Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cronica unui an canicular

Publicat: 06 septembrie 2012 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fără doar şi poate, cuvântul de ordine în agricultura anului 2012 este SECETA

Click pe poza pentru galerie!

La finele lunii august, peste 40 la sută din suprafaţa cultivată a României era afectată de acest fenomen extrem, iar pierderile fermierilor se apropie de 3 miliarde de euro, după primele calcule ale acestora.
Şi cum un dezastru nu rămâne niciodată singur, de prin toate colţurile ţării vin semnale că preţurile cerealelor, legumelor şi fructelor vor sări bine în sus la finele sezonului.

Deja grâul se vinde cu un plus de 30 de procente peste preţul anului trecut. Ministrul Daniel Constantin spune că, deocamdată, această majorare nu se regăseşte în preţul final, de raft, decât într-o mică măsură, de 3-4 la sută.

Oricum, cifrele continuă să alarmeze, în ciuda unui calm afişat până nu demult de oficialii de la agricultură. Anul acesta la grâu s-au recoltat 4,7 milioane de tone, cu cca 600 de mii de tone mai puţin, raportat la media ultimilor ani. Totuşi, ne vom acoperi necesarul de consum intern şi vor rămâne undeva la  1,2-1,3 milioane tone de grâu şi pentru export (faţă de cele 2 milioane tone exportate în 2011).

Nici la floarea soarelui estimările nu aduc veşti bune. Producătorii spun că această cultură riscă să piardă 40-45 la sută din producţie din cauza secetei prelungite, iar din punct de vedere al conţinutului de ulei, reducerea este estimată la 3-4 procente până în prezent.

40 de procente pierderi sunt prognozate şi pentru sectorul legume-fructe, ceea ce se va reflecta, inevitabil, în creşterea preţului la consumator. Chiar dacă producătorii au avut în acest an costuri semnificativ mai mari cu înfiinţarea şi întreţinerea culturilor, anunţă că nu vor creşte preţurile pe măsura investiţiilor.

Însă pe filiera cu multe verigi lipsă a lanţului agroalimentar românesc, vom regăsi şi la finele acestui an preţuri „umflate” la raft. Cu alte cuvinte, minus la producători, minus la consumatori... pe undeva, la cineva trebuie să fie şi plusul, nu?

Revenind la pierderile producătorilor, faţă de pagubele produse de secetă, adică cel puţin 2,5 miliarde de euro, ajutorul la hectar dat de Minister reprezintă o recuperare de doar câteva sute de milioane de euro. Restul de bani înseamnă o gaură imensă în bugetul agricultorilor, pentru că foarte mulţi sunt cei care nu vor avea resurse suficiente pentru înfiinţarea culturilor din această toamnă.

Suficient ca suprafaţa arabilă nelucrată din România să crească din nou la câteva milioane de hectare. Rămâne să vedem dacă şi în ce măsură LISTA LUI CONSTANTIN, cu cele zece măsuri anti-secetă şi de sprijin pentru producătorii agricoli, se va transforma din promisiune pe hârtie în efecte vizibile pe terenul agricol...

Vizualizat: 634 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?