Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Doamne, ce vremuri trăim…

Publicat: 15 iulie 2010 - 09:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Există la români mai multe vorbe sau pilde care leagă sau condiționează producția agricolă de vreme, de vremuri, de neajunsuri. E cert că trăim o perioadă în care toate acestea par să concureze la nefericirea agricultorului român. Cum să nu te întrebi “Doamne, cu ce am mai greșit acum?”, când grâul care promitea atât de mult zace sub apele revărsate ale râurilor sau porumbul care avea acum nevoie de căldură primește ploi ce par să nu se mai sfârșească.

Click pe poza pentru galerie!

Desigur, multe dintre acestea mai pot fi prevenite, îndiguite, ocolite prin niște măsuri coerente (pe care nu le ia nimeni, evident), pentru că odată produse nenorocirile efectele sunt devastatoare. Și în multe cazuri, nu vorbim doar despre pierderi, ci chiar despre supraviețuire.

Agricultura fărâmițată până ajunge complet nerentabilă, interese de grup sau individuale care deturnează banii pentru acest sector către cu totul alte domenii, asocierea care încă e departe de necesar și, nu în ultimul rând, oficiali baricadați în discursuri sterile, departe de ceea ce se întâmplă la coada vacii sau, dacă vreți, la colțul ierbii… sunt tot atâtea aspecte-problemă cu care, din păcate, am învățat să trăim și față de care am devenit, cu toții, mult prea toleranți!

Dacă ar fi să deschidem un nou volum din seria “apa trece, și cu ea trec toate câte-au mai fost bune”, vedem că după inundațiile din ultima vreme, care vin de parcă tot răul din lume și-a rupt baierele deasupra noastră, rămân atâtea probleme în agricultură că greu le mai ții socoteala: zeci de mii de hectare cultivate compromise sută la sută, pășuni inundate (adică lipsă furaje pentru animale), livezi distruse, oameni care nu mai au nimic.

Și de parcă toate astea nu ar fi de-ajuns, mai adăugăm pe lista neagră goana nebună a unora după bani, cuveniți sau nu, dar pe care legea noastră îi “scapă” printre degete. Și care personaje, la adăpost oarecum mai ales în vremurile astea, când lumea toată e cu ochii pe inundații, își fac de cap și pe plac în comunitățile pe care le administrează. Mă refer, desigur, la acei primari și consilieri locali pentru care banii pentru suprafață sunt o nesperată sursă de fonduri pentru bugetul pe minus al primăriilor.

De exemplu, sumele acordate prin plățile SAPS. Pentru că lucrurile ascunse de ochii lumii nu dau bine la funcție, încălcarea legii se face pe față, cu acordul tacit al unor instituții care evită sau “uită” să-și mai facă treaba.

Ne-a parvenit o altă mostră de genul ăsta din județul Alba. Într-o comună unde fermierii s-au asociat și au solicitat la primărie închirierea suprafețelor de pășunat aferente numărului de animale pe care îl dețin, s-au trezit în fața unui contract impus, ca să nu-i spunem un șantaj ordinar, prin care dreptul de pășunat și închirierea pășunii se dau pe bani grei. Nici mai mult, nici mai puțin, plata pentru închirierea pășunii o reprezintă toată subvenția pe care asociația o primește de la APIA!!!

Și asta în fiecare din cei cinci ani, cât e valabil contractul. Să mai spunem că nici până în ziua de azi asociația nu a reușit să identifice întreaga suprafață atribuită prin contractul cu primăria, iar reprezentanții instituției se fac că nu știu nimic. Dar fermierii știu că până să li se închirieze lor pășunea, o altă asociație, “fidelă” administrației locale, a beneficiat de suprafața respectivă și a încasat banii de la APIA, fără ca aceștia să și ajungă în pășune și fără ca oficialii responsabili cu plățile să-și bată capul să verifice dacă s-a lucrat ceva cu ei.

Una peste alta, se întâmplă aici ca și în multe alte părți și cazuri e care le-am prezentat. Unii iau foloasele, alții trag ponoasele… Păgubiții sunt fără îndoială membrii asociației, puși în fața unor mari dileme: ca să poată pășuna, li s-a impus un contract de închiriere prin care trebuie să “paseze” la primărie întreaga subvenție pe suprafață, ca taxă de pășunat.

De lucrat pășunea, trebuie să o lucreze, conform cererii depuse la APIA, în caz contrar putând fi obligați să returneze banii la agenția de plăți… Și toate astea pentru că, atunci când vine vorba despre partea statului, legea nu are și nu impune limite. Și chiar dacă ar fi, îi pasă cuiva? Probabil că nu, din moment ce de la Minister starea agriculturii se vede tot în nuanțe de roz bombon…

Vizualizat: 593 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!