Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cine revendică viitorul agriculturii?

Publicat: 18 iunie 2012 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Modernizarea agriculturii româneşti este pe mâini bune şi nu există nici un semn că situaţia actuală se va schimba în viitorul apropiat...

Click pe poza pentru galerie!

“Ce-am făcut până acum?”, întreba retoric ministrul Valeriu Tabără în ziua de 9 noiembrie, la un eveniment găzduit de Aula ASAS (Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice), plină cu aproape toţi politicienii care conduc destinele agriculturii de 22 de ani, alături de academicieni, cadre didactice şi ziarişti. Tema simpozionului: “Modernizarea agriculturii - restructurare şi peformanţă”.

La un moment dat, am avut sincer pornirea de a mă ridica şi de a le explica politicienilor că în 22 de ani au reuşit performanţa de a da bugetului ţării o gaură de miliarde de euro, la fel de mare pe cât e datoria actuală a ţării, transformând România, dintr-o ţară care nu demult era grânarul Europei, într-o ţară net importatoare de produse agricole, în care siguranţa alimentară să poată fi asigurată prin importuri de milioane de euro pe an...

Dar m-am abţinut. Oricum, intervenţia mea ar fi putut fi interpretată, de către unii a căror treabă e să... se afle-n treabă, drept un nou episod din serialul “iar te iei de Tabără?!”.

Simpozionul a început cu laude la adresa lor, a politicienilor, explicându-ni-se cât de frumoşi şi de deştepţi sunt ei, politicienii. S-au enumerat toate lucrurile pe care ei, politicienii, ar fi trebuit să le facă pentru modernizarea agriculturii dar pe care, evident, nu au reuşit să le facă, pentru că nu s-au prea înţeles între ei. Concluzia? Trebuie lăsaţi să muncească în continuare, spre binele lor, al familiilor şi al apropiaţilor lor...

Că pentru noi, ceilalţi, nu se prea se dau în vânt cu munca... De data asta, pentru că în sală erau politicieni de toate culorile, nu au mai putut să dea vina pe greaua moştenire, aşa că au scos ţap ispăşitor poporul, prin sintagma “valul demolator”. Adică, pe înţelesul tuturor, desfiinţarea CAP-urilor. Fostul preşedinte Iliescu a deplâns în discursul său desfiinţarea CAP-urilor, care sunt forme “moderne de organizare a agriculturii” şi a dat ca exemplu CAP-urile din fosta RDG, care sunt, chipurile, net superioare fermelor familiale din Germania capitalistă.

Consilierii săi au omis, probabil intenţionat, să spună că CAP-urile din fosta RDG nu mai există de vreo 20 de ani. Singurul lucru pe care fostul preşedinte l-a omis în discursul său - aproape acelaşi de când avem agricultura postdecembristă - a fost să facă apologia CAP-ului condus de celebrul domn Muscă de la Curtici. CAP pe care, între timp, stimatul domn l-a trecut pe persoană fizică, adică pe propria persoană.

Părerea mea este că nu din cauza desfiinţării CAP-urilor importăm acum produse agricole. Ţăranii au lucrat în continuare pământurile luate din CAP-uri, iar vacile care “performau” la un 1 de lapte pe zi, în grajdurile ţăranilor au început să producă 10 litri.

Cauza dezastrului din agricultura zilelor noastre, pe care mulţi se fac că nu-l văd şi îl ascund cu vârful pantofului sub preş, a fost extincţia în masă, în perioada 1996-1998, a complexelor zootehnice, a IAS-urilor, a societăţilor de tip gostat şi a fermelor familiale nou înfiinţate, din cauza unui fenomen unic pe atunci: “foarfeca preţurilor”.

Acest cataclism s-a produs în urma unui simplu act normativ - HG nr. 293 din 29 aprilie 1996, care a distrus, în prima fază, complexele zootehnice.

Aşadar, înainte de a-şi face iluştrii politicieni planuri pentru modernizarea agriculturii, ar trebui să-şi revizuiască “apăsările” trecutului.
 
