Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

DEZBATERE: “Ne fuge pământul de sub picioare!”

Publicat: 22 iunie 2018 - 00:17
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

La cea de-a XII-a ediţie a Târgului de Miei, Pielicele, Plante Tehnice şi Produse Tradiţionale (12-13 mai a.c.), organizat de SCDCOC Popăuţi - Botoşani, a participat şi ministrul Agriculturii, Petre Daea. Cel mai abordat subiect a fost vânzarea terenurilor către străini.

Mai mult, în timpul vizitei lui Petre Daea la standurile de animale, unul dintre fermieri i-a atras atenţia că autorităţile române ar trebui să verifice mult mai atent modul în care cei care deja au cumpărat pământ în ţara noastră îl exploatează, referindu-se la rotaţia culturilor şi la aportul de ”chimicale, astfel încât terenul agricol românesc să fie fertil şi peste 50-100 de ani.

DEZBATERE: “Ne fuge pământul de sub picioare!”_b
A doua zi, la dezbaterea organizată în cadrul târgului, fermierii aflaţi faţă în faţă cu Petre Daea, cu preşedintele LAPAR, Laurenţiu Baciu şi cu alţi oficiali prezenţi la Botoşani, au ridicat - la unison cu preşedintele LAPAR - aceeaşi problemă a vânzării terenurilor. ”Nu este o noutate că (Legea 17 - n.r.) a stat vreun an în Senat, fără a face nimic pentru a-i ajuta pe fermierii autohtoni să nu mai simtă că le fuge pământul de sub picioare. {tim, există tot felul de drafturi, de discuţii, dar punerea la punct a legislaţiei, fără a supăra pe nimeni, în secolul vitezei se poate realiza mai operativ şi chiar este prioritară. Iar LAPAR spune hotărât că această lege trebuie să vizeze bunăstarea şi buna funcţionare a fermelor autohtone. Iar statul român o poate realiza, inclusiv inspirându-se din legile, politicile şi practicile altor state europene, în privinţa circulaţiei terenurilor şi a protejării propriilor fermieri. La Botoşani, este cu adevărat un fenomen în ceea ce priveşte înstrăinarea terenurilor şi ştiu ce spun, nefiind prima dată când pur şi simplu fermierii strigă disperat să se facă ceva pentru ei”, menţiona Laurenţiu Baciu.
Fermierii au cerut autorităţilor să confirme şi dimensiunile (vehiculate neoficial, deocamdată) ale suprafeţelor înstrăinate sau exploatate de către străini, prin arendare, adesea, în cadrul unor societăţi cu capital mixt.
Calitatea deosebită a solurilor din judeţul Botoşani a făcut ca piaţa funciară din zonă să “explodeze”, astfel că fermierii autohtoni cu greu găsesc resursele necesare achiziţionării de terenuri agricole atât de mult dorite şi de investitorii străini, care oferă preţuri neînchipuit de mari.
Vom reveni asupra acestui subiect cu date concrete şi cu unele semnale chiar din partea fermierilor.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 11/216 (ediţia 15-30 iunie 2018)

Vizualizat: 855 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Agricultor
|
06. 23, 2018. Saturday 21:03
Unde fuge?Hai sa fim realisti!!.....E posibil ca pentru o mana de fermieri sa sufere altii prin introducerea unor limitari de tot felul precum neposibilitatea vanzarii decat dupa 15 ani, achizitia terenurilor de catre stat.Nu e rau,dar intietate la preemptiune sa aiba:vecinii,rudele,arendasii,tinerii fermieri si oricare fermier roman si apoi in ultima instanta statul ori statul e pus in fata fermierilor romani care vor sa cumpere/arendeze si in alte judete,nu cu gandul de a deveni mari latifundiari,ci pt ca in jud lor nu gasesc aproape nimic convenabil.
Se face prea mare tam tam.Solutia ar fi simpla si sa le dea voie in cont strainilor sa cumpere dar sa fie obligati sa valorifice aici 50% din marfa iar statul sa o cumpere si sa o valorifice.Si asa s-ar rezolva treaba simplu si rapid si am avea si de castigat.Astfel de lege necesita timp,strategie,nu data din cauza unor fermieri pe care nu i-a oprit nimeni sa cumpere teren cand era ieftin.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?