Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Din 2021, REGULI noi pentru PRODUCŢIA ECOLOGICĂ!

Publicat: 24 februarie 2018 - 00:36
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Consiliul UE a aprobat, în luna noiembrie 2017, noi norme ce reglementează producţia ecologică. Acestea vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2021.

Noul regulament privind producţia ecologică era necesar în contextul în care multe dintre normele actuale sunt vechi de peste 20 ani şi trebuie actualizate pentru a reflecta schimbările din acest sector, considerat unul dintre cele mai dinamice din agricultura Uniunii Europene (UE). Potrivit datelor Comisiei Europene, suprafaţa de teren utilizată în agricultura ecologică creşte cu aproximativ 400.000 ha pe an, iar piaţa produselor ecologice din UE valorează aproximativ 27 miliarde euro, cu cca. 125% mai mult decât acum zece ani.

morcovi_b

O singură regulă pentru toţi!
Principala modificare este introducerea unui set unic de norme pentru producţia ecologică la nivelul întregii UE. Aceleaşi norme vor fi aplicate tuturor producătorilor ecologici şi tuturor produselor ecologice.
Se va ţine totuşi cont de anumite excepţii justificate, admise şi în prezent, precum înlocuirea temporară a unui ingredient ecologic cu unul neecologic, în cazurile în care stocurile sunt limitate. Astfel de excepţii vor fi permise, însă vor fi limitate în timp, evaluate periodic şi, dacă este necesar, aplicate tuturor producătorilor, asigurându-le, astfel, un tratament echitabil.
Acelaşi set unic de norme va fi aplicat şi fermierilor din afara UE care îşi exportă produsele ecologice pe piaţa comunitară.

Produse prelucrate: Minim 95% din ingredientele agricole trebuie să fie ecologice
Noile norme vor include o serie de noi produse, precum sarea, pluta şi uleiurile esenţiale şi vor permite adăugarea, în viitor, şi a altor produse ecologice, pentru a ţine cont de cererile consumatorilor. De asemenea, vor fi deschise noi pieţe pentru seminţe şi material săditor ecologic.
Noul regulament privind producţia ecologică va fi aplicat produselor agricole vii şi neprelucrate, inclusiv seminţelor şi altor materiale săditoare, precum şi produselor agricole prelucrate utilizate ca produse alimentare şi ca hrană pentru animale.
Produsele prelucrate pot fi etichetate ca ecologice numai dacă cel puţin 95% din ingredientele de origine agricolă sunt ecologice!

Certificare în grup şi controale mai rare
Conform noului regulament, micii fermieri vor putea opta pentru certificarea în grup, ceea ce le va reduce costurile de certificare şi le va facilita aderarea la sistemul ecologic.
În prezent, procedura standard prevede controale anuale, la nivelul statelor UE. Noile norme vor permite controale mai rare pentru producătorii ecologici consacraţi. Mai exact, în cazul producătorilor la care nu sunt depistate nereguli după trei ani consecutivi de controale, autorităţile naţionale pot decide ca aceştia să fie controlaţi numai o dată la doi ani.
Noile norme de producţie ecologică nu schimbă faptul că producătorii certificaţi nu pot utiliza substanţe neautorizate, precum pesticidele, în culturile lor. Acestea stabilesc, însă, măsuri de precauţie pe care operatorii trebuie să le ia pentru a reduce riscul de „contaminare” accidentală cu pesticidele utilizate în culturile convenţionale din apropierea celor ecologice. Responsabile pentru controlul acestor măsuri vor fi autorităţile naţionale.

Cartofi_b

Schimbări pentru producţia ecologică în sere
Potrivit noului regulament, utilizarea de „straturi înălţate” nu este considerată compatibilă cu principiile ecologice generale.
Producătorii din statele UE în care această practică a fost deja autorizată pentru agricultura ecologică vor putea continua utilizarea serelor pentru o perioadă limitată de 10 ani. După cinci ani de la data aplicării noului regulament (1 ianuarie 2021), Comisia Europeană va prezenta un raport cu privire la utilizarea straturilor înălţate în sere. Raportul poate fi însoţit, dacă este cazul, de o propunere legislativă.

