Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Criză de supraproducţie?!

Publicat: 03 septembrie 2013 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Daniel Constantin, în unele momente şi ministru al Agriculturii, trăieşte într-o lume a cifrelor!

Click pe poza pentru galerie!

Într-o recentă conferinţă de presă a spus, cu neţărmurită bucurie, că „avem în acest an o producţie record la cultura grâului (...) cea de-a doua ca mărime din ultimii 43 de ani. Cifrele ne arată că în acest an avem cea mai mare producţie de grâu şi de secară din ultimii opt ani, respectiv 7,296 milioane de tone pe o suprafaţă de 2,63 milioane hectare”, potrivit junelui agricultor-şef.

După situaţia prezentată de ministrul Constantin, ar reieşi că în agricultura românească este supraproducţie! Criză de supraproducţie?! Aşa să fie?

Declaraţia a iscat unele controverse. Un cunoscut producător agricol a afirmat în media că “ministrul Agriculturii minte. Nu avem excedent de grâu! De ce la APIA, pentru grâu, este declarată doar suprafaţa de un milion şi jumătate de hectare?” Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, a dat de înţeles că cifrele sunt “recoltate” din teren, de la direcţiile de agricultură. Acum, faptul că socoteala de la APIA nu se pupă cu cea de la minister nu este un… mister, deoarece producătorii agricoli cu suprafeţe mai mici, deşi nu depun cereri la APIA, se află în evidenţele direcţiilor agricole.

Referitor la situaţia dramatică de pe piaţa produselor agricole, îmi vin în minte slovele unei arhicunoscute zicale: „Decât mult şi fără rost, mai bine puţin şi prost!” În acest sezon de producţie agricolă s-a făcut mult şi prost. Cel puţin aşa a declarat titularul de la MADR. Subiectul care i-a inflamat pe toţi cultivatorii este tocmai preţul mic al cerealelor!

Persistă întrebarea: există, oare, un cartel al marilor companii transnaţionale în ceea ce priveşte stabilirea preţurilor la produsele agricole? O conspiraţie a marilor jucători din piaţă împotriva fermierilor? Se ştie, doar, că de regulă, cel care cumpără face preţul!

La presiunea fermierilor, Ministerul Agriculturii a sesizat Consiliul Concurenţei. Instituţia a promis că va verifica şi va ieşi cu un comunicat. Dacă există voinţă politică, se poate afla. Organele statului  monitorizează cam toate sectoarele de activitate, iar agricultura ţine tocmai de siguranţa naţională! Numai să primească ordin şi vor ieşi... interceptările!

La câteva zile de la sesizarea Consiliului Concurenţei, preţul de achiziţie la floarea-soarelui a scăzut la 0,8 lei/kg! Coincidenţă? Un mic producător gălăţean mi-a declarat că va fi nevoit să închidă unitatea de procesare a uleiului! Anul trecut a înregistrat o pagubă de circa 10 miliarde de lei vechi. Acum nu mai poate relua ciclul de fabricaţie. Fermierul mi-a spus că în condiţiile date, când preţul pe piaţa uleiului va fi puţin peste 3 lei litrul, deci, în pierdere pentru el, producţia va fi cumpărată de marii procesatorii pentru producerea de biocombustibil. Aceştia din urmă îşi vor dubla, astfel, profitul!

Ce-i de făcut? Câteva soluţii au fost identificate de fermieri: trebuie implementată o strategie agricolă bine gândită, coerentă, pe termen mediu şi lung. Apoi, se impune asocierea producătorilor agricoli în structuri puternice. Ar mai fi şi ieşirea cu cerealele pe Bursa Română de Mărfuri. Deocamdată nu este funcţională, iar fermierii încă sunt reticenţi şi neorganizaţi.

Aşadar, acum nici ei nu ştiu cum este mai bine: să facă producţie mare cu cheltuieli pe măsură ori să nu mai facă recoltă! Fermierul român este crucificat pe altarul intereselor europene. Îl bat musonii şi alizeele intereselor marilor corporaţii transnaţionale care impun legea şi regulile jocului. Ideal ar fi să producă mult, dar la un preţ rezonabil!

Vizualizat: 919 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?