Pe lângă activitatea de hobby, creşterea găinilor de rasă poate fi un business destul de profitabil. Denis Caba din Ineu scoate bani frumoşi din comerţul cu păsări.
În 2020 a dat lovitura, reuşind să vândă nu mai puţin de 117 pui şi 47 de găini mature din rasa Australorp (varietate Negru şi Albastru), tocmai în Pakistan. „Fusesem contactat de cineva pe Facebook şi le-am expediat prin intermediul unei companii specializate. La primul transport am câştigat în jur de 8.000 de euro şi la al doilea 10.000 de euro. De obicei, ouăle le trimit printr-o firmă de curierat locală, că e mai simplu. Avem nişte cutii special concepute care au un burete ce protejează foarte bine împotriva loviturilor. Astfel am reuşit să trimit ouă în Franţa, Cipru, Bulgaria, Algeria, Cuba, Bangladesh, Africa de Sud”, afirmă viitorul inginer zootehnist.
Cele mai scumpe ouă din ferma sa de găini provin de la Plymouth, o rasă mixtă. Un ou pe varietatea Albastru se vinde cu 15-18 lei, în timp ce unul de Columbia alb-negru ajunge şi la 25 de lei bucata. Pe de altă parte, ouăle de Wyandotte Argintiu costă între 10 şi 15 lei iar cele de Australorp Negru undeva la 7 lei bucata. Anual vinde între 500 şi 700 de ouă doar de la găini. „Există un interes destul de mare pentru păsările de rasă şi clienţii sunt dispuşi să plătească. Trebuie doar să ajungă să te cunoască. Să ai o carte de vizită cu rezultate bune. Spre exemplu, dacă la un moment dat vindeam ouăle de Wyandotte Argintiu cu 7 lei, după ce am obţinut titlurile de campion, sub 15 lei nici nu se pune problema să vând. Iar comanda minimă este de 20 de ouă”, m-a asigurat arădeanul. El are obligaţia să livreze ouă cu fertilitate de minimum 50%. În realitate, media sa este de aproximativ 85%.
Printre curiozităţile din fermă se numără şi o pereche de emu, păsări înrudite cu struţul, originare din Australia. „Am cumpărat un mascul şi o femelă de la cineva din Bistriţa, iar acum au deja opt ani. În 2020 am incubat şase ouă de la ei, din care au ieşit cinci pui. Am vândut trei imediat ce au eclozat şi ceilalţi doi i-am păstrat până la vârsta de un an şi 2 luni, după care i-am dat cu 3.000 de lei perechea. La maturitate se vând cam cu o mie de euro bucata”, susţine Denis. Speranţa de viaţă a unui emu e undeva la 35-40 de ani. Spre deosebire de struţul african, emu nu are nevoie de un spaţiu generos. În schimb sunt destul de pretenţioşi la mâncare. De obicei consumă grâu, porumb, triticale, dar sub formă măcinată, pentru că ei nu au guşă, ci direct stomac, şi nu sunt capabili să digere boabele. Iarna mai primesc şi fân de lucernă tocat.
Printre mulţimea de înaripate din curtea casei sale din Ineu am zărit şi câteva prepeliţe chinezeşti şi prepeliţe californiene cu moţ. Cele chinezeşti au o talie foarte mică, în jur de 10 cm la maturitate. Ouăle sale sunt la jumate din dimensiunea unui ou de porumbel. „Le-am adus din Ungaria. M-a costat în jur de 15 euro bucata. Aceste păsări miniaturale fac ouă doar primăvara, în jur de 25-30, odată cam la două zile”, mi-a explicat Denis. Ele sunt foarte utile pentru a creşte în voliere, împreună cu alte păsări, deoarece consumă resturile care cad. Altfel spus, fac curat pe jos.
Prepeliţele sale împart acelaşi spaţiu cu doi papagali. De asemenea, am putut vedea aici şi câteva exemplare de gâşte de Toulouse, din care francezii obţin celebrul foie-gras, însă varianta de expoziţie, mai multe varietăţi de păuni, raţe mute coţofane, raţe mandarin, pitice olandeze, chiar şi iepuri din rasele Rex Dalmaţian şi Uriaş Pestriţ German.
OUL DE 700 DE GRAME
Ouăle de emu pot fi ţinute şi până la trei luni înainte de a fi puse la eclozat în incubator, spre deosebire de ouăle de găină, care după 14 zile nu mai pot fi incubate, iar cele de păun maximum şapte zile pot fi ţinute înainte de a fi puse la clocit, pentru că în cazul păunilor e nevoie de incubare naturală. Emu face câte un ou la patru-cinci zile, în perioada decembrie - martie. Ouăle au o culoare verde intens şi cântăresc în jur de 700 de grame. Un ou se vinde cu 150 de lei, iar spre finalul ciclului de ouat coboară până la 100 de lei. Incubaţia durează însă două luni. Denis a şi consumat ou de emu. Ca gust, spune el, nu diferă foarte mult de cel al oului de găină, însă e mai gelatinos. Ca volum, este echivalentul a 15-20 de ouă de găină!