Nu am mai rezistat să ascult discursurile lipsite de substanţă şi de vreo legătura cu concretul, aşa că am plecat la o lansare de produse. Când am ajuns pe holul hotelului unde se desfăşura evenimentul, surpriză! Dau nas în nas cu celebrul domn Muscă, cel cu CAP-ul trecut pe persoană fizică. Stând la aceeaşi masă cu domnia sa şi cu alte persoane, fără a prevesti ce va urma, la un moment dat mi-a spus: “dacă revista se mai leagă de Tabără, mă ocup personal de tine!”.

Deşi nimic nu le justifică reacţiile dure, de mulţi ani sunt obişnuit să se ocupe unul şi altul, intens, de persoana mea şi de publicaţiile pe care le conduc. Probabil pentru că atât eu, cât şi redactorii, suntem persoane libere, care îşi ştiu meseria şi nu există cenzură asupra a ceea ce scriu. Indiferent de partidul şi ministrul care a condus agricultura. Doar că, pesemne, le-am încălcat lozinca: “Cine nu ne laudă, e cu siguranţă împotriva noastră”.

Acum vreo 12 ani, prima persoană care s-a “ocupat” de revista Ferma a fost dnul Gheorghe Vaida, care a sabotat revista ori de câte ori a avut ocazia. A aruncat revistele din maşină, a creat o atmosferă ostilă la anumite evenimente, ajungându-se până la a nu mai putea vinde cărţi într-un anumit târg. Dar acestea sunt lucruri minore... Acum patru ani, văzând că acţiunile lui Vaida nu au nici un efect, am fost “predat” dlui Valeriu Tabără. Iar Tabără a început în forţă.../

Culmea coincidenţei, în foarte scurt timp, instituţiile statului - APIA, MADR şi ANCA - nu şi-au mai făcut abonamente la publicaţiile Ferma Media Grup. Le-am trimis noi gratuit revistele. Nu asta a fost problema.

Au urmat însă presiuni directe şi indirecte asupra redactorilor şi colaboratorilor, ba chiar şi un telefon dat de Valeriu Tabără redactorului şef, pentru a-şi exprima nemulţumirea în legătură cu un articol. Aşa răi cu suntem, ne-am văzut şi ne vedem de treabă, informându-vă corect şi obiectiv, fără a vă priva de acţiunile ministrului.

Iar acum, după ameninţarea lui D. Muscă, am aflat că “problema” mea i-a fost “predată” acestuia. Un tip dintr-o bucată, cu care spune lumea că nu este bine să te pui, că nu se lasă până ce nu rezolvă problema... Situaţia s-a agravat în aceste momente, cu atacuri dure şi directe.

Însă noi vom continua pe aceeaşi linie. Adică, să informăm corect agricultura! Ca o precizare, de-a lungul timpului toţi aceşti domni certaţi cu “dreptul la liberă exprimare”, au acceptat tacit cele scrise în paginile revistelor noastre, fără să trimită nici măcar un drept la replică.

 

ACCESAŢI WWW.AGROINFO.RO

Răspundeţi corect la toate cele trei întrebări de pe www.agroinfo.ro, la secţiunea “Subiecte la zi” şi câştigaţi un abonament pentru un an de zile la toate cele trei publicaţii ale Ferma Media Grup: revista Ferma, revista Recolte bogate şi revista Utilaje agricole. Câte răspunsuri corecte, tot atâtea abonamente!

Întrebările sunt:

1.    În mandatul cărui ministru al agriculturii a fost dată Hotărârea de Guvern nr. 293 din 29 aprilie 1996?

2.    Care sunt articolele din HG 293 care au dus la dispariţia complexelor zootehnice?

3.    Ce fenomen a cauzat “foarfeca preţurilor” (stabilirea de către stat a unui preţ minim garantat la care trebuiau să-şi vândă fermierii produsele, în timp ce dolarul creştea exponenţial)?

Pe agroinfo.ro veţi găsi mai multe detalii cu privire la acest chestionar, precum şi textul integral al Hotărârii.

Vizualizat: 645 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?