Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Avem resurse energetice!

Publicat: 16 noiembrie 2016 - 20:22
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

• companiile străine mizează pe acest potențial

Folosirea energiilor alternative ca mijloc inovativ de dezvoltare sustenabilă reprezintă un scop asumat pentru multe state din vestul Europei, unde sunt alocate sume importante pentru susținerea și dezvoltarea acestui sector.

Eveniment RoEnergyClick pe poza pentru galerie!

De exemplu, în Ungaria, Slovenia și Slovacia, încă de acum patru ani există astfel de subvenții, pentru stimularea producției de biomasă, ne asigură Cosmin Trif.
Pentru fermieri, miza o reprezintă transformarea materiilor prime inutilizabile (resturile vegetale sau dejecțiile animaliere) în bioenergie. Din fericire, tehnologiile actuale sunt în măsură să ofere destule soluții. De pildă, compania clujeană Sieta, cu peste 30 de ani de activitate în domeniul cercetării, proiectării și producției de cazane de încălzire și cazane de abur, după ce a fost achiziționată de grupul austriac Polytechnik, oferă soluții tehnologice pentru obținerea energiei din deșeuri biovegetale. „Fabricăm partea sub presiune din cadrul unei centrale termice pe bază de biomasă. De obicei, fermierii ne solicită centrale care folosesc paiele ca materie primă, dar avem implementate proiecte și pentru fermele de pui, care utilizează deșeurile pentru producerea de energie. Dar toate aceste deșeuri pot fi folosite într-o proporție de circa 40 la sută în combinație cu biomasa lemnoasă”, ne-a explicat Camelia Dulf, reprezentant al companiei Polytechnik Sieta.

Tehnologii deloc poluante
O altă firmă austriacă interesată de potențialul de dezvoltare al acestui sector în România este compania Herz, care ocupă o poziție de lider în domeniul energiei regenerabile, furnizând o gamă largă de sisteme de încălzire eficiente economic și prietenoase cu mediul. „Pe piața românească suntem prezenți de mai mulți ani cu cazanele pentru arderea tocăturii și a peleților din lemn, iar începând de anul trecut, odată cu achiziționarea producătorului de cazane Binder, ne-am specializat în arderea diferitelor tipuri de biomasă, inclusiv din deșeuri de la fermele zootehnice, resturi din prelucrări agricole, plante energetice, și am extins gama de putere până la 20 MW”, susține Ovidiu Lupa, reprezentant Herz Energietechnik în România.
O soluție interesantă, despre care am aflat cu ocazia expoziției RoEnergy de la Timișoara, este propusă de grupul elvețian BNL. Chiar dacă deocamdată se află la stadiul de proiect, Daniela Cobeanu mi-a vorbit despre centralele modulare sub forma unor containere, care funcționează pe bază de biomasă, reziduuri organice sau deșeuri solide, având marele avantaj de a nu polua deloc mediul. „Acest tip de centrală a fost deja testat în Germania și urmează ca anul viitor să fie certificat pentru producția de serie. Noutatea o reprezintă faptul că ardem materiile prime fără emisii de CO2 și zero reziduuri. Adică după ardere, cenușa, metalele și reziduurile sunt transformate în materiale brute ce pot fi apoi complet reciclate”, ne asigură reprezentantul BNL.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 20 (181) din 15-30 noiembrie 2016

Vizualizat: 519 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?