Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

"Camerele agricole: putere de decizie pentru fermieri!"

Publicat: 06 mai 2015 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

"Camerele agricole de stat sunt una" (n.r. - născute din fostele agenții de consultanță agricolă), "camerele private, ale fermierilor, sunt altceva" (n.r. - cu referire la cele înființate după OUG 58/2013), "bine că face cineva ceva și pentru noi, fermierii" (n.r. - cu referire la inițiativa Fundației Revistei Ferma), "fermierii să-și facă propriile camere, cu banii lor", "s-a făcut un adevărat haos din camerele agricole" - sunt doar câteva dintre mesajele primite de la cei care au vizitat standurile revistei Ferma de la expoziția Agraria din Cluj, locul unde Fundația Revistei Ferma a lansat campania de strângere de semnături pentru susținerea petiției care prevede revenirea la forma inițială a Legii Camerelor Agricole (prevederile Legii nr. 122/2012, cu amendamente) și abrogarea OUG nr. 58/2013.

Click pe poza pentru galerie!

Au fost și persoane, două-trei, care ne-au acuzat că vrem distrugerea camerelor agricole, pentru că Ministerul Agriculturii le dă lor bani și ar trebui să fim recunoscători... E drept, MADR-ul, în mărinimia sa, a anunțat că va aloca bani de la buget pentru camerele agricole... Dar acesta nu e deloc un mare favor, ci o contribuție legiferată, firească, așa cum, de altfel, se întâmplă în mai toate statele vest-europene. Nu înseamnă că Ministerul Agriculturii devine cotizantul cu drepturi depline asupra rolului și activității camerelor agricole. Tocmai de aceea precizăm că Fundația Revistei Ferma nu se implică sub nici o formă în demersurile privind organizarea și funcționarea Camerelor Agricole, a celor deja existente și a celor ce vor fi formate în viitor, dar își asumă informarea fermierilor cu privire la oportunitățile pe care aceștia le pot avea prin legiferarea unor drepturi și atribuții cu putere de decizie și reprezentare la nivel local, regional, național, din punct de vedere juridic, administrativ, al organizării teritoriului și al intereselor comune raportate la activitățile agricole pe care le desfășoară. Toate acestea erau parte integrantă a Legii nr. 122/2012 care modifica și completa Legea nr. 283/2010, dar au fost complet eliminate prin OUG 58/2013.

Fundația Revistei Ferma își propune prin această inițiativă să demareze acțiuni de lobby la nivelul autorităților legislative și guvernamentale, pentru revenirea la ultima formă a Legii Camerelor Agricole care prevedea atribuții cu putere decizională pentru fermieri (Legea nr. 122/2012, cu amendamente) și pentru abrogarea Ordonanței de Urgență a Guvernului 58/2013. 

În 12 iunie 2013, când Guvernul a aprobat, prin Ordonanță de Urgență, modificarea Legii nr. 283/2010 privind camerele agricole și a Legii 122/2012 pentru modificarea și completarea Legii 283/2010, reprezentanții fermierilor spuneau că înființarea și modul de organizare a camerelor agricole se schimbă radical și asta îi nemulțumește, acuzând politizarea camerelor agricole, precum și faptul că nu au fost consultați de minister la elaborarea proiectului, deși au cerut acest lucru.

Amendamentele la Legea nr. 122/2012, aspect menționat anterior, vizează în primul rând revenirea la încadrarea camerelor agricole ca fiind de utilitate publică (așa cum prevedea prima formă a Legii Camerelor Agricole). În Legea 122, încadrarea camerelor agricole este de interes public, ceea ce modifică radical și modalitatea de finanțare, excluzând practic subvenționarea din bugetul de stat a cheltuielilor privind organizarea și funcționarea Camerelor Agricole.

 

Fundația Revistei Ferma a demarat campania de strângere de semnături pentru susținerea prezentei petiții, care se desfășoară în cadrul principalelor evenimente cu profil agricol (târguri, expoziții, întruniri ale fermierilor), prin intermediul voluntarilor și online, pe www.fundatiaferma.ro. 

Informații detaliate cu privire la evoluția demersului nostru și articole cu referire la acest subiect aflați din revista FERMA, de pe site-urile www.agroinfo.ro/camere-agricole, www.fundatiaferma.ro, www.camerele-agricole.ro și din paginile noastre de facebook. 

Faceți cunoscută opinia dvs. și dezbateți subiectul pe forum.agroinfo.ro, la secțiunea Camerele Agricole.

Ne găsiți și prin email, la fundatia.ferma@gmail.com și telefonic, la 0256.213328.

 

Fundația Revistei FERMA este o organizație non-guvernamentală și a fost înființată în anul 2008, având ca principal scop sprijinirea fermierilor români pentru dezvoltarea unor ferme moderne, competitive pe piața agricolă europeană și mondială. 

 

Vizualizat: 811 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

V-ați asigurat culturile? Daunele au fost nelipsite pe plantațiile de viță de vie portaltoi în județul Timiș! 
Branislav Giurici ne recomandă Agra Asigurări! Contactează-i! https://www.agraasigurari.ro/

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Zsolt Tamássy

Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6 Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?