Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cultura de ZMEUR, o frumoasă aventură spre SUCCES

Publicat: 04 iulie 2018 - 23:07
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cultura de zmeur este una dintre cele mai profitabile alegeri atunci când vine vorba despre o investiţie de succes. În ultimii ani, tot mai mulţi fermieri au început să dezvolte o asemenea afacere, iar rezultatele remarcabile nu au întârziat să apară. Pentru a da şi mai multă amploare acestui subiect, vom sta de vorbă cu doi fraţi din Târgovişte care au pus pe picioare una dintre cele mai mari exploaţatii de zmeur şi de mur din ţară. 

Acum că am stabilit subiectul, pornim la drum şi ajungem în comuna Dragomireşti, din judeţul Dâmboviţa, în partea de sud-vest a municipiului Târgovişte, la ferma Strongberry. Aici îi întâlnim pe fraţii Cătin şi Florin Olteanu, proprietarii afacerii. Deşi sunt licenţiaţi unul în artă şi celălalt în management, au ales un punct comun: agricultura. Sunt pasionaţi de acest domeniu şi fac totul cu mare precizie. Acest lucru se observă încă din momentul în care păşeşti pe teritoriul exploataţiei lor de zmeur, ce se întinde pe o suprafaţă de circa zece hectare. Stând un pic la discuţii, am aflat imediat povestea lor.

Cultura de zmeurClick pe poza pentru galerie!

Primele producţii i-au încurajat să continue
Şi-au dorit să încerce să producă ceva sănătos, bun, de calitate şi, sperau ei, profitabil. Pentru că îşi petrecuseră copilaria la ţară şi erau deja familiarizaţi cu tot ce înseamnă natura, ştiau în mare ce presupune o astfel de activitate. Au pornit afacerea în 2008, atunci când au demarat în forţă cu plantarea mai multor soiuri de zmeur, precum Rubin, Cayuga, The Latham, Remontat, Citria, Heritage sau Liulin, dar şi coacăz negru şi coacăz roşu, pe 5000 mp. A urmat testul în urma căruia trebuia să ia o decizie importantă: să continue sau nu. Rezultatele satisfăcătoare i-au încurajat să se dezvolte.
“La început, cel puţin din punctul nostru de vedere, dezvoltarea unei asemenea exploataţii prezenta un anume risc. Nu cunoşteam destul de bine anumite particularităţi, mai ales că problemele într-o plantaţie mare sunt mult mai diverse şi greu de controlat. Porneam pe un drum mai puţin cunoscut de majoritatea publicului, cu multe semne de întrebare legate de tehnologia de producţie, întreţinere, posibilităţile de dezvoltare sau de extindere, desfacere şi altele. Uşor, uşor, am început să ne familiarizăm, am învăţat să eliminăm din riscuri, să îngrijim şi să întreţinem plantaţia în mod optim, iar aceasta, la rândul ei, şi-a dovedit reciprocitatea. Emoţiile legate de desfacerea produselor s-au diminuat. Am reuşit cu timpul să ne creăm, ca orice întreprinzători, un sistem de relaţii în plan comercial şi iată că lucrurile au devenit mult mai aşezate şi promiţătoare”, povesteşte Cătin Olteanu.
În prezent, cererea pentru acest gen de fructe a tot crescut, iar produsele obţinute la ferma fraţilor Olteanu sunt comercializate în stare proaspătă sau congelată în mai multe supermarketuri din ţară.

Material săditor de calitate pentru un start bun al plantaţiei
Înfiinţarea unei astfel de culturi necesită, totuşi, atenţie şi dăruire încă de la primii paşi. Puietul trebuie să fie robust, viguros, sănătos, de calitate superioară, materialul săditor fiind un produs important, deloc neglijabil. Iar această îndeletnicire este în deplină dezvoltare, piaţa fiind departe de saturaţie atât în ţară, cât şi în afara ei. “Deţinem şi pepiniere de drajoni de zmeur, butaşi de mur, coacăz, alun, afin Canadian, agriş şi goji, îngrijiţi cu atenţie şi responsabilitate, care aşteaptă să vină în sprijinul tuturor celor care vor să pornească la drum în această aventură frumoasă. Cunoscând posibilele obstacole şi eventualele ambiguităţi care ar putea să se manifeste în acest început de afacere, ori lipsa de experienţă sau de rutină, ne oferim să acordăm consiliere gratuită şi documentaţie. Suntem deschişi unor eventuale colaborări, considerând că o atitudine deschisă, pozitivă, poate fi de bun augur atât pentru noi şi pentru clienţii noştri, dar şi pentru această afacere, încă novice în ţară, dar cu un mare potenţial”, spune Florin Olteanu.

Sugana, un nou soi cu randament ridicat
Zmeura Sugana este un soi recunoscut petru fructele sale de dimensiuni foarte mari. De la un singur tufiş, în timpul verii, se pot recolta chiar şi 9 kg de fructe. Avantajul este acela că, nefiind un soi pretenţios, poate fi cultivat pe scară largă. De asemenea, acest tip de zmeur se pliază perfect pe condiţiile climatice din România, nu necesită tratamente speciale şi, în plus, asigură recolte bogate, de două ori în aceeaşi vară! Înainte de a fi plantat, cultivatorii de zmeură trebuie să ştie că acest soi trebuie ferit de vânt. “Soiul de zmeură Sugana provine din Austria. Am adus acest soi în urmă cu patru ani de zile, cu eforturi financiare foarte importante pentru noi: o singură bucată ne-a costat cât 20 de drajoni din alt soi. Este o plantă viguroasă, destul de rezistentă la ger, la boli şi la dăunători, fructele sunt frumoase, gustoase, mari, uniforme, iar producţia este superioară cantitativ în comparaţie cu multe alte soiuri. De asemenea, este rezistentă la transport şi se păstrează foarte bine. Principala caracteristică a soiului de zmeur Sugana este aceea că fructifică de două ori pe an, la începutul verii - în luna iunie şi vara târziu - la sfârşitul lunii august”, arată Cătin Olteanu.
Cultivarea zmeurei în ţara noastră devine o practică des întâlnită în rândul celor care vor fructe sănătoase şi profit de pe urma pasiunii lor. Pentru că este un arbust fructifer uşor adaptabil la aproape orice condiţii de mediu, zmeurul asigură recolte bogate fără investiţii costisitoare.

 Cătin Olteanu_b

Cătin Olteanu: “Tehnologia de cultură a zmeurului Sugana nu este diferită în raport cu alte soiuri, însă trebuie ţinut cont de faptul că dacă îi dai ce îi trebuie, îţi dă ce ţi-ai dorit. Nu te poţi preface că o întreţii, pentru că şi ea se va preface că îţi dă fructe”.

 

SFATURI PENTRU O PLANTARE DE NOTA ZECE
Pentru rezultate de nota zece, la plantare terenul pentru cultivarea zmeurei trebuie să fie arat în întregime sau săpat cu gropi de cel puţin 30 de cm adâncime. Înainte de plantare este important să se facă analiza conţinutului de macro şi microelemente din sol, pentru a determina starea nutritivă a patului germinativ. Zmeurul poate fi plantat pe teren plat cu o condiţie: să fie bine drenat. În ceea ce priveşte spaţiul dintre plante, se lasă o distanţă de 30 de cm între rădăcini. De asemenea, se recomandă instalarea unei plase din sârmă pentru susţinere, deoarece tulpinile de zmeur au tendinţa să se îndoaie atunci când produc fructe.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 4/209 (ediţia 1-14 martie 2018)

Vizualizat: 4703 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?