Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

E toamnă iar... Păzea, vin legile!

Publicat: 28 octombrie 2013 - 16:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Toamna se adună recoltele și omul gospodar se pregătește pentru un nou sezon agricol

Click pe poza pentru galerie!

Așa e de când lumea. Dar toamna se adună și grijile. Dacă va fi vreme bună, dacă vor fi suficienți bani pentru înființarea noilor culturi, dacă va mai crește prețul cerealelor, dacă vom avea unde depozita... Și dacă toate astea nu vor fi de-ajuns, se găsesc cei cu deciziile în agricultură să mai scoată de prin sertare niște legi și ordine. Suficient cât să-i încurce de tot socotelile românului agricultor, a cărui toamnă e și așa destul de tristă...

De pildă, dacă e toamnă... e Legea pajiștilor! Nici nu mai are rost să amintim câte forme a luat în ultimii ani această lege, ca să ajungă, în zilele noastre, tot neaplicabilă, tot fără norme și tot în defavoarea crescătorului de animale! Dar banii vin, se duc, unii în bugetul primăriilor, alții în buzunarele oportuniștilor...

Crescătorii de ovine spun că nici 20 la sută dintre ei nu încasează subvenție pentru pășune. Nu mai vorbim de faptul că închirierea sau concesionarea pe maxim 5 ani este cea mai gravă eroare din ultima variantă a legii. Pe bună dreptate, cine se pune să investească în pajiști, pe termen lung, în condițiile în care legea nu îți oferă nici măcar un minim de protecție în fața abuzurilor autorităților locale? Dar e toamnă, așa că Legea pajiștilor se va modifica din nou.

Se va ține cont de data asta de propunerile realiste ale specialiștilor și ale crescătorilor de animale? UE nu acordă întâmplător această subvenție, ci pe baza unor calcule care au legătură cu realitatea din zootehnie, pentru ca fermierul și familia lui să poată trăi decent și pentru ca tinerii să fie atrași către acest sector. Dar dă-i românului certat cu propria lui țară puțină minte de european atunci când dă cu Legea în mulțime. Ca să mă exprim frumos.

Dar a venit toamna cu tolba plină de bunătăți pentru unii și cu sacul gol pentru alții. În timp ce gurile rele șușotesc pe la colțuri de tarla că guvernanții noștri pregătesc facilități pentru cei ce vor să ne cumpere țara la kilogram, ia ghiciți... câți străini, proprietari (din umbră, desigur) de pământ românesc încasează subvenții, cu toate că au lăsat terenurile pârloagă?!

Cu sacul mult mai gol vine și subvenția pe cap de animal, care scade din acest an, fără să fi apucat măcar să se apropie, ca valoare, de suratele ei europene! Și în ritmul în care se mișcă PNDR-ul românesc, riscăm să pierdem un an de implementare și să rămânem, din nou, de căruța Europei, tot cu lecția ne-nvățată. Ori, dacă nu vin noile măsuri și nu se dă drumul finanțărilor, se blochează aproape cu totul investițiile. Și după ele un întreg lanț comercial care, de bine, de rău, a retehnologizat în ultimii ani agricultura românească.

Cu sacul fără fund (ca să încapă cât mai mult) vin însă pentru agricultorul român impozitarea, taxele de tot felul, pretențiile exagerate ale unor servicii adeseori de foarte proastă calitate.
În agricultura noastră se vorbește din ce în ce mai mult și se decide din ce în ce mai puțin. Minți luminate pare că mai avem doar atunci când vine vorba de propriul interes.

Dar cum vorba lungă banul îl alungă... de câte toamne ar mai fi nevoie ca să ne prindă și pe noi bunăstarea cu picioarele pe pământ?

Vizualizat: 601 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Subventii agricole
|
11. 06, 2013. Wednesday 06:07
Romania este tara pasarelelor. Iti vine sa-ti iei zborul. O afacere in Anglia mi-a aratat ce inseamna ajutor de la Stat. Aici am investiti intr-o afacere cu prepelite. Caiti bani? destui, dar statul nu ne ajuta: http://www.pprepelite.ro/cati-bani-iti-trebuiesc-sa-incepi-o-afacere-cu-prepelite/
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?