Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

"Civilizaţia face diferenţa dintre ogor şi maidan"

Publicat: 15 octombrie 2009 - 00:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Nu îmi aparţin vorbele din titlu, dar mi le-am asumat pentru a descrie starea actuală în care se află conducerea agriculturii. Nimic mai adevărat! Nu putem să vorbim despre un viitor al nostru, ca popor şi al agriculturii, ca ocupaţie de bază a românilor, atâta vreme cât cei care hotărăsc soarta agriculturii au câteva "lipsuri" mari, care nu mai ţin de profesie şi specializare, ci de răspundere, bun simţ şi respect. Asta înseamnă să fii civilizat. Cu tine şi cu cei faţă de care ţi-ai asumat o responsabilitate...

Click pe poza pentru galerie!

Deja nu mai este o noutate pentru nimeni. Ilie Sârbu a demisionat, în data de 1 octombrie a.c., din funcţia de ministru al Agriculturii, ca urmare a disputelor politice dintre cele două partide din coaliţia de guvernare - PSD şi PDL, dispute ce au dus la demisia tuturor miniştrilor PSD din funcţii. L-au urmat îndeaproape cei doi secretari de stat din Ministerul Agriculturii care au fost numiţi de PSD, Liviu Harbuz şi Cătălin Aurelian Roşculete.

Interimarul de la agricultură este Radu Berceanu, care mai are o normă ministerială, la transporturi. Ca să se ştie clar şi de la bun început că n-are omul de gând să devină expert într-ale agriculturii, Berceanu a explicat că "totul este complicat" în acest domeniu şi că oricum problemele tehnice le va discuta cu specialiştii. Oare cine-s specialiştii? Cei demisionari sau cei ce vor veni la minister nu se ştie când?

Dar să lăsăm Ministerul să se organizeze şi să trecem la preşedinţie. Nu, nu pe la palat, ci pe teren, în turneul de "recuperare şi promovare imagine". Şi îl găsim pe preşedintele Băsescu la Timişoara, în plină campanie agro-electorală, mărturisind cu mâhnire că am ajuns să importăm 70 la sută din ceea ce consumăm, după care vine şi explicaţia mult aşteptată: "ceva este greşit în politicile noastre".

Să nu fim modeşti... aproape totul e greşit în politicile actuale! Dar până la urmă, spune o vorbă din popor, chiar şi pe tronul cel mai înalt, tot cu fundul se şade. Şi nu ştiu cum se vede lumea de-acolo, de "sus", dar aici, la nivelul solului, problemele au cam rămas aceleaşi: e campanie, deci nu sunt bani, există promisiuni dar bani tot nu se dau, agricultura suferă dar n-are cine să o bage în seamă şi, uite-aşa, mai trece un an agricol.

A mai plecat un ministru? Deja nu le mai ţine nimeni socoteala. Au plecat şi secretarii? Păcat, abia se obişnuiseră şi ei cu greul agriculturii. A plecat şi Daniel Constantin de la conducerea APIA? Asta va însemna că se vor da subvenţiile sau că vor întârzia şi mai mult?

Probabil că nici de data aceasta, supărările politice ale unuia sau altuia nu vor schimba nimic în mai bine. Poate că nici nu vor face mai rău. Cândva însă, în viitorul apropiat, mai jos de-atât nici nu se va mai putea merge... Una peste alta, ce-am avut şi ce-am pierdut?
Vizualizat: 597 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!