Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cel mai mare rezervor de carbon al Europei

Publicat: 16 decembrie 2021 - 11:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În sens larg, pajiştea este sursă de viaţă pentru animale, insecte, vietăţi care se hrănesc din fitomasa produsă şi, indirect, pentru oamenii care exploatează acest ecosistem.

Sistemul multifuncţional al fiecărui agroecosistem cuprinde numeroase servicii cu o mare valoare economică, ecologică, energetică, patrimonială, culturală, socială şi turistică. Dintre acestea, de mare actualitate este rolul pajiştilor în stocarea Carbonului (C) şi reducerea emisiilor cu efect de seră.
Conferinţa de la Paris (COP-21) asupra schimbărilor climatice a lansat paradigma "4 ‰ în soluri pentru securitatea alimentară şi a climatului, având ca orientare creşterea anuală cu 4 ‰ a stocului de carbon la nivel mondial, în toate tipurile de sol. Aceste stocuri de carbon trebuie să compenseze emisiile de CO2 în atmosferă.

 

Potenţial de stocare ridicat


Potenţialul pajiştilor ca rezervor de carbon este enorm în Europa. Statele UE însumează o suprafaţă de pajişti permanente de aproximativ 57 milioane ha (Eurostat, 2017) şi 10 milioane ha pajişti temporare. Împreună, aceste pajişti reprezintă 15% din suprafaţa totală teritorială şi 39% din suprafaţa agricolă.
La nivel mondial, suprafaţa totală de pajişti este de 3,44 miliarde hectare, reprezentând 26% din suprafaţa totală a Terrei şi 69% din suprafaţa agricolă mondială. Producţia totală de fitomasă a pajiştilor de pe Terra, în anul 2000, a fost estimată la cca 1000 milioane tone care asigură, direct şi indirect, o mare parte din resursele necesare vieţii pentru un miliard de locuitori.

 pajiste carbon_b

sursa foto: aces.edu

Cât carbon "reţine" pajiştea?

 

La nivel de Terra, cantitatea totală estimată de carbon stocat este între 172 şi 2385 Gt C, diferenţiată la nivelul fiecărui ecosistem. Astfel, proporţia cea mai mare de C stocat se găseşte în cele două mari ecosisteme naturale, pădurile cu 37% şi, aproape la egalitate, pajiştile permanente cu 35%, urmate de agroecosistemele cultivate cu 18% şi alte ecosisteme cu 10%. Şi alţi autori estimează că ecosistemele de pajişti naturale stochează cca 30% din cantitatea globală de carbon!
Pajiştile permanente sunt recunoscute ca mari rezervoare de sechestrare a C, fiind incluse în art. 3.4 al Protocolului de la Kyoto, ca şi pădurile.

Care este ţara în care pajtea întrece işpădurea la carbonul stocat?

un articol de
NICOLETA DRAGOMIR

Vizualizat: 871 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?