Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Astenie de primăvară sau ignoranţă cât casa?!

Publicat: 20 aprilie 2012 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Conform Dicţionarului Explicativ al limbii române, astenia înseamnă "lipsă de putere fizică şi psihică"

Click pe poza pentru galerie!

Pentru mulţi dintre noi, asta s-ar traduce prin oboseală, randament scăzut şi ineficienţă temporară, inclusiv la locul de muncă. Asta ar explica şi starea de latenţă a UNOR funcţionari şi directori ai APIA sau a celor care iau decizii şi fac legea plăţilor europene, în special a celor ce vizează plata unică pe suprafaţă. În fiecare an, aceeaşi poveste. În fiecare judeţ, altă socoteală.

Cu greu găseşti două APIA în ţară care să pună în aplicare aceeaşi faţă a legii. Urmarea se vede mai apoi, când vine momentul plăţii, când unii primesc banii, alţii nu, când unii primesc o explicaţie sau măcar o justificare, în timp ce alţii rămân fără bani şi cu uşa trântită-n nas.

Se vede treaba că nu e vorba doar de astenie. Oricum această afecţiune era doar o încercare de justificare a ineficienţei. Nu căutăm noi scuze dar nici nu facem acuze. Spunem doar că nu e corect şi nici european să te joci cu demnitatea şi cu dreptul omului.

De pildă, în anul 2012, la această oră, sunt foarte mulţi cei care nu ştiu ce lege se aplică, de când şi, mai ales, când îşi vor primi sumele restante pe 2011. Cele pentru care promisiunea de plată e reînnoită cu un tupeu incredibil. Ultima strigare e aprilie...

Pentru suprafeţele de păşunat SAPS-ul din acest an e ca a 5-a roată la căruţă, adică atârnă greu şi încurcă pe toată lumea. Ministerul agriculturii a "rezolvat" problema, prin Ordonanţa de Urgenţă care suspendă aplicarea dispoziţiilor Legii nr. 214/2011 pentru organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor. Asta după ce oficiali ai APIA şi ai MADR o dădeau drept sigură.

Ca urmare, şi în acest an concesionarea suprafeţelor de păşunat rămâne la bunăvoinţa absolută a consiliilor locale, iar banii alocaţi din SAPS pentru pajişti ajung oriunde numai în pajişti nu. Asta în majoritatea cazurilor.

Ordinul 37/2012 care aprobă formularul-tip de cerere unică de plată pe suprafaţă pentru anul în curs a apărut pe site-ul Ministerului, însă nu şi pe cel al APIA. Şi oricum, a cam trecut neobservat. Un alt ordin care nu face decât să ne întrebăm după legea cui se acordă plăţile pe suprafaţă?

Şi cum se armonizează legislaţia noastră cu cea europeană, că de te uiţi cu atenţie peste ele nu se prea intersectează...

Pe site-ul APIA, la capitolul Măsuri de sprijin şi IACS - Informaţii pentru fermieri, tronează Campania 2011. De 2012 încă nu se aude nimic. Sau te pomeni că vor fi publicate informaţiile precum se fac şi plăţile, puţin câte puţin şi cu un an întârziere?!

Vizualizat: 529 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?