Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Danemarca, model de agricultură sustenabilă

Publicat: 27 august 2022 - 11:13
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Sustenabilitatea este una dintre prioritățile actuale ale politicilor agricole, fie că vorbim de cele europene sau de Agenda 2030 a ONU și FAO. Dar ce înseamnă agricultura sustenabilă și ce tehnologii implică?

Unul dintre liderii globali ai agriculturii sustenabile, Danemarca și-a propus ca până în anul 2050 să aibă o industrie agroalimentară neutră din punct de vedere climatic. Cum vor să obțină danezii acest rezultat? Printr-un cadrul legislativ, asociativ și decizional orientat atât spre eficientizarea producției cât și spre protejarea mediului, iar acest lucru este deja vizibil prin inovațiile pe care le propun la nivelul fiecărui sector.

 danemarca 1_b


Peste 40 ani de experiență

 

Danemarca este primul stat din lume care, în 1971, a instituit un minister al Mediului și printre primele țări care au dezvoltat și implementat o strategie agricolă sustenabilă.

Cu mult înainte de adoptarea celor 17 puncte ale Agendei 2030 FAO sau de Green Deal, instituțiile publice și asociațiile agricole daneze au decis să colaboreze pentru a găsi soluții agroalimentare durabile. Astfel a luat naștere Consiliul Agricol și Alimentar din Danemarca (DAFC), organizație non-profit ce reunește aproape 30.000 de fermieri și 400 de companii, având suportul factorilor decidenți și al mediului academic. 

danemarca 2_b


O colaborare pe întregul lanț


Trebuie spus că pentru danezi sustenabilitatea este un principiu care stă la baza întregului model economic, de la producția primară și tehnicile agricole utilizate până la managementul deșeurilor alimentare și distribuția produsului finit către consumator.

Din dorința de a lupta împotriva risipei alimentare, un grup de tineri din Copenhaga au creat în 2016 aplicația To Good to Go, prin care surplusul de alimente (produse perisabile sau aflate la limita termenului de valabilitate) din stocul restaurantelor sau al retailerilor să poată fi redistribuit, cu un preț redus, către consumatori. Astăzi, aplicația are nu mai puțin de 57 de milioane de utilizatori din 17 țări, iar cantitatea totală de alimente și mâncare livrată a depășit 250 de milioane de kg, fiind considerată de cei de la „The Time” printre cele mai influente business-uri sociale.

danemarca 3_b 

Inovaţii şi susţinere publică


Sustenabilitatea agricolă din Danemarca este susținută și de 3 fonduri naționale publice: Fondul de Mediu, Fondul Agricol și Fondul de Inovare, dedicate special cercetării și implementării proiectelor de acest gen.

Chiar mai mult de atât, fermierii, companiile și factori decidenți reuniți în DAFC beneficiază de propriul centru de studii și tehnologii agricole aplicate - SEGES, care anual lansează noi inovații în domeniul agriculturii durabile.

Click AICI şi află mai multe informații despre activitatea DAFC privind sustenabilitatea!

 

Agricultura daneză în cifre


Efortul participativ al tuturor actorilor implicați a permis ca între 1990 și 2016 producția agroalimentară daneză să crească cu 31%, iar emisiile de carbon să se reducă cu 17%.

În egală măsură, scandinavii au cele mai mici rate de emisii a gazelor cu efect de seră din sectorul zootehnic la nivel global, chiar dacă acest domeniu a crescut la rândul lui cu aproape o treime, 18% din creștere fiind reprezentată de bovine. Între 1980 și 2017 producția anuală de lapte per cap de animal aproape că s-a dublat, de la 5.250 kg/an la 10.260 kg/an.

În plan economic, valoarea produselor agricole exportate de danezi în 2018 a ajuns la 22,3 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 75% din producția agroalimentară a țării. Sectorul oferă aproximativ 190.000 de locuri de muncă, din care 50.000 sunt în exploatații și fabrici de procesare, iar restul în domenii conexe direct conectate cu agricultura.

danemarca 4_b 

Autonomia energetică


Dacă alte state precum Germania sau Franța lucrează încă la o strategie privind energiile regenerabile și combustibilii alternativi, în Danemarca unitățile de producere a biogazului au fost încă de la început integrate sistemului energetic național și rețelei de gaze naturale, fapt care s-a dovedit deosebit de util în contextul crizei energetice.

Astfel, în 2021, 25% din totalitatea gazului consumat de danezi a provenit din centralele de metan agricol, vârful fiind atins în iunie anul trecut, când jumătate din gaz era în fapt biogaz!

Totodată, aproximativ 75% din energia daneză provine din surse regenerabile, producția agricolă reprezentând peste 30% din energia consumată.

Mai mult de atât, danezii sunt deciși să investească în dezvoltarea și implementarea unor noi tehnologii în domeniu, precum procesarea dublă (biogaz și proteină vegetală din iarbă, destinată hranei animale și umane) realizată de cei de la BioRefine sau obținerea de azot verde (fertilizant agricol) prin electroliză.

Însă, poate cel mai interesant proiect este cel al companiei Stiesdal care lucrează deja la combustibilii viitorului. Alături de biogaz și biodisel, Stiesdal a dezvoltat sub brandul SkyClean biocărbunele și biokerosenul, ultimul fiind un combustibil special dedicat industriei aeronautice, obținut prin fermentarea nămolului organic de origine agricolă.

 danemarca 5_b

GAZDA REUNIUNII PRESEI AGRICOLE DIN TOATĂ LUMEA

Ediția din acest an a Congresului internațional al Federației Internaționale a Jurnaliștilor Agricoli (IFAJ) a avut ca temă „Agricultura inteligentă și creșterea sustenabilă”, evenimentul desfășurându-se la începutul lunii iulie, în localitatea Vingsted din Danemarca.

Timp de două săptămâni, înainte și după congres, au fost organizate nu mai puțin de 20 de vizite de lucru în exploatații, centre de cercetare și unități de procesare, vizite în cadrul cărora au fost puse în evidență ultimele tehnologii și inovații agricole daneze: roboți autonomi cu încărcare solară, sisteme de monitorizare și management al culturilor bazate pe inteligență artificială sau unități de reproducere, creștere și extragere a proteinei din insecte sau alge.

 Lars Thalbitzer_b

Agricultura modernă nu e doar despre producție, ci și despre oameni și valorile lor. În Danemarca 62% din suprafața țării este reprezentată de agricultură! Nu ne putem opri din mâncat, dar putem face lucruri în agricultură pentru a minimiza schimbările climatice, iar experiența ne-a arătat că, atunci când vorbim de sustenabilitate, agricultura nu este doar o parte a problemei, cât mai ales o parte a soluției.

LARS FREDERIK THALBITZER

Președinte Asociația Jurnaliștilor Agrarieni din Danemarca (DFAJ)

 

CEAMAI MARE FERMĂ VERTICALĂ

În vecinătatea capitalei Copenhaga funcționează, din 2021, cea mai mare fermă verticală din Europa. Dezvoltată în urma unei investiții de aproximativ 8,5 milioane de euro, provenind din Fondul de Mediu Danez și de la finanțatori privați, ferma verticală Nordic Harvest se întinde pe 14 etaje (7000 mp) și folosește preponderent energie regenerabilă (eoliană și solară).

 

un articol de

DANIEL PLĂIAŞU

Vizualizat: 890 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?