Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Care sunt campioanele UE la agricultura ecologică?

Publicat: 30 martie 2022 - 11:38
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Suprafaţa utilizată pentru producţia agricolă ecologică în UE continuă să se extindă. În 2020 a ajuns să acopere 14,7 milioane hectare, faţă de 9,5 milioane hectare în 2012, adică o creştere cu 56%!

Unul dintre obiectivele strategiei 'De la fermă la consumator' îşi propune extinderea suprafeţelor dedicate agriculturii ecologice la 25% din totalul terenurilor cultivate în Uniunea Europeană, până în 2030. Deşi ne aflăm încă destul de departe de această ţintă ambiţioasă şi nici măcar nu ştim care ar putea fi implicaţiile reale asupra sectorului agro-alimentar, pare să existe un front comun în această direcţie.

 

FRUNTAŞI LA ECOLOGIZARE


Austria (cu 25% din suprafaţa agricolă cultivată în sistem ecologic), urmată de Estonia (22%) şi Suedia (20%) sunt ţările care au investit cel mai mult în agricultura ecologică, în timp ce la polul opus se află Irlanda şi Malta, cu mai puţin de 5% din suprafaţa agricolă certificată ecologic.

Potrivit celui mai recent raport al Biroului European de Statistică (Eurostat), agricultura ecologică în Uniunea Europeană se întindea pe aproximativ 14,7 milioane ha la sfârşitul anului 2020 (echivalentul a 9,1% din totalul suprafeţei agricolei utilizate a UE), faţă de 13,8 milioane ha în 2019, o creştere de numai 0,6% de la un an la altul. În schimb, comparativ cu anul 2012, creşterea a fost de 56%.

productie ecologica ue_b 

4 ŢĂRI AU 50% DIN TERENUL ECO


Mărimea suprafeţei ecologice diferă considerabil de la un stat membru la altul. Patru ţări însumau în 2020 mai mult de jumătate din toate terenurile cultivate în sistem ecologic în Uniunea Europeană: Franţa (17,1%), Spania (16,6%), Italia (14,2%) şi Germania (10,8%). Împreună, acestea deţineau 58,7% din suprafaţa ecologică totală a UE, în uşoară creştere faţă de 2019.

Franţa a ajuns să cultive nu mai puţin de 2,5 milioane hectare în sistem ecologic (suprafeţe deja certificate sau aflate în curs de conversie), în timp ce Spania „îi suflă în ceafă”, cu 2,4 milioane hectare.

 

CEI MAI MULŢI PRODUCĂTORI BIO


Raportat la numărul total de producători, Italia este campioana absolută, cu 71.590 de entităţi certificate ecologic, urmată de Franţa cu 53.255 şi Spania, cu 44.493.

O particularitate aparte ar fi faptul că managerii fermelor ecologice tind să fie mai tineri. Astfel, ponderea managerilor de ferme sub 40 de ani era acum doi ani de două ori mai mare pentru fermele ecologice (21%) decât pentru fermele neecologice (10,5%). În 2020, în Uniunea Europeană erau înregistraţi 350.000 de producători ecologici.

 

CINE E ÎN TOP LA BOVINE ECO?


În ceea ce priveşte sectorul zootehnic, statisticile spun că specia bovine este cea mai populară printre crescătorii de animale certificate ecologic. Astfel, dintr-un total de 76,6 milioane de capete înregistrate pe întreg teritoriul UE în 2020, au existat 4,5 milioane de bovine ecologice. Grecia deţinea cel mai mare efectiv de bovine de carne (30,3%), respectiv al doilea efectiv de vaci pentru lapte ecologice (21,8%).

Pe de altă parte, Austria şi Letonia raportau în acelaşi an cele mai mari populaţii de ovine şi caprine crescute în sistem ecologic (fiecare cu câte 36%) raportat la numărul total de animale din aceste specii la nivel naţional. Cum era de aşteptat, Austria şi-a păstrat poziţia de lider la capitolul vaci de lapte certificate ecologic (22%). În schimb, pentru majoritatea statelor membre ale UE, porcii crescuţi ecologic au reprezentat doar o mică parte din populaţia totală de suine, cea mai mare pondere fiind consemnată în Danemarca (3,4%).

productie ecologica ue 2_b

 

SUEDIA, PRIMA LA VEGETAL


Dacă luăm în calcul doar producţia vegetală, Suedia a avut în 2020 cea mai mare pondere a producţiei ecologice de cereale şi legume proaspete dintre toate statele membre UE. Astfel, 7% din totalul producţiei de cereale a Suediei şi 17,8% din cea de legume proaspete erau de origine ecologică.

 

STRUCTURA SUPRAFEŢELOR ECO


Suprafaţa de producţie agricolă este împărţită în trei tipuri principale de utilizare:

1. culturi de teren arabil (în principal cereale, rădăcinoase, legume proaspete, furaje verzi şi culturi industriale);

2. pajişti permanente;

3. culturi permanente (pomi fructiferi şi fructe de pădure, măslini, plantaţii viticole).

Terenul arabil ecologic a fost de aproape 6,8 milioane ha în 2020, adică 46,2% din suprafaţa totală agricolă ecologică a UE. Păşunile şi pajiştile ecologice ocupau 42,4%, în timp ce culturile organice permanente au reprezentat cea mai mică pondere: 11,4%.

 

BILANŢ ECONOMIC AL ECOLOGIZĂRII


Vânzările de produse ecologice în UE-27 au crescut cu 15% în 2020, la aproape 45 miliarde euro. După SUA, UE este cea mai mare piaţă eco din lume. Germania este lider, cu o valoarea de piaţă de 15 miliarde euro. Această ţară are şi cei mai mulţi importatori de produse ecologice din UE, peste 1.900. În 2020, consumatorii europeni au cumpărat, în medie, alimente ecologice în valoare de 102 euro, dublu faţă de acum 10 ani. Elveţia, care nu este membră UE, are cel mai mare consum de produse ecologice din lume.

Între 2012 şi 2020, Croaţia, Bulgaria, Franţa şi Ungaria au înregistrat fiecare o creştere a suprafeţei ecologice de peste 100%. Doar Polonia a raportat o scădere, de 22,3%.

 diagrama 1 ok_b

Suprafaţa ecologică (% din totalul suprafeţei agricole utilizate)

 diagrama 2 ok_b

Cota din suprafaţa ecologică totală (certificată şi în curs de conversie)

UE-27, anul 2020 (% din totalul UE-27)

 

un articol de

LIVIU GORDEA

Vizualizat: 963 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Astăzi, grupul de firme Olt Piess deţine nu mai puţin de 13 tractoare, 9 combine şi două sprayere autopropulsate pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, toate marca John Deere. „Avem trei tractoare mari, de aproape 600 CP, două pe şenile şi altul pe roţi, dar articulat. Ele sunt folosite evident la lucrările grele. Spre exemplu, anul acesta, pentru că ne-au permis condiţiile din câmp, am arat în jur de 70% din suprafaţă. O dată la trei ani am observat că trebuie să întoarcem brazda”

„John Deere m-a convins prin fiabilitatea echipamentelor. Dar la fel de importantă a fost şi relaţia cu IPSO Agricultură. Ne respectăm reciproc şi atunci e normal să fim mulţumiţi de acest parteneriat. În zona noastră există şi o echipă de service foarte bună” - ILIE POPESCU, administrator Olt Piess SRL

Hectarul.ro - Un hectar de soluții pentru casa, grădina și ferma ta! Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?