Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cosmin Micu - INVESTIŢII pe timp de CRIZĂ

Publicat: 19 martie 2020 - 18:34
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ambiţios şi serios, aşa cum îl ştim, Cosmin Micu, un târnăr fermier din judeţul Arad, nu se lasă intimidat de criza în care cu toţii am plonjat de ceva timp şi speră ca anul agricol 2019-2020 să fie unul pe măsura aşteptărilor.

"Deşi am văzut că au scăzut preţurile la cereale, cred totuşi că bursele îşi vor reveni în cele din urmă. Nu putem supravieţui cu aceste preţuri care sunt acum. Închidem porţile că altă soluţie nu mai avem. Noi trebuie să ne achităm ratele, avem şi alte cheltuieli, nici nu vreau să mă gândesc ce ar însemna asta. Rapiţa în urmă cu o lună era 400 de euro pe bursă şi acum e cotată la 320, parcă aşa ceva. Cu stocurile pe care le am, eu pot duce activitatea până la recoltă. Mai departe nu ştiu ce va fi", ne-a declarat administratorul societăţii Procereal Agrosan din Mănăştur.

Cosmin Micu_bVizavi de isteria cumpărăturilor din supermarket, acesta ne-a transmis că nu e cazul să ne reacţionăm instinctiv şi să fim raţionali. "România poate asigura hrană pentru 40 de milioane de oameni. Nu cred că se pune problema lipsei de hrană. Nu trebuie să consumăm lapte sau brânză din Ungaria, cum se întâmplă. Spre exemplu, se ştie că la Orţişoara (în judeţul Timiş) se distribuie laptele prin programul şcolar, lapte importat din Ungaria care este reambalat pe plan local. E normal asta? Desigur, suntem în Uniunea Europeană, dar totuşi vorbim despre un proiect finanţat de statul român. Dezvoltăm fermele din Ungaria şi producătorii noştri îşi aruncă laptele pentru că nu au piaţă de desfacere", se plângea el.

Investiţii de 800.000 de euro!

Până una-alta, tânărul arădean şi-a făcut conştiincios temele pentru acest sezon şi aşteaptă acum rodul muncii sale. A investit o grămadă de bani, mai precis 800.000 de euro, în achiziţia de echipamente agricole - o staţie de selectat seminţe, un utilaj de prelucrat solul - Rexius Twin de la Väderstad, un disc pentru mărunţit şi o combină Claas Lexion 840 nou-nouţă! "Trebuie să mă dezvolt, să fiu cât mai productiv. De pildă, cu această combină pe care am cumpărat-o pot recolta 40 de hectare pe zi de cereale, capacitatea buncărului fiind de 13.500 litri", se justifică inginerul agronom.

În ceea ce priveşte pandemia de coronavirus, mesajul său este cât se poate de clar: "Dacă pandemia asta continuă şi se va extinde într-un ritm alarmant, aşa cum am văzut că se întâmplă în Italia, avem toate motivele să ne îngrijorăm. Se va ajunge poate într-o situaţie în care nu mai e nimic de făcut. Din păcate, nu toată lumea e conştientă de pericolul pe care îl reprezintă acest coronavirus. Sper ca oamenii să realizeze că dacă un angajat al fermei se îmbolnăveşte, toată ferma intră în carantină şi asta ar fi un dezastru. Nu poţi să faci lucrările, e perioada semănatului, iar două săptămâni înseamnă enorm pentru agricultură".

Un an care promite!

Partea bună este că în momentul de faţă culturile arată foarte bine. Indiferent că vorbim de grâu (370 de hectare), rapiţă (360 hectare) sau orz (143 hectare). "Condiţiile din acest sezon sunt incomparabil mai bune decât cele de acum un an. Toată rapiţa însămânţată în toamnă a răsărit în condiţii normale, după ce iarna trecută am întors-o toată. Nu vreau să fac vreo estimare, dar sper să obţin cel puţin 3,5 tone la hectar", ne-a mărturisit arădeanul.

În ceea ce priveşte însămânţările de primăvară, acesta a alocat 230 de hectare pentru cultura porumbului şi cam tot atâtea pentru floarea-soarelui.

----------
Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo şi prin WhatsApp la telefon 0722814021.

Vizualizat: 9293 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?