Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Apel al unui fermier: STATUL SĂ STIMULEZE PROCESAREA!

Publicat: 18 martie 2020 - 15:52
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În judeţul Neamţ, seceta a trecut oarecum pe plan secund şi oamenii locului se gândesc mai mult cum să facă să treacă cu bine peste criza declanşată în întreaga lume de apariţia coronavirusului.

Cristian Apetri, administratorul societăţii Tehnoind, din Ghigoieşti, a luat câteva măsuri preventive şi face apel la angajaţi să limiteze pe cât posibil deplasările şi întâlnirile publice în afara orelor de lucru. "Am discutat cu angajaţii. Le-am recomandat să aibă grijă. Să păstreze igiena acasă şi în colectivitate. Să evite barurile şi crâşmele de care de obicei nu se pot despărţi. Mă gândesc să-i împart pe grupuri şi eventual să pun nişte oameni în aşteptare. Dacă apar cumva probleme să putem reacţiona într-un fel ca să nu riscăm oprirea activităţii, că ar fi un adevărat dezastru. Nu e ca şi cum aş avea posibilitatea să pun lacătul, să stăm acasă două luni şi după să revenim la muncă", susţine fermierul în vârstă de 44 de ani.

Cristian_Apetri_bAvând peste 30 de angajaţi, e mai dificil de gestionat toate aspectele legate de prevenţie. Recunoaşte că e aproape imposibil de controlat ce face fiecare persoană în timpul său liber. Pe de altă parte, şi-a făcut din timp proviziile pentru a nu-i fi perturbată activitatea în caz că vor apărea restricţii de circulaţie. "În principiu, ne-am asigurat necesarul pentru campania de primăvară. Ne-am achiziţionat din timp sămânţa, îngrăşămintele, pesticidele. Mai avem de primit doar câteva chestii marginale. Aşteptăm săptămâna aceasta să ne aprovizionăm cu tot ce trebuie. Să fim acoperiţi până în iunie. Şi să vedem ce se va întâmpla mai departe", ne-a declarat acesta.

În opinia sa, autorităţile au reacţionat destul de bine la această criză. "Poate ar trebui puţin mai mult limitată circulaţia populaţiei, cum s-a întâmplat în alte state. Tot ca o măsură preventivă, să limităm astfel extinderea pandemiei. Vin dimineaţa în fermă şi văd plin de oameni la crâşmele din satele pe lângă care trec. Nu e normal aşa ceva. Acei oameni nu conştientizează pericolul care ne paşte", afirmă tânărul.

Putem să ne asigurăm hrana!

El vede această situaţie în care ne aflăm astăzi ca pe un moment de răscruce pentru România. În contextul dat, susţine că poate nu ar trebui să mai exportăm tot grâul şi să importăm apoi sub formă de aluat precongelat. Să nu mai exportăm rapiţa care să se întoarcă apoi în ţară sub formă de ulei. La fel şi floarea-soarelui. Pentru că, spune el, noi putem să ne asigurăm tot necesarul de hrană şi e păcat să nu profităm de asta.

"Din păcate e foarte greu la noi să faci o afacere în domeniul procesării. Sunt atâtea avize de obţinut şi norme de îndeplinit, încât e descurajant. Dar pe undeva e normal să fie aşa. Şi totuşi, cei din afară se descurcă mai bine. Ar trebui să intervină statul cu ceva măsuri de sprijin în direcţia aceasta a procesării. Nu neapărat să ne dea gratis, dar măcar să ne faciliteze anumite lucruri, cum ar fi de exemplu pe partea de creditare, inclusiv dobânzi, şi eliminarea birocraţiei inutile", consideră Cristian Apetri.

Pentru sezonul agricol 2019-2020, acesta a înfiinţat în toamnă 230 de hectare cu rapiţă, 450 de hectare cu păioase - grâu, orz şi triticale, iar în primăvară a luat în calcul însămânţarea a circa 80 de hectare cu soia, tot atâtea de floare şi 500 de hectare cu porumb. Suprafaţa totală pe care o lucrează în prezent este de 1.500 de hectare.

"Culturile arată bine, dar s-ar putea să fie doar o impresie. Pentru că am avut parte de două ploi în ultima vreme, de vreo 7-8 litri fiecare, însă deficitul de apă din sol este mult mai mare. Plantele au pornit în vegetaţie, dar seceta e puternică. Deficitul e de minim 200 de litri", constată inginerul.

----------
Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo şi prin WhatsApp la telefon 0722814021.

Vizualizat: 1522 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?