Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cosmin Micu: 540 ha fertilizate într-o singură noapte cu ZA-TS de la AMAZONE

Publicat: 02 octombrie 2021 - 15:55
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

E tânăr, ambiţios şi mai presus de orice, este la curent cu tot ce apare nou în agricultură. De altfel, întreaga sa ascensiune se datorează strategiei câştigului reinvestit. Astăzi este considerat a fi unul dintre liderii incontestabili ai noii generaţii de fermieri.

Cosmin Micu ZA-TS Amazone_b

În 2013, atunci când l-am întâlnit pentru prima oară, Cosmin Micu lucra deja 900 de hectare de teren în proximitatea localităţii Mănăştur din judeţul Arad şi toate resursele erau angajate în sprijinul dezvoltării afacerii pe care o gestiona împreună cu tatăl său. Astăzi, opt ani mai târziu, se poate spune că acesta a atins maturitatea profesională iar experienţa acumulată în timp l-a ajutat să performeze la un nivel foarte ridicat. Şi pentru că tot ce a câştigat până acum a reinvestit, fie în achiziţia de terenuri, fie în maşini şi echipamente agricole ultra-performante, roadele muncii sale sunt uşor de identificat. Astăzi exploatează o suprafaţă de 1.350 de hectare.

ferma Procereal Agrosan din drona 2021, Cosmin Micu_b

 

Investiţiile în digitalizare au venit ca o necesitate


Adoptarea tehnologiilor digitale şi tranziţia către agricultura de precizie au constituit un real suport pentru tânărul inginer agronom, în vederea optimizării costurilor de producţie şi eficientizării activităţii din câmp, ceea ce a condus automat la o creştere a profitabilităţii. Toate utilajele sale sunt dotate acum cu sisteme de ghidare prin satelit şi vin conectate la propria staţie RTK. „A fost o investiţie necesară pentru a evita pierderile de semnal care puteau apărea. Nu consider că este un lux, ci mai degrabă o necesitate pentru cei care lucrează suprafeţe mari”, îmi spunea acesta.

display AMAZONE fertilizare ZA-TS_b

 

ZA-TS 4200 de la Amazone


Fertilizarea cu rată variabilă nu reprezintă deocamdată o prioritate pentru el, pentru că oricum structura solului este destul de uniformă pe terenurile pe care le lucrează. În schimb, din 2014 şi până în prezent aplică îngrăşămintele într-o manieră mult mai precisă, cu ajutorul distribuitorului ZA-TS 4200 de la Amazone. O soluţie pentru care a optat fără să stea prea mult pe gânduri şi care i-a adus numai beneficii.

tractor Fendt si Amazone ZA-TS la fertilizat in ferma Procereal Agrosan_b


Uniformitatea şi precizia aduc economii importante


De fapt, alegerea a venit cumva de la sine, influenţată şi de experienţa pozitivă avută anterior cu un alt echipament consacrat al producătorului german, ZA-M, cumpărat tocmai în 2009, când a ales să renunţe la utilajele româneşti, destul de rudimentare la vremea respectivă, în favoarea celor străine, mult mai performante. „Din 2014, de când am achiziţionat modelul ZA-TS, am aplicat îngrăşăminte pe 19.500 de hectare şi o cantitate totală de aproximativ 5.000 de tone. Dacă nu aş fi avut acest utilaj performant, pierderile ar fi fost considerabile. Pentru că în cazul în care aplicarea nu este precisă, apar probleme de uniformitate sau de cădere. Echipamentul acesta cu care lucrez eu este dotat şi cu sistemul Argus, care citeşte automat uniformitatea îngrăşământului”, mi-a explicat fermierul arădean. Distribuitorul montat ZA-TS de la Amazone are, aşadar, avantajul de a putea împrăştia două tipuri diferite de îngrăşăminte într-o singură trecere.

 Cosmin Micu, display AMAZONE_b

Pentru că astăzi aproape totul se face mecanizat, cu cât eşti mai performant, cu atât vei deveni mai precis, vei putea reduce costurile şi îţi vei creşte gradul de profitabilitate! COSMIN MICU, tânăr fermier din jud. Arad

 

540 de hectare fertilizate într-o singură noapte


Un alt beneficiu pe care Cosmin Micu l-a identificat în urma utilizării acestei maşini de împrăştiat îngrăşăminte cu randament ridicat se referă la îmbunătăţirea managementului operaţional şi reducerea timpilor de lucru. „Iarna trecută am reuşit să acopăr într-o singură noapte, de la ora 21 până dimineaţa la 10, nu mai puţin de 540 de hectare, aplicând o cantitate de 280 kg de uree pe hectar!”, îşi aminteşte administratorul societăţii Procereal Agrosan.

AMAZONE ZA-TS in ferma Procereal Agrosan_b


Avantajele Wind Control


Între timp, acesta se gândeşte la modul cel mai serios să cumpere şi varianta cu Wind Control, pentru compensarea curenţilor de aer care pot influenţa distribuţia materialului. Tehnologia se bazează pe un senzor de vânt de înaltă frecvenţă montat pe maşină, care măsoară atât viteza vântului, cât şi direcţia sa.

Amazone ZA-TS Wind Control_b

Datele colectate sunt procesate apoi de calculator, împreună cu informaţiile de la ArgusTwin, după care are loc o ajustare automată a setărilor pentru stabilirea modului de livrare a îngrăşămintelor şi viteza discului de împrăştiere. „Eu încerc mereu să evit aplicarea de îngrăşăminte când bate vântul. Dar sunt situaţii când apar din senin curenţi de aer şi asta poate afecta uniformitatea distribuţiei. Iar cu Wind Control această problemă este practic rezolvată”, susţine tânărul în vârstă de 33 de ani.

 

un reportaj de

LIVIU GORDEA

Vizualizat: 2556 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?