Aceleaşi norme şi pentru produsele importate!
Noul regulament nu vizează doar produsele ecologice din UE, ci şi pe cele importate din alte ţări. UE are acorduri de echivalenţă pentru producţia ecologică cu mai multe ţări, precum Canada, Japonia, SUA, Tunisia, Noua Zeelandă, ceea ce înseamnă că ambele părţi au recunoscut normele şi sistemele de control pentru producţia ecologică ale celeilalte ca fiind echivalente cu propriile norme.
Din 2021, principiul echivalenţei va fi înlocuit cu principiul conformităţii. Cu alte cuvinte, în loc să producă după standarde considerate echivalente normelor UE, producătorii din ţări terţe vor fi obligaţi să respecte acelaşi set de norme ca cei din UE pentru produsele pe care vor să le vândă pe piaţa comunitară. Astfel, setul unic de norme pentru agricultura ecologică va înlocui cele peste 60 de standarde diferite care sunt considerate echivalente şi care se aplică în prezent produselor alimentare ecologice importate. Acordurile existente aflate în vigoare vor trebui să includă noile norme şi vor trebui transformate în acorduri comerciale reciproce, pentru a oferi operatorilor un cadru juridic mai solid.


AGRICULTURA ECOLOGICĂ ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ
Cu 12 milioane ha de suprafaţă certificată sau aflată în conversie, culturile ecologice au acoperit anul trecut 6,7% din totalul suprafeţei agricole utilizate (UAA) din Uniunea Europeană (UE), arată datele publicate în luna noiembrie 2017 de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
În topul statelor cu cea mai mare cotă a terenurilor dedicate culturilor ecologice din totalul suprafeţei agricole din ţara respectivă erau, în 2016, Austria (21%, 571.000 ha), Suedia (18%, 553.000 ha) şi Estonia (18%, 181.000 ha). În nouă state UE procentul terenurilor dedicate agriculturii ecologice era de sub 4% din totalul suprafeţei agricole: Malta (0,2%, 24 ha), România (1,7%, 226.000 ha), Irlanda (1,7%, 77.000 ha), Marea Britanie (2,8%, 490.000 ha), Olanda (2,9%, 52.000 ha), Bulgaria (3,2%, 161.000 ha), Luxemburg (3,3%, 4.300 ha), Ungaria (3,5%, 186.000 ha) şi Polonia (3,7%, 5376.000 ha). În unele state, cum este şi cazul României, deşi suprafaţa cultivată ecologic este mare, ea reprezintă un procent relativ mic din totalul suprafeţei agricole.

Creştere rapidă în UE. În România, suprafaţa a scăzut!
Din 2012 până în 2016, suprafaţa alocată culturilor ecologice a crescut la nivelul UE cu aproape două milioane de hectare (+18,7%), iar numărul producătorilor ecologici înregistraţi a ajuns 295.600 la sfârşitul lui 2016. În Bulgaria, suprafaţa cultivată ecologic a crescut cu peste 300% între 2012 şi 216, iar în Croaţia, s-a dublat. România a pierdut, în acest interval, peste 60.000 ha (-21,5%) cultivate ecologic.
În 2016, cea mai mare creştere, în cifre, a suprafeţelor cultivate în sistem ecologic şi a numărului de producători înregistraţi au fost consemnate în Spania (2,02 mil. ha), Italia (1,8 mil. ha), Franţa (1,5 mil. ha) şi Germania (1,13 mil. ha). Aceste patru state adună, împreună, peste jumătate (54%) din totalul suprafeţei agricole cultivate în sistem ecologic şi din producătorii organici înregistraţi la nivelul UE.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 22/205 (ediţia 15-31 decembrie 2017)

Vizualizat: 1728 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?