Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Dacă tot nu ajutaţi agricultura, măcar daţi-i pace...

Publicat: 24 august 2009 - 19:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
A început campania. Electorală (vi-aţi închipuit altceva?!), că cea agricolă abia se opinteşte şi ea din răsputeri să purceadă la drum spre un nou sezon agricol. În schimb, o nouă cultură - cea agroelectrorală - a prins rădăcini printre politicienii noştri, care se înghesuie - de la mic, la mai mare şi foarte mare - să pună şi ei un umăr opintit la „redresarea agriculturii”, la „dezvoltarea” sau chiar urcarea acesteia pe „culmile bunăstării”, după caz, în funcţie de postul vizat.

Click pe poza pentru galerie!

Cum? Cu o nouă strategie, cu un nou plan măreţ, cu noi promisiuni, că doară la trista realitate în care se află agricultura românească nici nu-i greu să-i asiguri, prin vorbe alese, un viitor glorios.

"Îşi fac publicitate electorală pe munca şi banii noştri", spune un fermier... "Ne-am săturat de strategii, vrem măsuri concrete...", spune un altul.

Asta în timp ce aleşii inspectează prin toată ţara tarabele cu produse tradiţionale, lanurile abia salvate din arşiţa verii, pomii plini de rod, dar trecuţi şi ei prin multe neajunsuri, vacile rumegând trist, cu gândul că poate în iesle sunt ultimele furaje.


Ţăranul român e şi el plictisit de atâtea feţe înalte care i se perindă prin sat. Agricultorii îşi socotesc câştigurile sau pierderile, după caz. Ministrul Agriculturii a obosit şi el să mai tot promită şi spune că fără bani la buget nu prea are ce face.

Şi nu face. Vorba cântecului: "Puşcă şi cureaua lată" / Ce buget aveam odată!

Am aruncat o privire pe internet, să văd ce se mai cumpără, ce se mai vinde în agricultură. Şi aflu că mai nou, se şi donează produse agricole! "Donez grâu", scrie un agricultor din Olt, după ce s-a supărat tare citind declaraţiile ministrului Agriculturii.

Omul completează anunţul cu versuri care-i descriu, de fapt, nemulţumirea şi din care citez câteva: "Greu la deal şi greu la vale / Nu-s bucate, nu-s parale / Biruri noi! Guvernul strigă / Iar ţăranul: mămăligă! / Ce mai plănuiţi palate şi oraşe ca-n Apus! / Ştiţi voi ce-i la sate? / Lanurile-s părăsite / Nici imaş nu-i pentru vite. / Nu mai are cum ţăranul / Din pământ să scoată banul!"

De la an la an, rămân tot mai multe terenuri nelucrate. Şi nu e vina agricultorului român. El vrea să facă agricultură. Asta ştie şi din asta trăieşte. Din munca lui ar trebui să trăim şi noi.

Doar că noi ne hrănim mai mult din munca străinilor. Cu fiecare schimbare la guvernare, istoria cu "bugetul lipsă" se repetă. La fel, isteria aflării reţetei succesului în agricultură, care îi transformă pe aleşi în propovăduitori şi mari "strategi", pe unii, mai creduli, în victime sigure, iar pe alţii - majoritatea - în martori neputincioşi la spectacolul penibil al campaniei agroelectorale.

O singură măsură în favoarea agricultorului român, născută din tot bâlciul ăsta, şi-mi retrag vorbele! Până atunci însă, dacă tot nu ajutaţi agricultura, măcar daţi-i pace...  

Vizualizat: 645 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!