Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Curat tradiţional!

Publicat: 22 decembrie 2010 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Am ştiut că se va ajunge aici. Mă refer la produsele tradiţionale şi la atacul fără echivoc la care sunt supuse în ultima vreme. Păcatul generalizării, cu privire la acest subiect, este cu atât mai mare cu cât declaraţiile necontrolate vin din partea unor oameni care nu-s nici neştiutori de carte, nici habarnişti într-ale naţiunii şi nici străini de agricultură.

Click pe poza pentru galerie!

Totuşi nu cred că cineva cu toate la cap se-mpiedică dintr-odată de produsele tradiţionale. Sau că acestea, la rândul lor, ar încurca teribil de mult socotelile marilor industriaşi agroalimentari. Piaţa produselor tradiţionale are un oarecare specific, generat tocmai de modul de obţinere şi comercializare, destul de limitat din punct de vedere cantitativ. Deci nici vorbă de nu ştiu ce concurenţă.

În ce-l priveşte pe consilierul guvernatorului BNR, supărat pe ţăranul din provincie care îşi vinde produsele lui „murdare şi netradiţionale” în pieţele din capitală, să sperăm că vorbele dintre ghilimele, care-i aparţin, sunt doar răbufnirile de moment ale consumatorului care a muşcat din momeala vreunui terchea-berchea de comerciant de ocazie. Nimeni nu contestă că pe spatele adevăraţilor producători tradiţionali s-au instalat comod căpuşe de tot felul, care vând, chipurile, mărci recunoscute ca „Pita de Pecica” sau „Magiunul de Topoloveni”, dar care sunt de fapt falsuri grosolane, fără nici cea mai mică legătură cu adevăratele produse tradiţionale. Şi tocmai aici e marea problemă. Se ocupă cineva de eliminarea acestor personaje care fac uz de fals sub ochii mai-marilor din pieţe? Ce fac organismele de control ale DVS-urilor şi ale Primăriilor? Şi ce face Ministerul Agriculturii pentru a-i proteja pe producătorii tradiţionali de aceste atacuri virulente? „Dacă există impostori care se pretind a fi producători de produse tradiţionale, statul are pârghiile pentru a-i depista şi a-i pedepsi”, spune preşedintele Agrostar. Corect. Dar nimic concret din partea statului. De-a dreptul surprinzător, în condiţiile în care suntem renumiţi la controale şi amenzi. Dar şi de-a dreptul clientelari şi selectivi când vine vorba de cine primeşte amenda!

Cel mai înverşunat opozant al produselor tradiţionale e Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, căruia i s-a căşunat rău de tot pe „producătorii de aşa-zise produse tradiţionale”, care îşi fac veacul prin pieţele volante, afişând marfă de import cu pretenţii tradiţionale româneşti. Are dreptate Sorin Minea că există, din păcate, tot soiul de contrabandişti care mişună în voie sau cu voia tacită a unor funcţionari ai statului, care în loc să le închidă „afacerile” care duhnesc de false ce sunt, le facilitează accesul pe piaţă. E totuşi greu de înţeles, pentru mine cel puţin, reacţia unui om care cunoaşte foarte bine importanţa produsului tradiţional (cel adevărat, desigur!) pentru agricultura şi imaginea unei ţări.

Dacă nu se iau măsuri urgente pentru a proteja mărcile tradiţionale româneşti care ne duc renumele în toată Europa civilizată, s-ar putea să mai primim un bobârnac în spate, la multele pe care le-am încasat deja, doar, doar ne revenim şi noi din starea de geniu moleşit, a omului care le ştie pe toate, dar n-ar mişca un deget...

Vizualizat: 596 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!