radiculară, creşte biomasa şi, implicit, îmbunătăţeşte legarea şi numărul de fructe uniforme, determinând un procent mai mare de legume de categoria I.

Efectul T34 BIOCONTROL - productivitate crescută fără reziduuri_b

Text şi foto: Kwizda Agro Romania

T34 BIOCONTROL - RECOMAND|RI DE APLICARE
• Doza este de 0,5 kg/ha pentru Solanacee în spaţii protejate (tomate, ardei, vinete) şi plante ornamentale.
• Mod de aplicare pentru Solanaceele în spaţii protejate:
1. Amestecat în substratul de creştere (turbă sau răsad) înainte de semănat/plantat/transplantat: 10 g în 100 l apă pentru 1 mc de substrat;
2. Stropirea substratului de creştere înainte sau imediat după semănat/plantat/transplantat: 0,5 g/mp pe substratul de creştere până la 5 cm adâncime;
3. Irigare: 0,01 g /l sol sau mediu de cultură, la un interval de 60-90 zile.
Recomandarea generală este de utilizare a 0,5 kg/ha cu aplicare prin stropirea solului înainte de plantare/transplantare sau încorporare în substratul de creştere la maxim 10 cm. Are eficienţă în sol de până la 4 luni.
Produsul este certificat pentru utilizarea în agricultura ecologică în conformitate cu Regulamentul (UE) Nr. 834/2007.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 5/232 (ediţia 15-31 martie 2019)

Vizualizat: 1920 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?